Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Εντοπίστηκε μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες μέσα στην Ελεούσα!

Δείτε όλες τις φωτογραφίες! Που ακριβώς βρέθηκε, ποιο είναι το μέγεθός του.
    Ο μηχανικός, ο χειριστής και οι εργάτες “σάστισαν” καθώς έκαβαν για την αποχέτευση στο κέντρο της Ελεούσας και ξαφνικά μπροστά τους είδαν το κενό και τα πρώτα δείγματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες
    Ο έμπειρος χειριστής με τις οδηγίες του ικανού μηχανικού και έμπειρου εργολάβου, χρειάστηκε να κάνει “τρελά ζογκλερικά” με την τσάπα και να την κατεβάσει κυριολεκτικά μέσα στο βαθύ χαντάκι (φωτογραφίες) για να καθαρίσει το μέρος και να φανεί το μικρό σπήλαιο που υπήρχε εκεί!  
    Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν...
η τσάπα έπρεπε να φτάσει σε βάθος πάνω από έξι (6,0) μ. για να σκάψει και να περάσει το σωλήνα, λόγω μιας τοπικής καμπούρας του δρόμου καθώς εκτελούσε το έργο του αποχετευτικού στην καρδιά της Ελεούσας!

     Μόλις το συνεργείο υπό την εποπτεία του πολιτικού μηχανικού κ. Στέφανου Ζιάκκα αντίκρισε τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες έμεινε έκπληκτο!  Αμέσως ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Ζίτσας, ενώ ειδοποιήθηκε η τοπική εφορία για να το αξιολογήσει.

    Ο εντοπισμός του σχηματισμού σπηλαίου έγινε επί της οδού Καραολή λίγα μέτρα μετά την είσοδο στην οδό από την Σκουφά, πλάτη ακριβώς από την ταβέρνα "Αριστογεύσεις". Το βάθος της εκσκαφής περίπου έξι μέτρα σε βράχο. Νερό δεν υπήρχε.

Το μέγεθος
    Το βάθος της τρύπας φαινόταν, όπως και στις φωτογραφίες περίπου 3 - 4 μέτρα αλλά το τέρμα της δεν φαινόταν. Το σχήμα της ήταν σα μισό αυγό. Οι διαστάσεις του ανοίγματος ήταν περίπου οκτώ μέτρα μήκος με περίπου τρία μέτρα ύψος. Όμως το ακριβές βάθος δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί, αφού η παραμονή σε τέτοιο βάθος που είχε το χαντάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν επικίνδυνη.
    Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο παραπέρα και παραμέσα από αυτό που φάνηκε, φτάνει το μικρό αυτό σπήλαιο.  
    Σίγουρα η δημιουργία σταλαγμιτών και σταλακτιτών προϋποθέτει τη δράση νερού για πολλές χιλιάδες χρόνια.