Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΔΟΜΠΟΛΗ ...

    Oμιλία από τον Εργολάβο Σπύρο, Φιλόλογο, με θέμα «Αναφορά στη ζωή και το έργο του ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη (1769-1850)» -μέγα Ηπειρώτη ευεργέτη, υπουργού Οικονομίας στην κυβέρνηση Ιωάννη Καποδίστρια (1828-1829), ιδρυτή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Στο Δεσποτικό (στο Πολιτιστικό Kέντρο) την...
Πέμπτη 18 Αυγούστου ώρα 9 μ.μ.
    Συνδιοργάνωση: ΣYNΔEΣMOΣ AΠOΦOITΩN ZΩΣIMAIAΣ ΣXOΛHΣ IΩANNINΩN «Oι Zωσιμάδες»

Ποιος ήταν :
Ιωάννης Δομπόλης (1769-1850)
    Το Δεσποτικό (Κρετσούνιστα) είναι ο τόπος καταγωγής του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη. Ο Ι. Δομπόλης, γιος του Τραντάφυλλου Δομπόλη, γεννήθηκε στη Νίζνα της Ρωσίας το 1769. Ο πατέρας το Τριαντάφυλλος, έμπορος δερμάτων, απόχτησε σημαντική περιουσία.
Μετά τη γέννηση του Ι. Δομπόλη η οικογένεια του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πετρούπολη. Εκεί ο Ι. Δομπόλης μαθαίνει τα πρώτα ελληνικά γράμματα. Παράλληλα μαθαίνει Ρωσικά και Γαλλικά.
    Στην αρχή ο Ι. Δομπόλης ασχολήθηκε με το εμπόριο ως συνεργάτης του πατέρα του. Αργότερα ασχολήθηκε με τραπεζικές εργασίες, απ’ τις οποίες κερδίζει πολλά χρήματα και αυξάνει σημαντικά την ήδη μεγάλη περιουσία του.
    Διακρίνονταν για το ήθος του, την τιμιότητα, την πολυμάθεια και το δαιμόνιο του στις τραπεζικές εργασίες. Στην Πετρούπολη συνδέθηκε με αρκετούς ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες.
    Για κάποιες υπηρεσίες εξαιρετικές του απονέμεται απ’ τον αυτοκράτορα, τίτλος του Αυλικού Συμβόλου και Ιππότη. Σταθμός για τον ίδιο και την πατρίδα ήταν η γνωριμία του με τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1809.
    Μετά τη γνωριμία τους υπόσχονται ο ένας στον άλλο να προσπαθήσουν για τη διάδοση της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο Ι. Δομπόλης προσπαθεί ν’ αυξήσει τα κεφάλαια του για το σκοπό αυτό με οικονομία κα μεγάλους κόπους.
    Από το 1811 χειρίζεται όλες τις οικονομικές υποθέσεις του Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1818-27 ασκεί χρέη ταμία της φιλόμουσης εταιρείας της Βιέννης, που σκοπό είχε τη «διάσωση των φθειρομένων και διαρπαζομένων ένδοξων μνημείων της αρχαιότητας και την εκπαίδευση της ελληνικής νεολαίας».
    Η Γ΄ εθνοσυνέλευση εκλέγει κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Μαζί με τον Ιωάννη Καποδίστρια φτάνει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει ταμίας της Ελλάδος. Αργότερα ο Ιωάννης Δομπόλης αναλαμβάνει χρέη υπουργού Οικονομικών. Ουδέποτε δέχτηκε να πάρει το μισθό του, τον οποίο χάρισε στο Έθνος. Για δύο χρόνια παραμένει στην Αίγινα Το υγρό κλίμα κλονίζουν την ήδη κλονισμένη υγεία του. Αναγκάζεται να παραιτηθεί και να φύγει για την Πετρούπολη το έλος του 1829. Πριν φύγει συντάσσει τη διαθήκη του. Δίνει πληρεξουσιότητα στον Ιωάννη Καποδίστρια να διαθέσει τη μεγάλη περιουσία του για σχολεία, ορφανοτροφεία κι άλλα κοινωφελή έργα.
    Στην Πετρούπολη παραμένει ο μεγάλος ευεργέτης μέχρι το τέλος τη ζωής του το 1850. Το 1849 συντάσσει την οριστική διαθήκη του. Δεν ξέχασε όμως την υπόσχεση στον επιστήθιο φίλο του Ιωάννη Καποδίστρια. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του πρέπει να δοθούν στην Ελληνική Κυβέρνηση: «Προς ανίδρυσιν εν Αθήναις ή εν οιαδήποτε άλλη πόλει, ή τις έσται πρωτεύουσα τω 1906, Πανεπιστημίου ονομασθησομένου Καποδιστριακού». Μαζί με το Πανεπιστήμιο να γίνουν παρεκκλήσι και βιβλιοθήκη. Τα υπόλοιπα να αγοραστούν ακίνητα στη Ελλάδα, τα εισοδήματα απ’ τα οποία θα συντηρούνται οι καθηγητές και οι σπουδαστές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
    Ιωάννης Δομπόλης, ο μεγάλος ευεργέτης, ο άγνωστος ιδρυτής-χρηματοδότης του εθνικού μας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
    Το Δεσποτικό ο τόπος καταγωγής του μεγάλου ευεργέτη ως ελάχιστο χρέος τιμής για τις μεγάλες ευεργεσίες του, έδωσε το όνομά του στο Πολιτιστικό του σύλλογο. «Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Δομπόλης».