Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ενημερωτική συνάντηση στο Δήμο Ζίτσας, για τις αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τις νέες φυτεύσεις αμπελώνων…

    Ενημερωτική συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με αντικείμενο τις αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τις νέες φυτεύσεις αμπελώνων συγκάλεσε ο Δήμος Ζίτσας.
    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό κατάστημα στην Ελεούσα παρουσία...
του Δημάρχου κ. Μιχ. Πλιάκου, με τη συμμετοχή των οινοποιών της Ζίτσας κ.κ. Ελευθέριου Γκλίναβου «Κτήμα Γκλίναβος Α.Ε.», Τάσου Πράσσου «Κτήματα Ζίτσας-Επιλογές Πράσσου Ε.Π.Ε.», της χημικού-οινολόγου Ελένης Σίντου υπεύθυνης παραγωγής της «Ζοίνος Α.Ε.»,του Προέδρου του Συλλόγου Αμπελουργών Χαράλαμπου Καπρινιώτη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Περικλή Νούλη, γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας.
    Οι κ.κ. Στάθης Βασδέκης και Ηλίας Μάνης της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους και αντάλλαξαν απόψεις μαζί τους για το νέο καθεστώς που διέπει τις φυτεύσεις νέων αμπελώνων. Από όλους συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να καταβληθεί κοινή προσπάθεια ώστε και με τις νέες καλλιέργειες να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο χαρακτήρας και η ταυτότητα της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας. Μάλιστα, έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δημάρχου Ζίτσας και συμφωνήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογηθεί από την πλευρά του Δήμου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αμπελουργών η διοργάνωση ημερίδας με αντίστοιχο θέμα προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά παλαιοί και νέοι αμπελοκαλλιεργητές.
    Στην παρέμβασή του ο κ. Πλιάκος αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας που στηρίζουν τις προσπάθειες των αμπελουργών της περιοχής για την ανάδειξη και στήριξη της τοπικής παραγωγής επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή θα σταθεί αρωγός και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι νέες φυτεύσεις να ενισχύσουν την αμπελουργική ζώνη με τις γηγενείς ποικιλίες (Ντεμπίνα, Μπεκάρι και Βλάχικο). Ειδικότερα ανέφερε τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά που την τελευταία δεκαετία, δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό νέων αλλά και παλαιών καλλιεργητών είτε εντός, είτε εκτός ζώνης να προχωρήσουν στη φύτευση αμπελώνων. Τα μηνύματα είναι θετικά και αναμένουμε τώρα και τα αποτελέσματα από τη συνεργασία με τη Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και τον προϊστάμενο του Τμήματος Αμπέλου Διονύσιο Γραμματικό που όπως όλα δείχνουν θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε δεσμευτεί σε συγκεκριμένα ζητήματα και εργαζόμαστε προκειμένου να έχουμε απτά αποτελέσματα καθώς θεωρούμε πως η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι το μόνο «φως» στα αδιέξοδα της οικονομίας. Με το Γραφείο Υποστήριξης - Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου θα δρομολογήσουμε σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όλες τις ενέργειες ώστε οι νέες καλλιέργειες να στραφούν πρώτα και κύρια στις γηγενείς ποικιλίες»