Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τριήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης από 26 - 28 Οκτωβρίου στο Δήμο Ζίτσας…

Το αναλυτικό πρόγραμμα
    Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και τους τοπικούς φορείς.   
    Επίκεντρο των εκδηλώσεων η Μονή Διχουνίου, ο οικισμός Σακελλαρικό Ζίτσας και οι μαθητικές παρελάσεις.
    Συγκεκριμένα:…

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΔΙΧΟΥΝΙΟΥ
    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί της Δευτέρας (26/10/2015) στην Ιερά Μονή Διχουνίου όπου θα πραγματοποιηθεί  η τελετή για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Διονυσίου Φιλοσόφου. Από το Μοναστήρι αυτό, που βρίσκεται στο Ραδοβίζι, ξεκίνησε ο Διονύσιος Φιλόσοφος στις 7 Σεπτεμβρίου 1611 το απελευθερωτικό του κίνημα κατά των Τούρκων!
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
  •     8:00 π.μ. θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή
  •     10:30 π.μ. αποκαλυπτήρια προτομής, επιμνημόσυνη δέηση κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί και ομιλία για τη ζωή και το έργο του Διονυσίου Φιλοσόφου από τον Ιωάννη Αναγνώστου (διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-σχολικός σύμβουλος)
  •     12:00 π.μ. Δεξίωση

ΜΝΗΜΗ ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
    Το απόγευμα της Δευτέρας (26/10/2015) ξεκινούν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του ήρωα Σμηναγού Ιωάννη Σακελλάριου που 75 χρόνια πριν  θυσιάστηκε υπερασπιζόμενος την πατρίδα ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές.
    Στις 19:00μ.μ. στο πνευματικό κέντρο Ζίτσας θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «ο πικρός πόλεμος» του Giorgio Rizzo  και η βραδιά θα κλείσει με συναυλία από τη Μικτή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.
    Το πρωί της Τρίτης (27/10/2015) οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο Σακελλαρικό τον τόπο όπου ο ήρωας σμηναγός κατέπεσε με το αεροπλάνο του το Νοέμβριο του 1940 κατά τη διάρκεια άνισης αερομαχίας (3 ελληνικά καταδιωκτικά ενάντια σε 15 ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά).
Η εκδήλωση περιλαμβάνει :
  •     9:30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση,
  •     10:00 π.μ. κατάθεση στεφάνων
  •     10:15 π.μ. χαιρετισμοί,
  •     10:30 π.μ. ομιλία και
  •     11:00 π.μ. δεξίωση.

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ
    Την Τετάρτη ανήμερα της εθνικής επετείου ο Δήμος Ζίτσας οργανώνει  στη Δ.Κ. Ελεούσας και στις έδρες των Δημοτικών ενοτήτων εκδηλώσεις με κατάθεση στεφάνων. Στις 10.30π.μ. θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις στη Ζίτσα και στη Βροσίνα.
    Το πρόγραμμα στη Δ.Κ. Ελεούσας έχει ως εξής:
  •     10:00 π.μ. στον ιερό ναό κοιμήσεως Θεοτόκου θα τελεσθεί επίσημη δοξολογία και θα ακολουθήσει εκφώνηση πανηγυρικού από το Δ/ντη του 2ου Δημοτικού σχολείου Ελεούσας κ. Κων/νο Παπαγιάννη
  •     11:00 π.μ. στο μνημείο ηρώων,  στην πλατεία Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.