Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Τιμήθηκε την Κυριακή στην Ελεούσα η μνήμη των έξι εκτελεσθέντων…

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    Την Κυριακή 23/8/2013 έγινε το ετήσιο μνημόσυνο απότισης τιμής, με τη συμπλήρωση 71 ετών από την εκτέλεση στις 21/8/1944, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής 6 νέων παλικαριών από την Ελεούσα, στη θέση «Αμπέλια».
    Κατά την διάρκεια της τελετής ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας Άλκης Βότσικας αναφέρθηκε στη θυσία των αδικοχαμένων παιδιών. Το παρόν...
έδωσαν συγγενείς των εκτελεσθέντων, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος, ο επικεφαλής της ΡΙΖΑ (ΣΥΡΙΖΑ) Μανώλης Ματσάγκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί κάτοικοι.
    Στην εκδήλωση έγινε τρισάγιο στη μνήμη των εκτελεσθέντων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ομιλία εκ μέρους του Δήμου Ζίτσας.
    Στην ανάγκη να αποτελεί η θυσία των έξι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Aντιδήμαρχος Ζίτσας Αλκης Βότσικας
    «Η τραγική αιματοβαμμένη σελίδα που γράφτηκε σε τούτα τα χώματα πριν 71 χρόνια καίει άσβεστη φλόγα στη μνήμη όλων σας, όλων μας. Αυτό το μαρτυρά και η σημερινή εκδήλωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο αγώνας και η θυσία τους αποτελούν για μας φωτεινό παράδειγμα για να αγωνιστούμε  για τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται. Προκλήσεις που θα τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι».    
    «Η καλύτερη απόδοση τιμής στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, είναι να δίνουμε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον ολοκληρωτισμό, ενάντια σε κάθε παραλογισμό που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως μέσο για κάποιον δήθεν  ανώτερο σκοπό. Να δίνουμε αδιάκοπα τη μάχη για τη δικαιοσύνη, την ευημερία, την αξιοπρέπεια για την πατρίδα μας για το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί η ελευθερία δεν είναι κατάσταση παθητική είναι στάση ζωής, είναι ο δρόμος του συνεχούς αγώνα και της συνεχούς επαγρύπνησης» κατέληξε ο κ. Βότσικας.

Οι 6 εκτελεσθέντες την 21/8/1944 ήταν :
Πανταζής Δημοσθένης ετών 39
Καρβούνης Χριστόδουλος ετών 37
Σιάπκας Σωτήριος ετών 29
Παππάς Μιχάλης ετών 21
Κούργιας Θωμάς ετών 21
Μπότσιος Βασίλειος ετών 18