Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Στον αέρα το παζάρι του Δήμου Ζίτσας μετά την νέα προσφυγή του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων;

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου ο Δήμος Ζίτσας άλλαξε ριζικά τον Κανονισμό και την Παρασκευή 14 Αυγούστου ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε προσφυγή. Ο Δήμος Ζίτσας στήνει παράγκες ενώ η έγκριση του Κανονισμού από την Αποκεντρωμένη Ηπείρου εκκρεμεί.
Βαθαίνει η κόντρα του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων με το Δήμο Ζίτσας καθώς μετά την αρχική προσφυγή κατά του πρώτου Κανονισμού της Εμποροπανήγυρης που είχε κατατεθεί στις 23 Ιουλίου (Α.Π. 44659/9540) το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας πήρε νέα απόφαση. 
Με την νέα απόφασή του (228/2015/12-8-2015) ο Δήμος Ζίτσας άλλαξε ριζικά τον Κανονισμό, ακόμη και την ημερομηνία διεξαγωγής της Εμποροπανήγυρης.
Συγκεκριμένα...
μετέθεσε την έναρξη της Εμποροπανήγυρης μία εβδομάδα αργότερα (από 5-12 Σεπτεμβρίου), μείωσε τα τέλη κατά περίπου 35%, και αποφάσισε κλασική κατασκευή με ξύλα και τσίγκια, ενώ παράλληλα έκανε και αρκετές άλλες ουσιαστικές τροποποιήσεις. Ακόμη άλλαξε την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης μετά την παραίτηση από αυτή τριών δημοτικών συμβούλων του κ. Πλιάκου (Δημ. Λάμπρου, Φώτ. Ράρρας και Ν. Σφήκας) καθώς και την άρνηση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης (Βασ. Γαρδίκος και Χρυσ. Βούζας) να εξακολουθούν να μετέχουν σε αυτή.

Η νέα προσφυγή
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ, του με έγκυρες πληροφορίες epirusgate, δύο μέρες μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων επανήλθε και με νέα προσφυγή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου (Α.Π. 48423/10408/14-8-2015) ζήτησε την ακύρωση της Εμποροπανήγυρης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ακόμη εκκρεμεί η έγκριση (Δι@ύγεια) του νέου Κανονισμού της Εμποροπανήγυρης από την Αποκεντρωμένη, ο Δήμος Ζίτσας ξεκίνησε να στήνει τις παράγκες χωρίς να έχει γίνει γνωστό από τη Διαύγεια αν ανέθεσε την Εμποροπανήγυρη και σε ποιόν, άλλωστε η ανάθεση θα ήταν αδύνατη χωρίς την προηγούμενη έγκριση του νέου ριζικά αλλαγμένου Κανονισμού.
Από πηγές του Εμπορικού Συλλόγου διαρρέεται ότι η κατασκευή παραγκών από το Δήμο Ζίτσας χωρίς άδεια είναι αυθαίρετη. Σε τέτοια περίπτωση ίσως κινηθεί και με άλλα μέσα (ΙΚΑ, αυτόφωρο κλπ), εκτιμάται όμως ότι δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από τη νομιμότητα, αν λάβει κανείς υπόψη του το πώς ενεργούσε τα προηγούμενα χρόνια.  
 Η προσφυγή του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων αφορά την παράβαση του νόμου και παραλείψεις εκ μέρους του Δήμου Ζίτσας των οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών, που αφορούν τη 228/2015 Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας. Είναι σαφές, ότι για ακόμη μία χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μπλοκάρει τη φετινή πραγματοποίηση της εμποροπανήγυρης, καθώς είναι προφανές ότι θα βλάψει οικονομικά τους τζίρους των καταστημάτων της πόλης.