Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

“Άκυρον” το παζάρι του Δήμου Ζίτσας από γκάφα ολκής του Πλιάκου;

Αποκάλυψη - βόμβα του Μιχ. Μπίγγου: Ο δήμαρχος ξέχασε να γράψει στην πρόσκληση και στην απόφαση (για τα τέλη του παζαριού) το λόγο για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα!!!
Ούτε και στην Οικονομική Επιτροπή αποφάσισαν ότι πραγματικά είναι κατεπείγον να ορισθούν τα τέλη χρήσης!!!
Μία “εξέχουσα πολιτική γκάφα ολκής” του Δημάρχου Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκου αποκαλύπτει ο Μιχάλης Μπίγγος (αναλυτικά στη συνέχεια), γκάφα που μπορεί να οδηγήσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου σε ακύρωση της απόφασης για το παζάρι και σε απώλεια σημαντικότατων εσόδων το Δήμο Ζίτσας.
Ως γνωστόν πριν από μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της...
συνεδρίασης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, μετέθεσαν το παζάρι πίσω κατά μία εβδομάδα (από 5-12 Σεπτεμβρίου), μείωσαν τα έσοδα κατά 35% περίπου από τα αρχικά προσδοκώμενα 225.000 € στα 140.000–150.000 €, αποφάσισαν να γίνει οριστικά η κατασκευή με τσίγκια αντί με μεταλλικές κολώνες και τέντα που προβλέπονταν και τέλος τρία (3) βασικά στελέχη της πλειοψηφίας παραιτήθηκαν από την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης (ο κορυφαίος αντιδήμαρχος και “θεματοφύλακας” της νομιμότητας Δημ. Λάμπρου, ο σταθερός, έντιμος, υπεύθυνος και συνεπής Νικ. Σφήκας και ο έμπειρος και ευφυής Φ. Ράρρας).  

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια και εφέτος πάλι ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων στις 23-07-2015 έκανε προσφυγή κατά της διεξαγωγής της Εμποροπανήγυρης. Η προσφυγή (κλικ εδώ) κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Ηπείρου η οποία με έγγραφό της (44659/9540/30-07-2015) την έστειλε στο Δήμο Ζίτσας που όρισε δικηγόρο για να την αντικρούσει.
Όπως εκτιμάται εάν η σοβαρότατη τυπική παράλειψη του δημάρχου κ. Πλιάκου που αποκαλύπτει ο Μιχάλης Μπίγγος, γίνει γνωστή στην Αποκεντρωμένη Ηπείρου από τον Εμπορικό Σύλλογο ο οποίος ασφαλώς θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα δεδομένα, η ακύρωση του παζαριού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.
Πέραν τούτου επειδή η ανάρτηση στη Δι@ύγεια των επίμαχων αποφάσεων έγινε στις 12 & 14 Αυγούστου, η προθεσμία θα εξακολουθεί να “τρέχει” επί ακόμη μία εβδομάδα περίπου και ως τότε ασφαλώς ο κ. Πλιάκος θα κάθεται σε “αναμμένα κάρβουνα”.

Οι λεπτομέρειες της σοβαρότατης τυπικής παράλειψης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Μιχάλης Μπίγγος (κλικ εδώ), στις 11 Αυγούστου 2015 ο κ. Πλιάκος κάλεσε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την επόμενη μέρα (12/8) την Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για τα τέλη χρήσης στο παζάρι.
Ενώ σύμφωνα με το Νόμο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις πρέπει στην πρόσκληση να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, ο δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος φέρεται να ξέχασε ή να παρέλειψε να γράψει στην πρόσκληση το λόγο!!!
Και μάλιστα την επόμενη μέρα που έγινε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πάλι φέρεται να ξέχασε ή να παρέλειψε να ζητήσει από την Επιτροπή να αποφανθεί για το κατεπείγον του θέματος!!! (αναλυτικά τι λέει ο Νόμος, η πρόσκληση  και η απόφαση  στη συνέχεια).
Αποτέλεσμα της “γκάφας” είναι τα δημοτικά τέλη του παζαριού (που περιγράφονται στην ορθή επανάληψη της Κανονιστικής) να στηρίζονται σε απόφαση που δεν έχει νόμιμο έρεισμα!!! Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι αρχικά είχαν κάνει λάθος ακόμη και τον αριθμό της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής (αυτόν τον διόρθωσαν μετά).

Πολιτική ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα Πλιάκου…
Αν και στην αρχική Κανονιστική απόφαση για το παζάρι του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπονταν για το Δήμο Ζίτσας έσοδα περίπου 225.000 €, ο κ. Πλιάκος ζήτησε μετάθεση κατά μια εβδομάδα και στη νέα απόφαση τα προσδοκώμενα έσοδα έπεσαν περίπου στις 140.000 € - 150.000 €. Μάλιστα όπως και η πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει- σε περίπτωση μη λήψης σχετικής απόφασης διακυβεύονται τα συμφέροντα του Δήμου Ζίτσας!
Εάν τελικά οι εκτιμήσεις επαληθευτούν και το παζάρι ματαιωθεί, πέραν της ενδεχόμενης βλάβης των συμφερόντων του Δήμου, το πολιτικό ζήτημα συμπυκνώνεται στο απλοϊκό λαϊκό ερώτημα «Καλά ούτε ένα παζάρι δεν μπορεί να κάνει, τόσο ανίκανος και αναποτελεσματικός είναι ο δήμαρχος;;;». Ιδιαίτερα μάλιστα όταν στο παρελθόν οι προηγούμενοι δήμαρχοι Σάκης Βλέτσας και Δημ. Ρογκότης είχαν κάνει το παζάρι κατ΄ επανάληψη παρά τις όποιες και τότε προσφυγές…
Μένει να ελπίζουμε ότι για το καλό του Δήμου το παζάρι τελικά θα γίνει όπως θέλει και ο πολύς κόσμος. Μακάρι…

Η αποκάλυψη - βόμβα του Μιχάλη Μπίγγου