Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Σε εκδηλώσεις μνήμης για τα 217 έτη από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι συμμετείχε ο Δήμος Ζίτσας…

O Αντιδήμαρχος Στέφ. Μιχάλης, ήταν και ομιλητής στην ημερίδα.
    Σε εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στο Βελιγράδι για τα 217 χρόνια από την θανάτωση του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, που μαρτύρησαν εκεί, στον Πύργο Νεμπόισα στις 24 Ιουνίου 1798, έδωσε το παρόν ο Δήμος Ζίτσας.
    Το Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Στέφ. Μιχάλης (Θαρύπας), ο οποίος...
ήταν και ομιλητής στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του από τον Πύργο Νεμπόϊσα στην Αθανασία». Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 24/6/2015 στη σερβική πρωτεύουσα.
    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Ρήγα Φεραίου και ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο του μαρτυρίου του Ρήγα και τον συναγωνιστών του, στο πύργο «Νεμπόισα» όπου οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
    Στην ομιλία του ο κ. Στεφ. Μιχάλης αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του γιατρού Δημήτριου Νικολίδη που καταγόταν από τη Ζίτσα, ήταν στο πλευρό του Ρήγα Φεραίου και μαρτύρησε μαζί του. Ειδικότερα στάθηκε στη γνωριμία των δύο συναγωνιστών και την κοινή τους πορεία λέγοντας:« Με το Ρήγα ο Νικολίδης σχετιζόταν από τη Βλαχιά ακόμα, εκεί όμως στη Βιέννη, συνδέθηκε με αυτόν πολύ και σαν έλαχε να ταιριάζουν στη ψυχοσύνθεση, οι σχέσεις τους έγιναν πιο στενές και πιο εγκάρδιες. Στη Βιέννη λοιπόν, ο Ρήγας, ο Νικολίδης και οι γνωστοί από την ιστορία πατριώτες δημιούργησαν τον πρώτο επαναστατικό πυρήνα, και κατέστρωσαν τα σχέδια για την οργάνωση και προετοιμασία του μεγάλου και ιερού αγώνα. Η σκληρή όμως μοίρα δεν επέτρεψε δυστυχώς να συνεχίσουν και ολοκληρώσουν το σωτήριο αυτό για το Έθνος μας έργο τους, γιατί η Αυστριακή Αστυνομία μόλις έμαθε τη «συνωμοτική δράση» τους τούς έπιασε αμέσως και τους φυλάκισε. Τους θεώρησε μάλιστα άτομα επικίνδυνα και για το ίδιο της το καθεστώς και πήρε την απόφαση να παραδώσει τον Ρήγα και εφτά άλλους συνεταίρους του, μεταξύ των οποίων και το Νικολίδη, σαν τούρκους υπηκόους, στην Τουρκία. Και αφού προηγουμένως ήρθε σε συναλλαγή με την Υψηλή Πύλη, τους παρέδωσε με ισχυρή συνοδεία στην πλησιέστερη Οθωμανική φρουρά, στον τούρκο Καϊμακάμη του Βελιγραδίου, ο οποίος ύστερα από εντολή της τουρκικής κυβέρνησης τους στραγγάλισε τη νύχτα στις 11 Ιουνίου του 1798 μέσα στις φυλακές Βελιγραδίου, και έριξε τα πτώματά τους στο Δούναβη.»
    Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Γ. Σούρλα, που φέρει τον τίτλο: «Πύργος Νεμπόισα, οι τελευταίες μέρες του Ρήγα Βελεστινλή και των Συντρόφων του ».
    Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Βελιγραδίου, οι Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου, Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, εκπρόσωποι φορέων. Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούσαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Τοπικών Αυτοδιοικήσεων από περιοχές που κατάγονται οι συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου.
    Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και οι Δήμοι Λευκωσίας, «Ρήγα Φεραίου» (Βελεστίνο), Ζίτσας Ιωαννίνων, Χίου, Καστοριάς και Σιάτιστας, δήμοι καταγωγής των συναγωνιστών του Ρήγα Φεραίου.