Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ίντριγκες και καυγάδες στην παράταξη Πλιάκου. Παραίτηση του αντιδήμαρχου κ. Στέφ. Μιχάλη (Θαρύπα); Ο Σταλίκας ένα βήμα πριν τη διαγραφή, αλλά νίκησε. Τέλος ο Ράρρας από εντεταλμένος…

Τι συμβαίνει; Γιατί πλέον οι κόντρες βγαίνουν δημόσια στην επιφάνεια; Ήταν προσχεδιασμένο το σοβαρότατο επεισόδιο;
    «Όσο κι αν βαφτίσεις το κρέας ψάρι, στο τέλος θα σε μαρτυρήσει η τσίκνα» λέει η λαϊκή παροιμία.  Όταν τα στραβά είναι πολλά, τότε ότι και να λες δεν ισιώνουν.
    Και όταν στα “κλασικά στραβά” της δημοτικής αρχής προστίθενται έντονες δημόσιες εσωπαραταξιακές κόντρες και διαμάχες, μόλις από τον πρώτο χρόνο, τότε η διαφαινόμενη έκβαση δεν είναι παράλογη ούτε παράδοξη ούτε παράξενη.
    Όταν στα...
χωριά αναλογούν εργάκια των 2.000 € και 3.000 € ενώ για το δρόμο μέσα στον κάμπο που πάει στα κοτόπουλα ο Αργύρης βάζουν 170.000 €, όταν τα άκοπα χόρτα μέσα Ιουνίου στα χωριά είναι δάσος ενώ ποικιλώνυμες «γιορτές» κοστίζουν 10.000 € ή 50.000 €, όταν πέφτουν στο πι και φι 20 και 30 κυβικά τσιμέντα “εξυπηρέτησης” που αύριο θα θαφτούν ενώ το έργο  του 1.000.000 € της Πλατείας Νέου Δημαρχείου 7 μήνες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι “ορφανό” από εργολάβο και το ΕΣΠΑ κλείνει φέτος, τότε σημαίνει ότι πολλά ζητήματα δεν πάνε καλά, ότι και να λες.

Στο “σπιτάκι του” ο αντιδήμαρχος Στέφ. Μιχάλης (Θαρύπας);
    Μπορεί φαινομενικά η σχέση Πλιάκου - Θαρύπα να δείχνει ήρεμη, αλλά στην πραγματικότητα το λάστιχο είναι τόσο τεντωμένο που λίγο θέλει να κοπεί. Όλα δείχνουν ότι  ο Θαρύπας δεν θα αντέξει πέρα από τον Αύγουστο. Όπως αναφέρουν αρκετές πηγές του δημαρχείου, είναι έτοιμος να τα βροντήξει.
    Άλλωστε δεν είναι άσχετη η αίτηση για επιστροφή στα καθηγητικά του καθήκοντα (ως διευθυντής σχολικής μονάδας) πριν ακόμη συμπληρώσει καλά – καλά 9μηνο ως αντιδήμαρχος.  Όταν ο κ. Στέφ. Μιχάλης αναλάμβανε αντιδήμαρχος μέχρι την άνοιξη του 2017, ασφαλώς γνώριζε και είχε αποφασίσει ότι ως τότε για 2,5 χρόνια το “καθηγητηλίκι” τέρμα. Και όχι βέβαια από τους 9 μήνες πάλι αίτηση για επιστροφή στα θρανία.
    Όσον αφορά τις αιτίες που ακούγονται πολλές. Δυσφορία του Θαρύπα; Έπεσε στη δυσμένεια του Πλιάκου; Άλλωστε η επιδεικτική(;) αποχώρησή του από πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, αφού προηγουμένως δεν του είχε δοθεί ο λόγος σχολιάστηκε ευρύτατα. Όπως και η ανεπάρκεια της εισήγησής του για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, καθώς η Πρόεδρος της Κοινωφελούς τον εξέθεσε δημόσια, όταν θέλησε χωρίς συνεννόηση να τη φορτώσει με έξοδα. Ή όταν φέρεται να “έταξε” ενίσχυση στις εκδηλώσεις του Ροδοτοπίου, που η μη τήρηση έφερε το Δήμαρχο αντιμέτωπο με φορείς του χωριού. Ή όταν “μεταμορφωμένος” σε αντιδήμαρχο έργων έταζε δημόσια (εδώ και τώρα) αντικατάσταση της χαλασμένης στέγης του κτιρίου της Χίνκας και ακόμα “τα βιολιά είναι στον τόπο”. Αφήνουμε τέλος τις δημόσιες επαφές του με τον «περιώνυμο» απεσταλμένο της κ. Μέρκελ, τον κ. Φούχτελ.
    Αυτό που μένει να φανεί είναι αν μετά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις ο κ. Στέφ. Μιχάλης θα παραμείνει αντιδήμαρχος ή “θα τα βροντήσει όλα κάτω και θα φύγει”. Άλλωστε (παρά -πολιτική- φύση) αυτός “έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι” και όχι ο δήμαρχος κ. Πλιάκος
    Και σίγουρα μέσα στο νου του ο Θαρύπας βάζει και σκέψη για υποψηφιότητά του ως δήμαρχος στο νέο (αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει τον Καλλικράτη) Δήμο Δωδώνης,  που ακούγεται ότι θα αποτελούν οι παλιοί Δήμοι Μολοσσών, Σελλών και Δωδώνης ή ακόμη μελλοντικότερα κάποια νομαρχιακή θέση διευθυντή εκπαίδευσης.
    Άβυσσος τελικά η ψυχή του ανθρώπου…

Τέλος ο Ράρρας από εντεταλμένος
    Μπορεί και να συμπληρώθηκε δίμηνο αφότου ασχολήθηκε για τελευταία φορά ο Φώτης Ράρρας με τα καθήκοντα του ως εντεταλμένος σύμβουλος για την Τεχνική Υπηρεσία. Ξυνισμένος με το δήμαρχο, κυριολεκτικά παράτησε τα πολιτικά καθήκοντα που του ανέθεσε ο κ. Πλιάκος, «κατέβασε τα μούτρα του» και με τον δικό του τρόπο κάνει ακόμη περισσότερο δημόσια εμφανή την εσωστρέφεια της δημοτικής αρχής.    
    Φορτωμένος με extra άγχος από την εξέλιξη της «υπόθεσης Δελβινακόπουλο» δείχνει ότι νοιώθει από τώρα “ξένο σώμα” στην παράταξη Πλιάκου. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως αν δεν του “καθίσει” σε λίγες εβδομάδες το αντιδημαρχηλίκι ως αντικαταστάτης του Θαρύπα, θα ανοίξει αμέσως την έξοδο κλείνοντας βροντερά πίσω του την εξώπορτα. Μάλλον είναι η τελευταία του ελπίδα. 
    Βέβαια, ανεξάρτητα από αυτό, στην Τεχνική Υπηρεσία “έριξε μαύρη πέτρα πίσω του” ως εντεταλμένος σύμβουλος.
    Ιδιορρυθμίες…

Το σοβαρότατο επεισόδιο. Στο “τσακ” της διαγραφής ο Σταλίκας

    Πέντε λεπτά πριν αρχίσει το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος, ο Δήμαρχος και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν καθίσει στις θέσεις τους. Στην αίθουσα συνεδριάσεων βρίσκονταν οι πρόεδροι των χωριών και αρκετοί δημότες, ενώ οι τελευταίοι έμπαιναν στην αίθουσα.
    Ο Γιώργος Σταλίκας αντί για τη θέση του, είχε ήδη πιάσει θέση στην πρώτη σειρά στις θέσεις των δημοτών, δίπλα από την είσοδο. Έδειχνε ότι κάτι περίμενε, κάτι που έπρεπε να το πει δυνατά και δημόσια.




Η έκρηξη
    Μόλις ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μάστακας πέρασε την πόρτα κατευθυνόμενος στη θέση του έγινε η έκρηξη. Ο Σταλίκας σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να κατηγορεί δυνατά το Μάστακα ότι πλήρωσε περισσότερα χρήματα για την επισκευή ενός κάδου απορριμμάτων. Με χειρονομίες και φωνές που ακούγονταν μέχρι τη Λεωφόρο Ελευθερίας. Όχι για λίγο αλλά για 4-5 λεπτά. Εκεί μπροστά σε όλο τον κόσμο!
    Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι και οι πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα σάστισαν. Έκπληκτοι παρακολουθούσαν το καυγά Σταλίκα – Μάστακα. Βολίδα ο δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος κατευθύνεται στο Σταλίκα και μπροστά σε πολίτες, προέδρους και συμβούλους τον επιπλήττει δυνατά. Γιατί λες τέτοια εδώ μπροστά σε όλο τον κόσμο του λέει, άμα έχεις πρόβλημα Σταλίκα τράβα στον Εισαγγελέα.
    Κακός χαμός, μέχρι να σταματήσει ο καυγάς και το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε καθυστερημένα.

Η αιτία
    Όπως λένε παρευρισκόμενοι, ο Μάστακας έδωσε στο συνεργείο για επισκευή μερικούς κάδους απορριμμάτων που ήταν χαλασμένοι (άλλος το καπάκι, άλλος ρόδα, άλλος είχε τρύπιο πάτο κλπ). Και για κάποιο από αυτούς τους κάδους ο Μάστακας πλήρωσε την επισκευή με 145 € αντί για 30-40 € λιγότερο.
    Αυτό ήταν που εξόργισε το Σταλίκα που σαν ελεγκτής έστησε τον καυγά μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μπροστά σε όλο τον κόσμο.
    Μάταια ο Μάστακας του έλεγε του Σταλίκα ότι δεν έχουν όλοι οι κάδοι την ίδια ζημιά και ότι ο συγκεκριμένος ήταν πολύ χαλασμένος ήθελε αλλαγή και ο πάτος και άλλα. Και ότι γι΄ αυτό πληρώθηκε η επισκευή 30-40 € παραπάνω για τον κάδο αυτό. Χαμπάρι ο Σταλίκας, τον χαβά του δημόσια!

Προσχεδιασμένο, βαθύτερα τα αίτια;
    Σίγουρα, όπως έλεγαν πολλοί από τους παρόντες, ο Σταλίκας το είχε προσχεδιάσει το δημόσιο επεισόδιο. Η ώρα και ο τόπος που διάλεξε, η θέση που έπιασε, οι δυνατές φωνές κλπ. Ασφαλώς δεν είναι στιγμιαία παρόρμηση και τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα.
    Για ένα τέτοιο ζήτημα για 30,40 ή και 50€ έστω παραπάνω για την επισκευή ενός μεμονωμένου κάδου (σιγά την τάχα “κομπίνα”) το ζήτημα έπρεπε να κλείσει στα γραφεία ενδοπαραταξιακά. Να το συζητήσει στο δημαρχείο με το Μάστακα ή και με το δήμαρχο αν χρειαστεί και να δοθούν οι όποιες εξηγήσεις.

Το καζάνι βράζει…
    Αλλά το καζάνι στην παράταξη Πλιάκου βράζει. Όταν ο Σταλίκας παίρνει το θάρρος να μη χαμπαριάζει Δήμαρχο και Πρόεδρο και να στήνει δημόσιο καυγά με τον αντιδήμαρχο, για ζήτημα χρημάτων μάλιστα, σημαίνει ότι πολλά πράγματα είναι σάπια πολιτικά μέσα στην παράταξη.
    Όταν επί τόση ώρα ο δήμαρχος δεν μπορεί «να του βάλει χέρι» και να τον σταματήσει μπροστά στον κόσμο όλο, ασφαλώς δεν είναι τυχαίο.

Νερόβραστος;
    Αν και ο δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος επί σειρά ετών θήτευσε δίπλα στον κ. Καχριμάνη φαίνεται ότι “δεν τα πήρε τα γράμματα”. Θα ανεχόταν και θα κράταγε άραγε ο κ. Καχριμάνης στην παράταξή του σύμβουλο με τέτοια δημόσια συμπεριφορά; Πολύ αμφιβάλλουμε.
    Και το ερώτημα που έρχεται είναι γιατί ο κ. Πλιάκος αποδεικνύεται πολιτικά “νερόβραστος” και μαλθακός και δεν τολμάει να διαγράψει το Σταλίκα; Πως ανέχεται τέτοιο πολιτικό ρεζίλεμα; Φοβάται το Σταλίκα και κάθε άλλο Σταλίκα; Και γιατί;

Στο “τσακ” της διαγραφής αλλά νίκησε ο Σταλίκας
    Μπορεί ο Σταλίκας να έφτασε στο “τσακ” της διαγραφής αλλά νίκησε, δεν είδε την πόρτα, είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά. Και οι ψήφοι που κουβαλάει δεν είναι λίγοι, ήταν και είναι πρώτος σε σταυρούς στην Πασσαρώνα. Είναι έμπειρος και ξέρει πολλά. Ίσως ο Πλιάκος να ήθελε να τον διαγράψει αλλά δεν μπόρεσε να τα καταφέρει.
    Μπορεί πολιτικά να θέλει ο Πλιάκος να δώσει στο Σταλίκα μια 2η ευκαιρία, μπορεί, μπορεί… Αλλά μια απλή επίπληξη σβήνει το δημόσιο ρεζίλι; Μήπως θα σταματήσει ο Σταλίκας να γκρινιάζει σχεδόν μόνιμα στην Οικονομική Επιτροπή που μετέχει; Ή μήπως θα σταματήσει να μιλάει για μαντρότοιχους κλπ; Ή θα σταματήσει να γκρινιάζει επειδή στο Ροδοτόπι, στη Βουνοπλαγιά και αλλού ο δήμαρχος κ. Πλιάκος δεν τον παίρνει μαζί του; Ή επειδή δεν του περνάει με τα μηχανήματα όπως είχε καλομάθει;
    Το καζάνι βράζει από νωρίς, τα ενδοπαραταξιακά προβλήματα του κ. Πλιάκου μεγαλώνουν και οι ισορροπίες είναι πλέον λεπτές. Πολύ λεπτές…  Ίδωμεν…
    «Όσο κι αν βαφτίσεις το κρέας ψάρι, στο τέλος θα σε μαρτυρήσει η τσίκνα» λέει η λαϊκή παροιμία....