Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Μείωση των αντικειμενικών τιμών της εφορίας ζητά και η νέα δημοτική αρχή …

Δεν τέθηκε θέμα κατάργησης του ΕΝΦΙΑ. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να μειωθούν οι συντελεστές των οικοπέδων (ΣΟ) και να διαμορφωθούν από 0,10 μέχρι 0,40, ώστε να επιτευχθεί η μείωση των τιμών.
    Για πολλαπλή φορά ο Δήμος Ζίτσας ζητάει την μείωση των απαράδεκτα υψηλών τιμών του αντικειμενικού προσδιορισμού στην περιοχή. 
    Η τελευταία φορά που είχε ζητηθεί αυτό ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2014, αφού τα δυσβάσταχτα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δήμο Ζίτσας, τόσο στις μεταβιβάσεις όσο και στον ΕΝΦΙΑ, οφείλονται στις υψηλές αντικειμενικές αξίες.
    Έτσι κατά το συμβούλιο της Τρίτης 5 Μαΐου αν και δεν τέθηκε θέμα κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αποφασίστηκε πάλι η...
αποστολή υπομνήματος-αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο θα ζητά την επανεξέταση, όλου του πλέγματος των αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας. 
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση, προτάθηκε η αποστολή υπομνήματος - αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο θα ζητείται ο συντελεστής οικοπέδου (ΣΟ) να διαμορφωθεί από 0,10 έως 0,40 τουλάχιστο, να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά εξήντα τοις εκατό (60%) τουλάχιστο, και να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης του οικοπέδου σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του οικοπέδου.
    Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα παρευρεθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (7-9 Μαΐου) στη Χαλκιδική να ενημερώσουν με τοποθετήσεις τους το προεδρείο και τους συνέδρους «για την κατάφορη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Δημ.  Λάμπρου, αδικία καθώς οι τιμές των αντικειμενικών αξιών που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για το Δήμο Ζίτσας είναι εξωπραγματικές και σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερες και από τις τιμές ακινήτων που βρίσκονται στον οικιστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων».