Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Σοκ για ΤΟΕΒ. Και ο Λάμπρου άδειασε τον Πλιάκο!!!

Παρά την προτροπή Πλιάκου προς την παράταξή του υπέρ της αρχικής εισήγησης, ο αντιδήμαρχος Δημ. Λάμπρου (μετά το αίτημα Γαρδίκου για ονομαστική ψηφοφορία) την άλλαξε προσθέτοντας και τα ΟΧΙ του Άλκη Βότσικα στις μη νόμιμες δαπάνες του ΤΟΕΒ.
    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης το “εν ψυχρώ” άδειασμα του δημάρχου κ. Μιχ. Πλιάκου ενώπιον του σώματος, από τον κατά γενική εκτίμηση έγκριτο και καταρτισμένο αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών κ. Δημ. Λάμπρου κατά τη συζήτηση του...
8ου θέματος «Έγκριση απολογισμού – αποτελεσμάτων χρήσεως 2014 και προϋπολογισμού – προγράμματος εργασιών χρήσεως 2015 του ΤΟΕΒ Κρύας - Λαψίστας».

Η αρχή
    Το θέμα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού οι επιθεωρητές του Υπουργείου και η πορισματική έκθεση της αρμόδιας επιτροπής είχαν διαπιστώσει ότι ο ΤΟΕΒ δεν τήρησε την νόμιμη διαδικασία σε σειρά θεμάτων. 
    Κρίσιμο θέμα ήταν εάν θα εγκρίνονταν ή όχι ο απολογισμός του 2014 στο σύνολό του ή μόνο οι ανελαστικές νόμιμες δαπάνες του (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ενοίκια, μισθοί μόνιμων κλπ).

Οι εισηγήσεις
    Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρχαν δύο εισηγήσεις για τον απολογισμό. Η μία του κ. Δ. Λάμπρου (που αναφέρονταν στο ισχύον νομικά καθεστώς, στο εύρος της εποπτείας που δύναται να ασκήσει ο Δήμος κλπ.) παρουσιάστηκε, καταλήγοντας στο «Ναι» με μια σειρά όμως αρκετών αστερίσκων, υποσημειώσεων και “πολλά ψιλά γράμματα”, κρατώντας επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα μελλοντικού ελέγχου.
    Η αρχική εισήγηση του κ. Λάμπρου εκτιμάται ως αποτέλεσμα “πνευματικής του υπερκόπωσης”, που κινούνταν στο πλαίσιο της «προσπάθειας ικανοποίησης» τόσο του Δημάρχου κ. Πλιάκου όσο και του προέδρου του ΤΟΕΒ κ. Μπάμπη Παππά, ώστε ναι μεν να υπάρχουν, πλην όμως έντεχνα καμουφλαρισμένα” τα κρίσιμα και δυσμενή για τον ΤΟΕΒ μη νόμιμα ευρήματα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά προσπαθούσε “να κάνει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά”.

Ο …δισταγμός 
    Όπως έλεγαν αρκετοί παραβρισκόμενοι στη συνεδρίαση, ήταν εξαρχής ευκολοδιάκριτη μια επιφύλαξη και ένας δισταγμός στον κ. Λάμπρου όταν παρουσίαζε την αρχική του εισήγηση, που έδινε την εντύπωση ότι δεν την πίστευε όσο ήθελε να δείξει. Σαν κάτι να τον βασάνιζε

Ο Άλκης Βότσικας
    Από την άλλη πλευρά υπήρχε και η εισήγηση που είχε ετοιμάσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τα αγροτικά θέματα Άλκης Βότσικας που ήταν “κοφτή και σταράτη”, χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και “ψιλά γράμματα”. 
    Μεταξύ άλλων πρότεινε «Ναι» μόνο στις ανελαστικές και στις νόμιμες δαπάνες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ενοίκια, μισθοί μόνιμων κλπ) και «ΟΧΙ» σε συγκεκριμένες δαπάνες του ΤΟΕΒ που βρέθηκαν μη νόμιμες. Ταυτόχρονα πρότεινε «ΟΧΙ» και σε όσες ακόμη δαπάνες διαπιστώσει ο έλεγχος ότι δεν είναι νόμιμες.

Η αντιπολίτευση
    Καμία παράταξη της αντιπολίτευσης δεν ήταν θετική στον απολογισμό του ΤΟΕΒ. Καταπέλτης ο Βασ. Γαρδίκος που έδωσε το στίγμα των προβλημάτων στον ΤΟΕΒ και των επιπτώσεων που αυτά έχουν στα μέλη του. Ο κ. Χρ. Βούζας με σκληρή τοποθέτηση δήλωσε ότι απέχει. Αρνητικοί και οι  Μαν. Ματσάγκας (ΡΙΖ.Α.) και Σωτ. Μανούσης (Λαϊκή Συσπείρωση). Για τον προϋπολογισμό του 2015 δεν τέθηκε θέμα.

Ο κ. Πλιάκος
    Μετά τις σκληρές τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος πήρε το λόγο και ζήτησε από την παράταξή του να εγκρίνει τον απολογισμό του ΤΟΕΒ σύμφωνα με την εισήγηση που είχε παρουσιάσει ο κ. Δημ. Λάμπρου.

Η …ντρίπλα Γαρδίκου για ονομαστική ψηφοφορία
    Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος υπέβαλλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. 
    Και επειδή στην αρχική εισήγηση του κ. Λάμπρου (αυτή που πρότεινε ο κ. Πλιάκος να ψηφιστεί) δεν περιλαμβάνονταν το «ορθό - κοφτό» ΟΧΙ που είχε η εισήγηση του Άλκη Βότσικα σε συγκεκριμένες δαπάνες που βρέθηκαν μη νόμιμες, εκτιμήθηκε ότι η σκέψη ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, ίσως πήγαινε στο “κακό”. Σημειώνεται ότι ήδη είχαν αποχωρήσει δύο τέτοιοι από τη συμπολίτευση ο κ. Φώτης Ράρρας και η κ. Χρ. Θεμελή.

Το άδειασμα Λάμπρου στον Πλιάκο
    Η πρόταση του κ. Γαρδίκου για ονομαστική ψηφοφορία άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Στην προτροπή του δημάρχου κ. Πλιάκου να ψηφίσει η παράταξή του την εισήγηση του κ. Λάμπρου, ο αντιδήμαρχος λέει στον δήμαρχο ότι υπάρχουν δύο (2) εισηγήσεις και ότι ενσωματώνει στη εισήγησή του και τις παρατηρήσεις της εισήγησης του έτερου αντιδημάρχου Άλκη Βότσικα με το «ορθό - κοφτό» ΟΧΙ σε συγκεκριμένες δαπάνες που βρέθηκαν μη νόμιμες!!!
    Ενώ δηλαδή ο δήμαρχος πρότεινε να ψηφιστεί η (αρχική) εισήγηση του κ. Λάμπρου, μετά ο κ. Λάμπρου την τροποποίησε!!!! Και βέβαια το ύφος του κ. Πλιάκου μαρτυρούσε πολλά…
    Έτσι, έστω και στο “παρά ένα” ο Δημήτρης Λάμπρου, έμπειρος αντιδήμαρχος Οικονομικών (χάρη στην εισήγηση του Άλκη Βότσικα) έσωσε την παρτίδα, μη διστάζοντας να κάνει το σωστό, έστω και αν πολιτικά εξέθεσε ανεπανόρθωτα το δήμαρχο κ. Μιχ. Πλιάκο (και τον πρόεδρο του ελεγχόμενου ΤΟΕΒ κ. Μπάμπη Παππά) με το “άδειασμα” που του έκανε ενώπιον όλων, προκαλώντας του πολιτικό ΣΟΚ!!!