Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ολοταχώς για συγχώνευση ΣΥΔΛΙ-ΔΕΥΑΙ ο Πλιάκος; Που θα φτάσει η τιμή του νερού;

Την Τρίτη 24/2/2015 (10:30 πμ) σύσκεψη ΔΕΥΑΙ – Δήμου Ζίτσας στο νέο Δημαρχείο στην Ελεούσα. Τους 200 εργαζομένους της ΔΕΥΑΙ και τα χρέη της θα τα επιμεριστεί ο Δήμος Ζίτσας; Μέχρι 2,66 € το κυβικό (5πλάσια) η τιμή του νερού από τη ΔΕΥΑΙ!
    Ενώ η ΔΕΥΑΙ κουβαλάει χρέη εκατομμυρίων και περίπου 200 άτομα προσωπικό, ο ΣΥΔΛΙ (που υδροδοτεί το Δήμο Ζίτσας) είναι “καθαρός” από χρέη και έχει μόνο περίπου 10 εργαζομένους.
    Ο Δήμος Ιωαννιτών και η ΔΕΥΑΙ πουλάνε το νερό με τιμή που φθάνει μέχρι τα 2,66 € το κυβικό για τα πέραν των 40,5 κυβικών δηλαδή υπερπενταπλάσια από αυτή του Δήμου Ζίτσας!!! Ο Δήμος Ζίτσας δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ΣΥΔΛΙ, ενώ ταυτόχρονα στα όριά του έχει περίπου το 80% των γεωτρήσεων του συνδέσμου.
    Ο Δήμος...
Ιωαννιτών είναι λογικό να προωθεί την συγχώνευση. Και ασφαλώς μένει να δούμε αν ο Δήμος Ζίτσας συμφωνήσει ή όχι. Και αν όχι, πόσο έντονη και δυναμική αντίδραση θα έχει.

κλικ για zoom
Τα προβλήματα – οι επιβαρύνσεις
    Η ενοποίηση των δύο υπηρεσιών σίγουρα δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση του Δήμου Ιωαννιτών καθώς ο Δήμος Ζίτσας πρωτίστως και δευτερευόντως αυτός της Δωδώνης που έχουν δημοτικά διαμερίσματα που υδρεύονται από τον ΣΥΔΛΙ έχουν λόγο σε μια πιθανή συνένωση του Συνδέσμου με τη ΔΕΥΑΙ.
    Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά ακόμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όπως το τι γίνεται με τα χρέη, με το προσωπικό, με τις υποδομές που η κάθε υπηρεσία έχει, ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση συνένωσης, ποιες “άκαμπτες” εγγυήσεις μπορεί να υπάρξουν και φυσικά το τι γίνεται με τα εν εξελίξει έργα που έχουν και οι δύο φορείς.
    Ο Δήμος Ζίτσας δεν προκύπτει ότι θα έχει κάποιο όφελος από πιθανή συγχώνευση, απεναντίας μόνο προβλήματα θα φορτωθεί.

Από το 2012
κλικ για zoom
    Ήδη η σχετική μελέτη είναι έτοιμη από την ΔΕΥΑΙ και το Δήμο Ιωαννιτών από τον Μάιο του 2012, αλλά οι προσπάθειες του Δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ να υλοποιήσουν την προεκλογική τους δέσμευση για συγχώνευση είχαν προσκρούσει στην τότε κάθετη άρνηση του Δήμου Ζίτσας.
    Ο Δημ. Ρογκότης και ο Βασ. Γαρδίκος (τότε δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος αντίστοιχα), αλλά και σύσσωμο το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, είχαν αρνηθεί να μετατραπούν σε πολιτικά “άβουλα όντα” που θα “άγονταν και φέρονταν” από την έντεχνη πολιτική του Δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ, που προσπαθούσε να τους αφήσει στο “σκοτάδι” και δεν είχαν επιτρέψει να γίνει η συγχώνευση.
    Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Μάκης Χρυσοστόμου ανακίνησε το ζήτημα, πέτυχε μάλιστα να παρασύρει τον κ. Πλιάκο σε σχετική σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 24/2/2015 (10:30 πμ) στο Δημαρχείο Ζίτσας!

Πρόσχημα;
    Καλά πληροφορημένες πηγές του Δήμου Ζίτσας, εκτιμούν ότι ο δήμαρχος κ. Πλιάκος προγραμμάτισε τη σύσκεψη της Τρίτης με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου το κύριο θέμα να είναι η συγχώνευση ΣΥΔΛΙ – ΔΕΥΑΙ.
    Ιδιαίτερα έντονοι είναι οι προβληματισμοί που εκφράζονται από πολλές πλευρές, εάν και κατά πόσο ο κ. Πλιάκος θέσει και το θέμα της λυματολάσπης, κάτι που ασφαλώς θα γίνει γνωστό.
    Είναι προφανές ότι κάθε ένδειξη ή πιθανότητα αδυναμίας της ΔΕΥΑΙ να προωθήσει τη δική της κλειστού τύπου δημοτική μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης, θα ευνοούσε την προώθηση της ιδιωτικής μονάδας λυματολάσπης ανοιχτού τύπου του άντρα της Τατιάνας Καλογιάννη.
    Υπενθυμίζεται ότι αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Πλιάκος είχε αρνηθεί προσφυγή στην πολεοδομία και σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ιδιωτικής μονάδας του άντρα της Τατιάνας.