Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δεν πέρασε η πρόταση Πλιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Επιτροπή Διαβούλευσης!

Ηχηρό χαστούκι στο δήμαρχο που ζήτησε τον περιορισμό της. Έντονες επικρίσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
    Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 16/2/2015 στο δήμαρχο Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκο, καθώς μετά τις συνεχείς πολιτικές του γκάφες, δεν μπόρεσε να περάσει την πρότασή του για το θέμα της Επιτροπής Διαβούλευσης.
    Ο κ. Πλιάκος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να περιορίσει στο ελάχιστο των αριθμό των μελών της Επιτροπής! Η Επιτροπή Διαβούλευσης...
υποχρεωτικά γνωμοδοτεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα του Δήμου (τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμός, περιβαλλοντικά κλπ). Υπενθυμίζεται ότι εκ του Νόμου μετέχουν φορείς, σύλλογοι, σωματεία κλπ του Δήμου Ζίτσας, καθώς και δημότες.  

Το ιστορικό
    Η …κακή αρχή είχε γίνει με την παράλειψη του κ. Πλιάκου να περιλάβει στην δημόσια πρόσκληση και τους δημότες. Μετά από μέρες αναγκάστηκε με νεώτερη ανακοίνωση να τους καλέσει.
    Και ενώ είχε προσδιορίσει ημέρα και ώρα για τη δημόσια κλήρωσή τους και οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονταν στο Δημαρχείο για να παρακολουθήσουν την κλήρωση, αιφνιδίως εκείνη την ώρα την ανέβαλλε με αποτέλεσμα να υποστούν αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και να αγανακτήσουν.
    Μάλιστα όρισε την κλήρωση για τις 28 Φεβρουαρίου και τώρα είναι υποχρεωμένος να την αναβάλλει πάλι, αφού εκκρεμεί  η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η πρότασή του δεν πέρασε!

Η πρόταση Πλιάκου
    Ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκος, προτιμώντας να περιορίσει τον πλουραλισμό της Επιτροπής και προφανώς …διακατεχόμενος από “άγνωστης προέλευσης ανασφάλεια” ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να περιοριστεί στο ελάχιστο όριο που προβλέπει ο Νόμος, ο αριθμός των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης!

Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης
    Η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν έντονη. Τόσο ο Βασίλης Γαρδίκος, όσο και οι Χρ. Βούζας και Μαν. Ματσάγκας (ο κ. Σωτ. Μανούσης απουσίαζε) θεώρησαν απαράδεκτο κάθε περιορισμό της Επιτροπής, ζητώντας μάλιστα διεύρυνσή της (μέσα στα όρια που προβλέπονται), ώστε να φθάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε άποψη. Όπως επισήμαναν συνιστά “έλλειμμα δημοκρατίας” και συγκεντρωτισμό κάθε περιορισμός της σύνθεσης, ιδίως μάλιστα στο κάτω όριο που πρότεινε ο κ. Πλιάκος.
    Απαίτησαν να προσκληθεί το σύνολο των φορέων κλπ του Δήμου με νεότερη πρόσκληση κάτι που ο κ. Πλιάκος δεν έκανε.
    Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της ταλαιπωρίας των δημοτών, κάτι που εύστοχα διατύπωσε το μέλος της Επιτροπής κ. Μιχάλης Μπίγγος με μια τοποθέτηση τεκμηριωμένη που “έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων”.

Η ψηφοφορία
    Όταν κατά την ψηφοφορία ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παν. Λιάκος αφού μετρούσε και ξαναμετρούσε, διαπίστωσε ότι η πρόταση του δημάρχου κ. Μιχ. Πλιάκου ΔΕΝ περνάει, ο εκνευρισμός ήταν έντονος. 
    Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν για την αδυναμία του δημάρχου να περάσει την πρότασή του από το πρώτο κιόλας εξάμηνο της θητείας του
    Μετά από λίγο έγινε διάλλειμα για λίγα λεπτά, όπου το κατακόκκινο χρώμα στα μάγουλα του κ. Πλιάκου αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού.

Ξανά
    Πλέον μετά το ηχηρό χαστούκι, ο κ. Πλιάκος είναι υποχρεωμένος να αποσύρει κάθε σκέψη για περιορισμό της Επιτροπής Διαβούλευσης και να επαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
    Πρέπει μάλιστα να “ασπαστεί” τις θέσεις της αντιπολίτευσης ζητώντας τη συναίνεσή της, διευρύνοντας τη σύνθεση της  Επιτροπής Διαβούλευσης, κάτι που αναμένεται να κάνει σύντομα με "κρύα καρδιά".

Το παρασκήνιο
    Από τη συζήτηση του θέματος, το οποίο ενώ ήταν τελευταίο(!!!) στην Ημερήσια Διάταξη, μετά από απαίτηση του Βασίλη Γαρδίκου  συζητήθηκε πρώτο, αρκετά πράγματα προκάλεσαν εντύπωση.
    Ξεχώρισε η τεκμηριωμένη τοποθέτηση του Μιχάλη Μπίγγου (δείτε το ΒΙΝΤΕΟ εδώ) η οποία “υποχρέωσε” τον δήμαρχο κ. Μιχ. Πλιάκο να δηλώσει «πρώτη φορά συμφωνώ με τον κ. Μπίγγο!!!» (για την υποβάθμιση της Επιτροπής δείτε το ΒΙΝΤΕΟ εδώ), αφού σε όλα τα υπόλοιπα ο κ. Μπίγγος τον "κατακεραύνωσε"!
    Αναφορά που σχολιάστηκε και από το Βασίλη Γαρδίκο κατά την δευτερολογία του λέγοντας χαρακτηριστικά «αφού ο κύριος Πλιάκος συμφωνεί για πρώτη φορά με τον κύριο Μπίγγο και εγώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Βούζα!!!». Αναφορά που προκάλεσε χαλάρωση και χαριεντισμούς μέσα στην ένταση της συνεδρίασης (δείτε το ΒΙΝΤΕΟ εδώ).