Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Προχωράει σε “έξυπνη πρόσληψη” προσωπικού ο Δήμος Ζίτσας…

“Προσκλητήριο ανέργων”. Κάθε άτομο θα κάνει το πολύ ως 5 μεροκάματα το μήνα. Δυνατότητα διαφορετικού μεροκάματου στον καθένα.
    Σε μια σημαντική κίνηση για το «χτύπημα» της ανεργίας προχωράει ο Δήμος Ζίτσας, «κλείνοντας το μάτι» σε μεγάλο αριθμό άνεργων δημοτών για 5 μεροκάματα το μήνα (μέχρι 20 άτομα) που ψάχνουν για δουλειά. Άμεσα πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία πρόσληψης χωρίς μοριοδότηση του ΑΣΕΠ (όπου απλώς στο τέλος του χρόνου πηγαίνει ενημερωτικά συγκεντρωτικός πίνακας), δηλαδή θα προσλαμβάνονονται εκείνοι που θα αποφασίσει ο δήμαρχος.
    Πρόκειται για μια πραγματικά ευέλικτη και αποτελεσματική διαδικασία πρόσληψης αρκετών ατόμων. Είναι σίγουρα μια πολιτικά “έξυπνη” κίνηση αφού τα 20 άτομα θα
κάνουν όλοι μαζί 100 μεροκάματα το μήνα, τα οποία διαφορετικά θα έκαναν μόνο πέντε (5) εργαζόμενοι!!! Ο Δήμος Ζίτσας σύμφωνα με το Νόμο θα βγάλει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα ανακοινωθεί και στο Δι@ύγεια με ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων 5 μέρες. Μέχρι να συμπληρώσει τα άτομα που χρειάζεται ο Δήμος, μπορεί να ζητήσει τα 20 άτομα κομματιαστά και όχι όλα μαζί.
    Ήδη η δημοτική αρχή εισήγαγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (είναι το τελευταίο θέμα, μάλλον για να μην είναι παρόντες ενδιαφερόμενοι άνεργοι) στηριζόμενη στις διατάξεις του πρόσφατου Νόμου 4071/2012.

Η πολιτική διαχείριση
    Με την απόφασή της αυτή η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας «κλείνοντας το μάτι» στους ανέργουςδείχνει οπαδός της αρχής «πολλοί άνεργοι σε δουλειά - από λίγα μεροκάματα ο καθένας» και είναι βέβαιο ότι οι νέες 20 θέσεις εργασίας θα ανακουφίσουν σημαντικά αρκετές οικογένειες. Βέβαιο επίσης είναι ότι η «σπαστή» και όχι «μονοκόμματη» πρόσληψη των 20 ατόμων ίσως δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης δημοτών, πολιτικής ομηρείας κατά πολλούς από τη δημοτική αρχή, αφού θα προσλαμβάνονται μόνο εκείνοι που θα αποφασίζει ο δήμαρχος. 
    Ασφαλώς οι ενδιαφερόμενοι θα είναι πολλοί περισσότεροι και σίγουρα τα 5 μεροκάματα (που είναι καθαρά χρήματα) ως εργατοτεχνικά είναι περίπου 200 € το μήνα συν τα ένσημα, είναι «λογαριασμός» ανακούφισης τη σημερινή εποχή της κρίσης. Όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες, λόγω της απελευθέρωσης των ημερομισθίων, η δημοτική αρχή έχει το προνόμιο να καθορίζει αυτή πόσο μεροκάματο θα λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος και όχι όλοι το ίδιο (αφού για κάθε επιμέρους εργασία θα ανοίγει διαφορετικό μητρώο στο ΙΚΑ), εκτός αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει ισότητα.