Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Καταρροϊκός πυρετός: «Καίει» τους κτηνοτρόφους η αποζημίωση…

Σε υψηλούς τόνους η ημερίδα του Δήμου Ζίτσας. Αρκετοί παρόντες κτηνοτρόφοι, ζήτησαν εξηγήσεις κατά την ενημέρωση.
    Ζητάνε περισσότερα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό και τις επιπτώσεις του στο ζωικό κεφάλαιο.  
    Στη λογική της διαμαρτυρίας και της αντίδρασης προς την Περιφέρεια Ηπείρου και τη διεύθυνση Κτηνιατρικής, υπάκουσε η ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας για τον καταρροϊκό πυρετό με τους κτηνοτρόφους του δήμου. 
    Η ενημέρωση βέβαια που ήταν σε πρώτο πλάνο έγινε από τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής κ. Ζευγωλά και τους κτηνιάτρους, όμως αρκετοί κτηνοτρόφοι, που ήταν παρόντες ζήτησαν εξηγήσεις και για τους ελλιπείς ψεκασμούς τη χρονική περίοδο που έπρεπε να γίνουν, αλλά και για τα μέτρα στήριξης των παραγωγών, που υπόκεινται ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο λόγω του καταρροϊκού πυρετού.
    Σε κάποιες στιγμές η συζήτηση ξέφυγε από τα πολιτισμένα όρια, κάτι που ανάγκασε...
τον δήμαρχο Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκο να παρακαλέσει να πέσουν οι τόνοι. Το μεγάλο ζήτημα βέβαια αφορά τους κτηνοτρόφους, που έχουν ήδη πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό.
    Οι κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων τόνισαν, ότι το ευτύχημα στην παρούσα φάση είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα της νόσου, αφού αυτή προσδιορίζεται περίπου στο 5%, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν προσέγγιζε και το 70%. Τα μέτρα πρόληψης είναι συγκεκριμένα και έχουν να κάνουν με τη χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, ωστόσο τα δύσκολα αρχίζουν με την προσβολή των ζώων από τη νόσο, η οποία δε θεραπεύεται, αλλά υπάρχει μία σειρά ενεργειών που μπορούν να βοηθήσουν τα ζώα να την ξεπεράσουν.
    Ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχ. Πλιάκος τόνισε, πως η δημοτική αρχή μπορεί να κάνει μόνο ενημερωτικού χαρακτήρα συναντήσεις και στο να βοηθήσει στην υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων, όπου αυτό καταστεί απαραίτητο. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και θέλουμε να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους για να το αντιμετωπίσουν. Δεν κάνουμε πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος, κατανοούμε όμως τις δύσκολες εποχές στις οποίες βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι για τις πληρωμές των φαρμάκων και όσων απαιτούνται», τόνισε ο κ. Πλιάκος. 
    Οι κτηνοτρόφοι που διαμαρτυρήθηκαν, ζήτησαν από την Πολιτεία να αναλάβει το κόστος των φαρμάκων που καλούνται οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν, αλλά και να αποζημιωθούν συνολικά για το ζωικό τους κεφάλαιο.
    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας Κ. Κατσάνος έκανε λόγο για φιέστες που διοργανώνονται σε όλη την Περιφέρεια για τον καταρροϊκό πυρετό, που δεν αντιμετωπίζουν όμως το πρόβλημα στην ουσία του και κάλεσε τους κτηνοτρόφους σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας και στις 8 Οκτωβρίου σε συλλαλητήριο και αποκλεισμό των γραφείων του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Π. Κουκουλόπουλος
    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, πάντως απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση τόνισε ότι «Οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό θα προχωρήσουν κανονικά».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους κτηνοτρόφους. Η αποζημίωση για τη χρήση εντομοαπωθητικών και η αποζημίωση αφ’ ενός μεν θανόντων ζώων - στο πλαίσιο του προγράμματος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - καθώς επίσης και η αποζημίωση εκεί που με ευθύνη της κτηνιατρικής υπηρεσίας έχουμε θανάτωση ζώου, θα προχωρήσει κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όλα θα «τρέξουν» κανονικά και θα σταθούμε δίπλα στον κτηνοτρόφο, όπως επιβάλλει το εθνικό συμφέρον» σημείωσε στη Βουλή χτες.
    Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε, επίσης, 10 θεσμικά, διαρθρωτικά, οικονομικά και διοικητικά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων:
1ον. Η κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ελληνικής πρότασης του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσει από την 1.1.2015.
2ον. Το θέμα των βοσκοτόπων που ταλανίζει την ελληνική κτηνοτροφία από την 1.1. 2015 δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Και όπως έχω πει εάν χρειαστεί θα γίνει και συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.
3ον. Η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι η πρώτη προτεραιότητα και έχουμε αποτελέσματα.
4ον. Ο Κτηνίατρος Εκτροφής που με το νόμο 4235 που έχουμε θεσμοθετήσει προχωρά κανονικά, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και 1.1.2015 ξεκινάει κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο
5ον. Τις επόμενες εβδομάδες μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ για να μπει φραγή στις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.
6ον.Τα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται από το νέο έτος στις περιφέρειες γιατί κακοφορμίζουν 3 – 3,5 χρόνια στις κεντρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι κτηνοτρόφοι.
7ον. Ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου ο οδικός χάρτης για να κλείσουν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα για καταλογισμούς που κατά κύριο λόγο αφορούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ελλιπείς κτηνιατρικούς ελέγχους.
8ον. Διυπουργική Επιτροπή εδώ και 10 μέρες ασχολείται – μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- με το κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών και των παράλογων προστίμων που αφορούν κτηνοτρόφους.
9ον.Φέτος δίνεται εξισωτική αποζημίωση δύο ετών. Όχι απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014.
10ον. Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό και καταβάλλεται προσπάθεια που θα έχει αίσιο τέλος να ενισχυθεί φέτος.

πηγή πληροφοριών: Ελευθερία