Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Οικολογικό έγκλημα σε βάρος του Καλαμά (ΒΙΝΤΕΟ). «Bypass στον βιολογικό» της ΔΕΥΑΙ…

Καταγγελία – βόμβα κατά της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΙ. Η Περιφέρεια Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά και για αυτό, όπως και για τη λυματολάσπη!!!
    Με μία καταγγελία – βόμβα κατά της Περιφέρειας Ηπείρου και ΔΕΥΑΙ συνοδεύτηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της δημοτικής αρχής, αλλά και της αντιπολίτευσης, η ΔΕΥΑΙ έχει εντάξει στο έργο επέκτασης– εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή μίας δεξαμενής όγκου 17.000 κυβικών στην οποία θα διοχετεύονται τα λύματα σε περίπτωση ισχυρής βροχής. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παν. Παππάς «τα περιττεύματα αυτά θα οδηγούνται κατευθείαν στην τάφρο της Λαψίστας» και από εκεί στον Καλαμά, κάνοντας...
λόγο για μια προσπάθεια νομιμοποίησης του προβλήματος που έχει εντοπιστεί από χρόνια στην περιοχή, από την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.
    Για τη δεξαμενή αυτή που χαρακτηρίστηκε bypass προς τον Καλαμά, όπως καταγγέλθηκε δεν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ενώ η ΜΠΕ του υπόλοιπου έργου, παράνομα, δεν στάλθηκε για γνωμοδότηση στο Δήμο Ζίτσας, στα όρια του οποίου πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο.
    «Υπάρχει προσπάθεια νομιμοποίησης του προβλήματος που έχει εντοπιστεί», ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάν. Παππάς θέτοντας προ ημερησίας διάταξης το θέμα και ενημερώνοντας το Σώμα πως ο Δήμος ήδη έχει κάνει έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας να επιστρέψει το έργο στη δημόσια διαβούλευση. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί πως ο Δήμος θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα για να αποτραπεί νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.
    Όπως επισήμανε ο κ. Παππάς, η Περιφέρεια Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά (!!!) για την ΜΠΕ και «με την τσόντα αυτή» όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά την δεξαμενή – bypass προς τον Καλαμά.
    Για μείζον ζήτημα έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, καταγγέλλοντας και αυτός από την πλευρά του ότι τα λύματα θα οδηγούνται χωρίς επεξεργασία απευθείας στον Καλαμά. «Κάποιοι θέλουν από επιλογή να μετατρέψουν αυτή την περιοχή σε βόθρο του λεκανοπεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
    Για ένα έργο που θα λειτουργεί ως bypass στον βιολογικό μίλησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σάκης Βλέτσας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια ενέργεια όχι απλώς παράνομη, αλλά και περιβαλλοντικά απαράδεκτη.
    Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Μιχ. Πλιάκος απέφυγε να τοποθετηθεί για το μείζον αυτό ζήτημα.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.