Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Σε αντίθετες κατευθύνσεις νυν και μέλλουσα Δημοτική Αρχή στη Ζίτσα…

    Ο άμεσος αντίκτυπος της ακατανόητης λογικής του Υπουργείου Εσωτερικών που δεν προέβλεψε πως ακριβώς θα λειτουργήσουν οι Δήμοι της χώρας στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των εκλογών του περασμένου Μάη και της 1ης Σεπτέμβρη που η πολιτεία όρισε ως ημέρα τυπικής ανάληψης των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών, φαίνεται στο Δήμο Ζίτσας, όπου μια ειλημμένη σε τρεις συνεδριάσεις απόφαση δημοτικού συμβουλίου δε μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω της άρνησης της επόμενης δημοτικής αρχής, με κίνδυνο, αν δεν...
ελάμβανε το σώμα απόφαση αναβολής της διοργάνωσης της εμποροπανήγυρης στις αρχές Σεπτέμβρη να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος ο απερχόμενος Δήμαρχος.
    Πέραν τούτου πάντως, το κλίμα δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα καλό στις σχέσεις μεταξύ νέας και απερχόμενης δημοτικής αρχής και η ένταση πυροδοτήθηκε από την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στον Δημήτρη Ρογκότη ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, με την οποία του ζητά να μην πάρει αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο για το διάστημα μέχρι την 1η Σεπτέμβρη. Ο νόμος βέβαια ορίζει για τι ακριβώς μπορεί να αποφασίζει το κάθε δημοτικό συμβούλιο στο επίμαχο διάστημα και η επιστολή φαίνεται πως ενόχλησε την απερχόμενη δημοτική αρχή, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πάνο Παππά να απαντά στη διάρκεια της συνεδρίασης καταγγέλλοντας το γράμμα του νόμου, το δε Δήμαρχο Δημήτρη Ρογκότη να τονίζει πως εφόσον το επιθυμεί ο διάδοχός του, θα βάλει στον αυτόματο πιλότο το Δήμο.
    Από τη μια λοιπόν, ο νέος Δήμαρχος Ζίτσας απαίτησε να σταματήσει να λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο μέχρι να αναλάβει ο ίδιος και από την άλλη, ζήτησε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου για τη διοργάνωση του παζαριού της Βουνοπλαγιάς στις αρχές Σεπτέμβρη.
    Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ρογκότης έθεσε απλά το ζήτημα: ή αναβάλλεται το παζάρι ή το διοργανώνει στην συμφωνημένη ημερομηνία με πολιτική της ευθύνη, η νέα δημοτική αρχή.
Η άποψη του επόμενου Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου ήταν υπέρ της αναβολής, εφόσον η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν αναλαμβάνει τη διοργάνωση μέχρι τις 31/8, κάτι που για πρακτικούς λόγους θα ήταν δύσκολο να γίνει, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος.
    Αναφανδόν υπέρ της διοργάνωσης τάχθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σάκης Βλέτσας, για λόγους οικονομικού συμφέροντος του Δήμου αλλά και επειδή το παζάρι είναι λαϊκή απαίτηση όπως είπε, τονίζοντας παράλληλα πως η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια.
    Διαφορετική άποψη, κατά του παζαριού εξέφρασαν οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χρυσόστομος Βούζας και Τάκης Τζίμας, αν και όπως υπονόησε ο κ. Ρογκότης, το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο όφειλε να υπερασπιστεί τις προηγούμενες αποφάσεις του. Επίσης, αντίθετος με το παζάρι δήλωσε και ο Μανώλης Ματσάγκας της νεοεκλεγείσας παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή Δήμου Ζίτσας.

Διαφωνία και για τα όρια
    Την ίδια στιγμή σκέψεις για προσφυγή επί της απόφασης της επιτροπής καθορισμού των ορίων του Δήμου Ζίτσας και Ιωαννίνων κάνει η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή της Ζίτσας. Μεταξύ των δύο δήμων υπήρχε διχογνωμία για τρεις συγκεκριμένες περιοχές όπου τα όρια καθορίζονται ακόμα με τοπωνύμια και όχι με συντεταγμένες. Αυτές είναι κοντά στο αεροδρόμιο, στον συνοικισμό Αμπελάκια και στην περιοχή όπου υπάρχουν τα λατομεία ΛΕΦΑ.
    Η απόφαση της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν δύο μέλη από τον δήμο Ιωαννίνων και τη Ζίτσα και μία δικαστικός επί της ουσίας μοίρασε τα... κουκιά στους δύο δήμους αλλά ως φαίνεται η νέα Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει τις τύχες του Δήμου Ζίτσας δεν είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.
    Στον αντίποδα η σημερινή Δημοτική Αρχή φαίνεται να αποδέχεται την απόφαση από τη στιγμή όμως που δεν θα αποφασίζει αυτή από τον Σεπτέμβριο και μετά οφείλει να συζητήσει με την παράταξη του Μ. Πλιάκου για το αν θα καταθέσει ένσταση ή όχι.
    Αυτή η συζήτηση θα γίνει πιθανά μέχρι τη Δευτέρα καθώς η προθεσμία υποβολής ένστασης είναι η 24η Ιουνίου.
    Ένας από τους βασικούς λόγους που η νέα Δημοτική Αρχή της Ζίτσας θέλει να κάνει προσφυγή είναι και οι οφειλές που υπάρχουν από την εταιρία του Θανάση Λέφα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο πέρσι, καθώς η απόφαση της επιτροπής θέλει την συγκεκριμένη επιχείρηση να έρχεται πια ολόκληρη στα όρια του Δήμου Ιωαννίνων ο οποίος θα έχει πια δικαίωμα στην διεκδίκηση των οφειλών.
    Τα εν λόγω λατομεία «πατούν» σήμερα και στην κοινότητα Μαρμάρων του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και σε αυτή των Πετραλώνων του Δήμου Ζίτσας.
    Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την περιοχή του αεροδρομίου όπου τα όρια μετακινήθηκαν υπέρ του δήμου Ιωαννιτών ο οποίος φτάνει πλέον ακριβώς έξω από την πόρτα του αερολιμένα «Β. Πύρρος».
    Επίσης και ο βιολογικός καθαρισμός με τη νέα χάραξη των ορίων έρχεται στον Δήμο Ιωαννιτών.
    Σε ότι αφορά τα Αμπελάκια εκεί κερδισμένος είναι ο Δήμος Ζίτσας ο οποίος παίρνει ένα κομμάτι από τα Γιάννινα.

πηγή: neoiagones.gr