Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Τι λένε τα “μερομήνια” για το επόμενο δίμηνο μέχρι την Πρωτοχρονιά…

    Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν να διαβάζουν τα μερομήνια, παρατηρώντας τη φύση στον Αύγουστο. 
    Τέτοιοι άνθρωποι στα Γιάννενα είναι ο κυρ Παναγιώτης συνταξιούχος καφετζής από την Κατσικά που μένει στη Βρυσούλα) και ο κ. Γιώργος (με το παρατσούκλι κοντός), ο έμπορος που είχε μαγαζί στην αγορά κι ο οποίος είναι από τους λίγους που ακόμη καλλιεργεί μπαξέ στο χωράφι του στα Κάτω Μάρμαρα.
    Σημειώνουμε ότι σίγουρα αρκετός κόσμος διαβάζει και υπολογίζει τα μερομήνια καθώς για κάποιους είναι αρκετά σημαντικά ενώ από την αντίθετη πλευρά υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν τα πιστεύει. 
    Η επιστήμη της μετεωρολογίας δέχεται μέχρι κάποιο σημείο την πρακτική μετεωρολογία και τα σημάδια της φύσης για κάποια κοντινή αλλαγή του καιρού αλλά όχι για ακριβή πρόγνωση .
    Τι λένε λοιπόν τα φετινά μερομήνια για το επόμενο δίμηνο μέχρι την Πρωτοχρονιά για...
όλα τα Γιάννενα:     zitsagate

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
    Συνεχίζεται μέχρι στις 9-10 του μήνα η φθινοπωρινή διάθεση του καιρού με μία ως δύο μέρες μπόρες και μετά αρχίζει μια περίοδος καλοκαιρίας (που ίσως την διακόψουν λίγες βροχές) μέχρι στις 22 με 23 του μήνα. 
    Τότε θα έχουμε απότομη αλλαγή του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (ήλιο με δόντια από 1-10 βαθμούς) και κάποια χιόνια να κάνουν την εμφάνιση τους κυρίως στα ορεινά προς το τέλος του μήνα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
    Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα κυλάει με ηλιοφάνεια χωρίς κάτι το αξιόλογο, με λίγες ισχυρές βροχές κατά τις 6-10 του μήνα. Κακοκαιρία αναμένεται γύρω στις 20 με κορύφωση στις 22-23 όπου θα έχουμε χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα
    Ακολουθεί μια σχετική βελτίωση αλλά από τις 30-31 του μήνα θα έχουμε νέα πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σε ημιορεινές περιοχές.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
    Ξεκινάει ο μήνας με τον ίδιο χειμωνιάτικο καιρό και συνεχίζεται με διάφορες εναλλαγές χωρίς κάτι το αξιόλογο. 
    Από τις 23 και μετά αναμένεται μια μεγάλη κακοκαιρία με ιδιαίτερη σφοδρότητα και τα χιόνια να φτάνουν μέχρι τις πεδινές περιοχές, έχοντας μάλιστα μεγάλη διάρκεια και ένταση.


    Τελικό συμπέρασμα είναι ότι για τα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικά φαίνονται περισσότερες χιονοπτώσεις. Γενικά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα πέσει πολύ νερό. Μια καλή χρονιά για την φύση.