Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Το Σάββατο 31/8 τα εγκαίνια στο παζάρι του Δήμου Ζίτσας…

Χλιαρές οι εφετεινές αντιδράσεις της συντεχνίας των εμπόρων Ιωαννίνων.
    Σύμφωνα με την 178/13-6-2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζίτσας (χωρίς ούτε μία αρνητική ψήφο!!!), θα γίνει και εφέτος η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη στη διασταύρωση της Βουνοπλαγιάς. Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013.
    Τα κύρια χαρακτηριστικά του παζαριού του Δήμου Ζίτσας είναι τόσο η ποικιλία των προσφερομένων προϊόντων (από λευκά είδη, είδη δώρων, εργαλεία κάθε είδους, υποδήματα, χαλιά, ρουχισμός, εσώρουχα, φόρμες εργασίας, παιγνίδια, μπιζού, είδη κήπου, βιβλία, φωτιστικά, παιδικά, χρώματα κλπ μέχρι ηλεκτρονικά, ηλεκτρικές μικροσυσκευές και μικροέπιπλα), όσο και οι εναρμονισμένες με την οικονομική κρίση χαμηλές τιμές.

Το …έθιμο
    Όλα αυτά σε...
συνδυασμό με το εκτενές Λούνα Παρκ για τα μικρά παιδιά δίπλα από τις “γαργαλιστικές” στην όσφρηση μυρουδιές από τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, θα δώσουν ζωή έστω και για λίγες μέρες – στην περιοχή της Βουνοπλαγιάς – Ελεούσας.

Το πάρκινγκ
    Καθοριστική είναι και η συμβολή του οργανωμένου – για περίπου 800 αυτοκίνητα – χώρου στάθμευσης πίσω από το παζάρι, που πέρυσι λόγω της κοσμοπλημμύρας αποδείχθηκε λίγος αφού η ουρά των παρκαρισμένων αυτοκινήτων και από τις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού έφθανε το ένα χιλιόμετρο.

Οι θέσεις εργασίας
    Παράλληλα, σε εποχή ανεργίας και οικονομικές κρίσης, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η προσφερόμενη εργασία σε πάνω από 80 άνεργους δημότες που θα δουλεύουν στο παζάρι (από εργάτες καθαριότητας, παρκαδόροι, σεκιουριτάδες, φύλακες, βοηθοί ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί μέχρι σερβιτόροι στα σουβλατζίδικα και βοηθοί στο λούνα παρκ, καθώς και σε άλλες κάθε είδους βοηθητικές εργασίες), και με 400 – 500 € ο κάθε άνεργος για δέκα μέρες μπορεί να μην λύνει το πρόβλημά του, όμως με τα χρήματα αυτά μπορεί να “βουλώσει” αρκετές τρύπες στη σημερινή εποχή.

Χλιαρή η κλασική εθιμική αντίδραση
    Αν και είναι εκτός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών, η συντεχνία* των εμπόρων των Ιωαννίνων με δηλώσεις του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων κ. Νταλαμάγκα δεν παρέλειψε να εκφράσει την συνήθη αντίθεσή της σε κάθε παζάρι και βέβαια στο παζάρι του Δήμου Ζίτσας.
    Με πρόσχημα μεταξύ άλλων τη 'μία πλευρά του νομίσματος', ότι δηλαδή «θα έχει επιπτώσεις και στους εμπόρους του Δήμου Ζίτσας που εμπορεύονται στα Γιάννινα» ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων έδειξε σαφώς ότι θα επιθυμούσε την ματαίωση του παζαριού.
    Τονίζοντας ο κ. Νταλαμάγκας ότι «η επαναφορά του παζαριού δεν προσφέρει τίποτε στον εμπορικό κόσμο» παρέλειψε να πει αν το θέλει ο κόσμος και γιατί το προτιμάει. Και ακόμη πού θα βρει ο Δήμος Ζίτσας έστω και αυτά τα χρήματα, μήπως επιβαρύνοντας τους δημότες του ή θα τα δώσει το κράτος που δεν έχει μία?

*Συντεχνία: (η) χαρακτηρισμός κάθε ενώσεως επαγγελματιών που στοχεύει στην προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου.

Η απόφαση
    Μπορείτε εδώ να δείτε όλη την κανονιστική απόφαση για το παζάρι.