Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Βλέτσας, Κατσάνος, Παργανάς και Σιαπατόρης, ζητούν αλλαγή χάραξης της Ιόνιας Οδού εντός του Δήμου Ζίτσας…

Με ανοικτή επιστολή που κατέθεσαν την Πέμπτη 21/2 στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ανοικτή επιστολή, προς τον Σταύρο Καλογιάννη, κατέθεσαν οι πρώην δήμαρχοι Σάκης Βλέτσας, Μιχάλης Κατσάνος, Γιώργος Παργανάς και Νίκος Σιαπατόρης, σχετικά με την χάραξη της Ιόνιας Οδού σε σημεία της εντός του Δήμου Ζίτσας.
Με την επιστολή τους τάσσονται υπέρ της λεγόμενης «ορεινής χάραξης» που από την Περάτη διέρχεται σε ευθεία μέχρι τη διασταύρωση της Ζίτσας στη θέση “Γκρέμδας” και από εκεί μέχρι το γήπεδο της Πρωτόπαπας.
Η επιστολή κατατέθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας την Πέμπτη 21/2/2013 και ζητήθηκε η “αφύπνιση” του Δήμου και η άμεση συζήτηση του θέματος κατά την συνεδρίαση.
Όμως ο κ. Ρογκότης προτίμησε να είναι θέμα στο επόμενο Δ.Σ.
Αναλυτικά στην επιστολή που απευθύνεται κ. Σταύρο Καλογιάννη, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και κοινοποιείται προς τους Βουλευτές Νομού Ιωαννίνων, Περιφερειάρχη Ηπείρου, Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Δήμαρχο Ζίτσας, Παρατάξεις Αντιπολίτευσης στο Π.Σ. Ηπείρου και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζίτσας αναφέρονται τα εξής: ...



Κύριε Υπουργέ,
Πάγιο αίτημα φορέων και πολιτών της περιοχής μας, συνεχίζει να αποτελεί η αλλαγή χάραξης στο τμήμα της Ιόνιας Οδού, που διέρχεται από τα διοικητικά όρια του δήμου μας.
Όπως σας είναι ήδη γνωστό (από το υπόμνημα που σας απέστειλε τον Απρίλιο του 2011) ο Δήμος Ζίτσας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθέτησε τις (επίσης ομόφωνες) αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην Δήμων που τον απαρτίζουν, ζητώντας την μετατόπιση της χάραξης, του εντός των ορίων του τμήματος της Ιόνιας Οδού.
Η χάραξη που υιοθετήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, εξακολουθεί να μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Δυστυχώς η πρόσφατη επίσημη δημοσίευση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από Κοσμηρά μέχρι Καλπάκι (με καταληκτική ημερομηνία την 15/3/2013 για την οριστική κήρυξη της απαλλοτρίωσης) δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, απογοήτευση και αγανάκτηση σε φορείς και πολίτες.
Όλοι προσδοκούσαμε ότι με την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου πνοής και ανάπτυξης, θα επιτυγχάνονταν τόσο η άρση της γεωγραφικής και αναπτυξιακής απομόνωσης της ενδοχώρας του Δήμου μας, όσο και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας. Ακόμη ότι δεν θα καταστρέφονταν στο συγκεκριμένο τμήμα  το αρδευτικό έργο ύψους 50.000.000 € που εκτελείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ θα αποφεύγονταν το τμήμα του κάμπου όπου μόνιμα το χειμώνα επικρατεί ομίχλη που δυσχεραίνει σοβαρά τη διέλευση των οχημάτων.
Η χώρα στη δύσκολη αυτή συγκυρία θα εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους με την υιοθέτηση της προτεινόμενης από το Δήμο Ζίτσας “ορεινής χάραξης”, ενώ αντίθετα η υιοθετηθείσα από το Υπουργείο χάραξη, διέρχεται από ιδιοκτησίες με πολύ μεγαλύτερη απαλλοτριωτέα αξία και σε μεγάλο κομμάτι της από προβληματικά εδάφη που παλιότερα αποτελούσαν έλος.
Η “ορεινή χάραξη” είναι σαφώς οικονομικότερη αφού οι δαπάνες απαλλοτρίωσης είναι συντριπτικά μικρότερες και το έδαφος είναι απολύτως κατάλληλο για τη θεμελίωση της οδού αλλά και διασφαλίζονται τα αδρανή υλικά κατασκευής της. Επίσης δεν διχοτομείται το αστικό περιβάλλον του Δήμου μας.
Κύριε υπουργέ,
Διερμηνεύοντας τις ομόθυμες προσδοκίες του συνόλου των φορέων αλλά και των συνδημοτών μας, θεωρούμε ότι επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, η αλλαγή της χάραξης στο τμήμα της Ιόνιας Οδού, που διέρχεται από τα διοικητικά όρια του δήμου μας, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί οικονομικότερα και συντομότερα.
Η αλλαγή της χάραξης που σας προτείνουμε, πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού να άρει την απομόνωση, που δημιουργεί το γεωγραφικό ανάγλυφο του δήμου μας και να δώσει αναπτυξιακή ανάσα σε περιοχές που μέχρι και σήμερα παραμένουν δύσκολα προσβάσιμες.
Προσβλέποντας στην θετική απόφασή σας,

Οι υπογράφοντες:

Βλέτσας Σάκης (πρ. Δήμαρχος Πασσαρώνος)

Κατσάνος Μιχάλης (πρ. Δήμαρχος Ευρυμενών)

Παργανάς Γιώργος (πρ. Δήμαρχος Μολοσσών)

Σιαπατόρης Νίκος (πρ. Δήμαρχος Ζίτσας)