Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Οριστική η πεδινή χάραξη της Ιόνιας Οδού, ταφόπλακα για την ορεινή που ζητούσε ο Δήμος Ζίτσας η δημοσίευση των απαλλοτριώσεων …

Βαρύτατες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Ζίτσας και του αντιδημάρχου.
    Έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της ορεινής χάραξης της Ιόνιας Οδού. Οριστικοποιήθηκε και επίσημα η πεδινή χάραξη, παρά τις (χλωμές) αντιρρήσεις του Δήμου Ζίτσας.
    Αφού είχαν προηγηθεί τα ΦΕΚ 40 τ.ΑΑΠ/15-3-2011 (όπου καθορίζεται απαγόρευση δόμησης σε απόσταση 60 μέτρων σε κάθε πλευρά του οδικού άξονα) και το ΦΕΚ 193 τ.ΑΑΠ/11-6-2012 (που οριοθετεί τον αρχαιολογικό χώρο του Αρείου Διός στο Δήμο Ζίτσας παραπλεύρως της Ιόνιας Οδού), έρχεται και η σημερινή επίσημη δημοσίευση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε όλο το τμήμα της Ιόνιας (από Κοσμηρά όπου ο κόμβος με την Εγνατία μέχρι Κακαβιά).
    Με την δημοσίευση ορίζεται ανατρεπτική προθεσμία...
30 ημερών (μέχρι 15 Μαρτίου 2013) για την οριστική κήρυξη της απαλλοτρίωσης στα τμήματα που διέρχεται η Ιόνια Οδός στους Δήμους Ιωαννιτών (Δ.Ε. Μπιζανίου), Ζίτσας (Δ.Ε. Πασσαρώνος και Εκάλης), Ζαγορίου (Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου) και Πωγωνίου (Δ.Ε. Καλπακίου).
    Η ανωτέρω δημοσίευση, που έγινε κατά τα προβλεπόμενα σε τοπική εφημερίδα (φωτό στο τέλος) οριστικοποιεί μέχρι το Καλπάκι η Ιόνια Οδός, αφού οι απαλλοτριώσεις είναι το σημείο που “σκοντάφτουν” τα έργα. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση (?) του έργου, από την οποία πλέον αποκλειστικά εξαρτάται το έργο.
    Όσον αφορά το Δήμο Ζίτσας, η πλήρης αποτυχία της δημοτικής αρχής και ιδιαίτερα η πολιτική ανεπάρκεια του αντιδημάρχου κ. Γαρδίκου, ο οποίος ως αρμόδιος χειρίστηκε το θέμα είναι προφανής.
    Η σαφέστατη αδυναμία να συνεχιστεί η τεκμηριωμένη διεκδίκηση της “ορεινής χάραξης” που είχαν ξεκινήσει οι πρώην Δήμαρχοι κ. Σάκης Βλέτσας (Πασσαρώνος) και Μιχ. Κατσάνος (Ευρυμενών) και που ομόφωνα υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας είναι χαρακτηριστική.
    Ενισχυτικό αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ αποφασίστηκε από το Δήμο Ζίτσας η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή αφενός καθυστερεί και αφ΄  ετέρου ο Δήμος Ζίτσας ΔΕΝ προχωράει σε ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον του ΣτΕ (εδώ).


Η σημερινή επίσημη δημοσίευση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης