Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Στις καλένδες το θέμα της παραχώρησης Παιδόπολης…

 Τι απάντησε το Υπουργείο σε υπέρ του κ. Τσουμάνη ερώτηση του βουλευτή κ. Μαντά.
    «Δουλειά δεν είχε ο διάολος κι έδερνε τα παιδιά του» λέει η λαϊκή παροιμία και αφορά τον κ. Φίλ. Τσουμάνη του Δήμου Ιωαννιτών που μη έχοντας τίποτα άλλο να κάνει «είχε βάλει στο στο μάτι» την Παιδόπολη Αγία Ελένη στον Αγ. Ιωάννη του Δήμου Ζίτσας για εκείνο το περίφημο “υπνωτήριο αστέγων” που προσπάθησε να κάνει στα Γιάννενα αλλά “έφαγε μαύρο από παντού”!!!
    Έπεισε λοιπόν και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Μαντά να κάνει ερώτηση στη Βουλή, διαμαρτυρόμενος γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν παραχωρεί στον κ. Τσουμάνη την Παιδόπολη.  Όταν μάλιστα ο Δήμος Ζίτσας είχε εντελώς διαφορετική πρόταση αξιοποίησης των εγκαταστάσεων.
    Τελικά “έφαγαν μαύρο” και από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στρίβειν… διά άλλου υπουργείου
    Πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη»:  εγκαταλελειμμένη δημόσια περιουσία που...
παραμένει παρά τις συνεχείς εξαγγελίες περί ανάγκης αξιοποίησής της και παρά τις πιέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για την παραχώρηση κτιρίων και εκτάσεων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.
    Ακόμα όμως και αν υπήρχε πραγματική βούληση αξιοποίησής τους εδώ και τώρα, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, η πολιτεία δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα σε κάποιες περιπτώσεις σαν αυτές των Ιωαννίνων.
Κι αυτό επειδή πέρσι τον Απρίλιο αποφάσισε να αλλάξει τον ιδιοκτήτη τμήματος της συνολικής αναξιοποίητης δημόσιας περιουσίας. Ό,τι μέχρι πρότινος ανήκε στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, έχει περάσει πια στο υπουργείο Εργασίας (με τον νόμο 4075/2012), το οποίο στην ουσία δηλώνει αδυναμία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προς το παρόν επειδή δεν έχει αρμόδιες υπηρεσίες! Επί της ουσίας, οποιοδήποτε αίτημα για παραχώρηση κτιρίου ή έκτασης από την τοπική αυτοδιοίκηση παραπέμπεται στις καλένδες.
    Το νήμα της όλης ιστορίας το ξετυλίγει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας στην απάντηση που έδωσε στον βουλευτή κ. Μαντά, με τρίμηνη καθυστέρηση. Η ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά (που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση  του Δήμου Ζίτσας συνολικά) αφορούσε την παραχώρηση χρήσης κτιρίου της πρώην Παιδόπολης στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του δήμου Ιωαννιτών για τη λειτουργία ξενώνα αστέγων. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μαντάς είχε ταχθεί μονόπλευρα υπέρ του κ. Τσουμάνη και εντελώς αντίθετα στην σύσσωμη πρόταση του Δήμου Ζίτσας.

Η …απάντηση του Υπουργείου
κλικ για zoom
    Από την απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκύπτει ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα το μόνο που έχει γίνει, είναι η απογραφή όλων των ακινήτων από το υπουργείο Υγείας και απομένει η σύσταση επιτροπής εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας για την παραλαβή των καταγραφέντων ακινήτων. Επόμενο βήμα, όταν αυτό γίνει, είναι η καταχώρηση των ακινήτων στα υποθηκοφυλακεία.
    Η αξιολόγηση των όποιων αιτημάτων έχουν κατατεθεί είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε από ιδιώτες, θα γίνει, όπως λέει ο υπουργός, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Αξιοποίησης Περιουσίας, η οποία όμως ακόμη δεν έχει συσταθεί! «Έχει κατατεθεί πρόταση για σχετική διάταξη νόμου περί σύστασης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Αξιοποίησης Περιουσίας, όπου θα ενταχθεί τμήμα Αξιοποίησης Περιουσίας, Κτηματολογίου και Τοπογραφήσεων, το οποίο με τις σχετικές αρμοδιότητες που θα του εκχωρηθούν, θα επιλαμβάνεται όλων των σχετικών θεμάτων» σημειώνεται στην απάντηση.
    Ουσιαστικά λοιπόν αναμένεται η παραλαβή της περιουσίας από επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και η σύσταση Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Αξιοποίησης Περιουσίας στο οποίο θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες για την εξέταση ανάλογων θεμάτων. Έως τότε ...ουδέν νεώτερο για τις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης.

Το μέλλον…

    Όλα αυτά σημαίνουν στην πράξη ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμα για να κλείσει η υπόθεση των εγκαταλελειμμένων κτιριακών υποδομών του Δημοσίου στα Γιάννενα, και όχι απαραίτητα προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι ιδιώτες. 

    Επιπλέον, από την όλη ιστορία προκύπτει ότι μεταξύ δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης (και κοινωνίας γενικότερα) οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν είναι και τόσο καλοί για ζητήματα μάλιστα που αφορούν άμεσα τη δεύτερη.
    Τόσο καιρό ο ΟΚΠΑΠΑ όπως και ο Δήμος Ζίτσας (που θέλει την πρώην Παιδόπολη για εκθετήριο τοπικών προϊόντων) χτυπούσαν λάθος πόρτα χωρίς κανείς βέβαια να τους ενημερώσει ότι κάνουν λάθος. Η πόρτα που έπρεπε να χτυπήσουν τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες είναι αυτή του υπουργείου Εργασίας και όχι του υπουργείου Υγείας.
    Και καλά ο κ. Τσουμάνης και ο Δήμος Ιωαννιτών. Αλλά ο Δήμος Ζίτσας τι έκανε????