Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Συγχώνευση ΣΥΔΚΛΙ-ΔΕΥΑΙ: Τι άλλο μας περιμένει? Που θα φτάσει το νερό???

Τα χρέη της ΔΕΥΑΙ θα φορτωθεί ο Δήμος Ζίτσας?
Εκμεταλλευόμενος την “μέχρις αγανακτήσεως” απελπιστική αδράνεια του αρμόδιου αντιδημάρχου του Δήμου Ζίτσας κ. Γαρδίκου και βεβαίως δευτερευόντως του Δημάρχου κ. Ρογκότη, ο Δήμος Ιωαννιτών πασχίζει να “ρεφάρει” τα υψηλά χρέη και το υπερβολικά υπεράριθμο προσωπικό του στη ΔΕΥΑΙ και να τα “μοιραστεί” με το Δήμο Ζίτσας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ, και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών κ. Θαν. Μανταλόβας, τονίζει ότι μια πιθανή συγχώνευση θα έχει επιπτώσεις στις πιο πάνω παραμέτρους που θα πρέπει να αναλυθούν και να εξεταστούν προσεκτικά, ενώ σε μία προοπτική είναι σύμφωνος και ο Δήμος Ζίτσας όπως τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ο Δήμαρχος κ. Ρογκότης!!!.
Χαρακτηριστικό...
είναι το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ για το θέμα αυτό με τίλτλο «Τα χρέη εμπόδιο».

Αναλυτικά το άρθρο της εφημερίδας:

Τα χρέη της ΔΕΥΑΙ εμπόδιο για την ενοποίηση με τον ΣΥΔΛΙ
Καθόλου εύκολη η υλοποίηση της δέσμευσης της Δημοτικής Αρχής. Σε νηπιακό στάδιο ακόμη οι συζητήσεις ενώ ο Δήμος Ζίτσας εμφανίζεται αρνητικός αν δεν ξεκαθαρίσουν θέματα όπως η τιμολογιακή πολιτική.
Αρκετά και πολύ σημαντικά θέματα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να γίνει πράξη η εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής για την ενοποίηση της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο μόνο εύκολο δεν είναι.
κλικ για μεγέθυνση
Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δε φαίνεται εύκολη η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση ενώ δεν έχει ανοίξει καν η κουβέντα με τους όμορους Δήμους που σίγουρα πρέπει να συναινέσουν στην όλη υπόθεση.
Η ενοποίηση των δύο υπηρεσιών σίγουρα δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση του δήμου Ιωαννιτών καθώς ο Δήμος Ζίτσας πρωτίστως και δευτερευόντως αυτός της Δωδώνης που έχουν δημοτικά διαμερίσματα που υδρεύονται από τον ΣΥΔΛΙ έχουν λόγο σε μια πιθανή συνένωση του Συνδέσμου με τη ΔΕΥΑΙ.
Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά ακόμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όπως το τι γίνεται με τις υποδομές που η κάθε υπηρεσία έχει, ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση συνένωσης και φυσικά το τι γίνεται με τα εν εξελίξει έργα που έχουν και οι δύο φορείς.
Όπως τονίζει μιλώντας ο πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ, Θανάσης Μανταλόβας, μια πιθανή συγχώνευση θα έχει επιπτώσεις στις πιο πάνω παραμέτρους που θα πρέπει να αναλυθούν και να εξεταστούν προσεκτικά. Γενικότερα ο κ. Μανατλόβας αν και δεν είναι καθόλου αρνητικός στην προοπτική ενοποίησης θεωρεί πως ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα προκείμενου η προεκλογική εξαγγελία της νυν Δημοτικής Αρχής να γίνει πράξη.

Μεγάλο «αγκάθι» τα χρέη
Πάντως το μεγαλύτερο αγκάθι στην όλη προσπάθεια είναι τα χρέη που έχει δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΥΑΙ και τα οποία προβληματίζουν κυρίως τη Δημοτική Αρχή της Ζίτσας καθώς δεν βλέπει με καλό μάτι τη συμμετοχή της σε μια νέα, έστω και διαδημοτική, επιχείρηση η οποία ξεκινά με τόσο μεγάλα χρέη όπως αυτά που έχει η ΔΕΥΑΙ σήμερα.
Για μία ακόμα φορά λοιπόν η κακή διαχείριση και η συσσώρευση χρεών στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου Ιωαννιτών από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές προκαλούν προβλήματα σε προσπάθειες εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού όλου του λεκανοπεδίου που έχει τεθεί επί τάπητος πολλές φορές από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, για τη σημασία που έχει να υπάρχει μια κεντρική διαχείριση.
Ο δήμαρχος Ζίτσας, Δημήτρης Ρογκότης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Νέοι Ααγώνες» ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη φάση και με δεδομένο ότι ο δήμος Ζίτσας δεν έχει ερωτηθεί καν για το ποιες είναι οι σκέψεις του πάνω στο θέμα, είναι εντελώς αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική.Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ απλός. Πρώτον διότι η τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΔΛΙ είναι πολύ διαφορετική απ' αυτή της ΔΕΥΑΙ και δεύτερον αλλά κυριοτέρον διότι δεν είναι διατεθειμένος να μπλέξει τον δήμο του σε μια νέα επιχείρηση ή φορέα που θα κληρονομήσει τα χρέη της ΔΕΥΑΙ.«Εμείς δεν έχουμε ρωτηθεί καν και σε αυτή τη φάση δεν συναινούμε σε μια τέτοια προοπτική», υπογραμμίζει ο κ. Ρογκότης.

Η λύση του νέου Φορέα
Μια λύση που ίσως μπορέσει να γεφυρώσει τις διαφορές είναι η δημιουργία ενός νέου Φορέα ο οποίος θα αναλάβει την ύδρευση και την αποχέτευση σε επίπεδο Λεκανοπεδίου και ο οποίος θα δημιουργηθεί από τη συνένωση ΣΥΔΛΙ και ΔΕΥΑΙ και θα μπορεί να αναλάβει και τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, στη λογική υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τον ΦΟΔΣΑ αξιοποιώντας την υλικοτεχνκή υποδομή του αλλά και το προσωπικό των δύο υπηρεσιών.
Η πρόταση αυτή έχει ακουστεί κατά καιρούς από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, ο οποίος φαίνεται πως έχει προχωρήσει κάποιες σκέψεις για το πώς θα μπορέσει να γίνει βιώσιμος ένας τέτοιος Φορέας, αναλαμβάνοντας να... τρέξει και άλλους τομείς, όπως τα απορρίμματα, η διαχείριση της βιομάζας κ.α..Σε αυτή την προοπτική σύμφωνος είναι και ο δήμος Ζίτσας, αρκεί όπως τονίζει ο Δήμαρχος η κουβέντα να γίνει από μηδενική βάση, αφού το θέμα των χρεών της ΔΕΥΑΙ παραμένει, ενώ και ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ βλέπει ως μια πολύ καλή προοπτική την εξέλιξη αυτή, αρκεί βέβαια να λυθούν κάποια προαπαιτούμενα.«Αν συμφωνήσουμε και οι τρεις δήμοι και συστήσουμε έναν τέτοιο Φορέα για όλο το λεκανοπέδιο θα μπορούσαμε για παράδειγμα, εκτός από την ύδρευση και την αποχέτευση που έτσι κι αλλιώς θα αναλαμβάναμε, να προχωρήσουμε κι άλλες δράσεις ή υπηρεσίες, αρχής γενομένης με τη διαχείριση των υποδομών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νομό για τα απορρίμματα», επισημαίνει ο κ. Μανατλόβας.
Θα μπορούσε δηλαδή ο Φορέας αυτός να είναι εκείνος που θα «τρέξει» τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και όχι κάποιος ιδιώτης με ότι αυτό συνεπάγεται για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί στο θέμα των ανταποδοτικών τελών αλλά και γενικότερα της αντιμετώπισης που θα έχει το σημαντικό αυτό κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Πάντως ήδη οι κινήσεις που έχουν γίνει για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ καθώς και μια μελέτη που έχει στα χέρια του ο Δήμαρχος για το πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί η Επιχείρηση είναι ένα βήμα που μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά θέματα. Αυτό που είναι όμως το σημαντικότερο πρόβλημα και αφορά τα χρέη της ΔΕΥΑΙ δε λύνεται εύκολα και μόνο μετά από διαβεβαιώσεις και ασφαλιστικές δικλίδες θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών δήμων για την ολοκλήρωση μιας ενοποίησης των δύο υπηρεσιών.


Αναλυτικά το άρθρο εδώ