Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Σε αναβρασμό οι γαλακτοπαραγωγοί…

Χιλιάδες παραγωγοί γάλακτος διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές. Ένα λίτρο γάλακτος κοστίζει 26 λεπτά στη λιανική αλλά η παραγωγή του κοστίζει 40 λεπτά. 
    Εκατοντάδες παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ψεκάζοντας το κτήριο με γάλα, για να διαμαρτυρηθούν για την πτώση των τιμών στην Ευρώπη.
    Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό συντονιστικό όργανο των κτηνοτρόφων, με τις ποσοστώσεις ως έχουν, οι τιμές αναγκάζουν πολλούς μικρότερους παραγωγούς να εγκαταλείψουν. Φέρνουν το παράδειγμα του...
Βελγίου όπου ένα λίτρο γάλακτος κοστίζει 26 λεπτά στη λιανική αλλά η παραγωγή του κοστίζει 40 λεπτά. Η ΕΕ έχει θέσει όριο παραγωγής 130 εκατομμύρια τόνους (αρκετό για να καλύπτει τις ανάγκες της Ένωσης) αλλά προγραμματίζεται η κατάργηση του ως το 2015.
    Οι διαδηλωτές έφτασαν στις Βρυξέλλες το μεσημέρι ταξιδεύοντας σε συνοδείες κατά δεκάδες με τα τρακτέρ τους σε μεγάλες λεωφόρους από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία.
    Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν γύρω από την Place du Luxembourg, όπου βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου διεξάγεται η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
    Αγρότες, σκαρφαλωμένοι πάνω σε ένα τρακτέρ πλατφόρμα, ψέκασαν τις προσόψεις με γάλα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ρίχνοντας ταυτόχρονα πολλά πυροτεχνήματα.
    Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην αυλή του κτηρίου της Ε.Ε απετράπησαν από την αστυνομία με μάνικες νερού και δακρυγόνα.
    Το γεγονός προκάλεσε σημαντικές διαταραχές της κυκλοφορίας στην περιοχή γύρω από τη βελγική πρωτεύουσα που φιλοξενεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, των οποίων οι κύριες οδικές αρτηρίες είχαν μπλοκαριστεί.
    «Δεν υπάρχει φωτιά στην αγορά του γάλακτος. Η κατάσταση των ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών είναι δραματική. Για πολύ καιρό, οι τιμές του γάλακτος καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ήδη χιλιάδες αγρότες έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα », ανέφερε ο Έρβιν Σκόπτζες κτηνοτρόφος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Γάλακτος (ΕΜΒ)
    «Αυτή είναι μόνο η αρχή της κινητοποίησης, η εξέγερση αγροτών σε όλη την Ευρώπη βρυχάται», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να υπερασπιστούν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και όχι εταιρείες και κερδοσκόπους», πρόσθεσε.
    «Η σημερινή κρίση πιο σοβαρή από ό, τι το 2009, δείχνει πόσο αναγκαίο είναι να έχουμε ένα σύστημα παγκόσμιας ρύθμισης της παραγωγής», απάντησε ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Μάρκ Ταραμπέλα.

από Agronews