Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Καταφύγιο αστέγων και χωρίς παραχωρητήριο η Παιδόπολη…

    Διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα όσοι υποστηρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις στην πρώην Παιδόπολη ρημάζουν και εφόσον δεν προχωρήσει η υπόθεση αξιοποίησής τους, τα κτίρια θα καταρρεύσουν.
    Η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών και του ΟΚΠΑΠΑ για την αξιοποίηση ενός κτιρίου, που θα λειτουργήσει ως ξενώνας φιλοξενίας αστέγων, εφαρμόζεται στην πράξη, αφού σε τουλάχιστον δύο κτίρια υπάρχουν εικόνες και πράγματα που βεβαιώνουν την παρουσία αστέγων.
    Επίσης, η πρόταση του Δήμου Ζίτσας για την αξιοποίηση του χώρου ως εκθετήριο τοπικών προϊόντων μπορεί με λίγη φαντασία να πει κάποιος πως εφαρμόζεται και αυτή, βάζοντας στην κατηγορία των τοπικών προϊόντων, όλα εκείνα τα αντικείμενα του χαλκού, που έχουν ξηλωθεί από όσους τον εμπορεύονται.
    Όλα τα παραπάνω με μία εμφανή διάθεση…
αποτύπωσης της υφιστάμενης πραγματικότητας, με μία δόση όμως ειρωνείας, που απευθύνεται στον κύριο των εγκαταστάσεων που δεν είναι άλλος από το υπουργείο Υγείας.
    Μία επίσκεψη που μπορεί ο καθένας να κάνει στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης που μέχρι πριν λίγα χρόνια έσφυζαν από ζωή είναι αρκετή για να αντιληφθεί το... μεγαλείο της ανευθυνότητας του ελληνικού κράτους που εξακολουθεί ακόμη και σε υπηρεσίες υγείας στα Ιωάννινα να πληρώνει ενοίκια, αφήνοντας στην τύχη τους και στην εγκατάλειψη, υποδομές όπως η συγκεκριμένη.
    Όπως υποστηρίζουν και οι περίοικοι στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, είναι αρκετές οι φορές που εντοπίζουν αγνώστους να περιφέρονται στο χώρο, ενώ πρόσφατα απομάκρυναν με τις φωνές τους κάποιες οργανωμένες ομάδες αθίγγανων που είχαν φτάσει προφανώς για να ξηλώσουν ότι έχει απομείνει.

Ξήλωσαν και τα τσιμέντα
    Η εικόνα πάντως είναι αδιάψευστος μάρτυρας όχι μόνο της παρουσίας αστέγων, που βρήκαν έναν αν μη τι άλλο φιλόξενο χώρο για να κοιμούνται, αλλά και της δράσης των οργανωμένων ομάδων, που λυμαίνονται το χαλκό όπου κι αν αυτός βρίσκεται στην περιοχή.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια από τα κτίρια της Παιδόπολης, άγνωστοι έχουν ξηλώσει μέχρι και τα τσιμέντα στο δάπεδο για να αφαιρέσουν προφανώς χαλκοσωλήνες ή σιδερένιες βάσεις.
    Η εικόνα αυτή αφιερώνεται εξαιρετικά σε όλους εκείνους τους ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να αδιαφορούν, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να κωφεύουν σε προτάσεις αξιοποίησης που γίνονται από τοπικούς φορείς, έστω κι αν και γι’ αυτές χωρά μεγάλη συζήτηση...


από την Ελευθερία