Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κατάληψη στο Δήμο Ζίτσας…

Σκληραίνουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι.
    Σε κατάληψη του Δημαρχείου του Δήμου Ζίτσας βρίσκονται από χθες οι εργαζόμενοι. Στην περίπτωση του Δήμου Ζίτσας κανένας εργαζόμενος δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας, ωστόσο όλοι «βλέπουν» ότι το μέτρο θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε εκ μέρους των εργαζομένων ο Δημήτρης Γιαννούλης. «Ό,τι συμβαίνει γύρω μας θα γίνει και εδώ. Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο λαός: ό,τι ακούς στη γειτονιά σου, καρτέρα το και τη γωνιά σου».
    Ο Δήμος Ζίτσας πραγματοποιεί σήμερα νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τους εργαζόμενους να ζητούν μία ξεκάθαρη τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά των απολύσεων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη την περασμένη Πέμπτη υπήρξε σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Κλιμακώνουν τις...

κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, όσο παραμένει άκαμπτη η στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της διαθεσιμότητας. Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπάλληλοι του δημοσίου, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της διαθεσιμότητας το οποίο φαίνεται πως πριν καν εφαρμοστεί αποτελεί... τοπίο στην ομίχλη.
    Το υπουργείο διατείνεται ότι έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία των υπαλλήλων από την πλειοψηφία των φορέων του δημοσίου, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να δημοσιοποιήσει ή έστω να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

    Όμως, αυτό που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν η νέα εντολή του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, για την αποστολή των στοιχείων από τους φορείς του δημοσίου με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και τις εξαιρέσεις. Πλέον, αρκετές ημέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, υπάρχει η βεβαιότητα στους περισσότερους εργαζόμενους, αλλά ακόμη και στους αιρετούς ότι η διαθεσιμότητα αποτελεί ουσιαστικά τον προθάλαμο της απόλυσης, ανοίγοντας έτσι μία μεγάλη «κερκόπορτα» για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Ενώ η πλειοψηφία των Δήμων και Περιφερειών δεν έχουν στείλει τις λίστες στο Υπουργείο και τρεις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων από τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, τα κτίρια των Δήμων και Περιφερειών παραμένουν υπό κατάληψη και σήμερα Πέμπτη πραγματοποιείται νέα στάση εργασίας στους εργαζόμενους των ΟΤΑ από τις 11 έως τις 3 και από τις 3 έως τις 7.

    Στα Γιάννινα οι καταλήψεις έχουν επεκταθεί σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, πλην της ΔΕΥΑΙ μέχρι χθες, καθώς το Σωματείο δεν είχε λάβει αντίστοιχη απόφαση, ενώ σήμερα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων υπό κατάληψη θα βρίσκονται και οι παιδικοί σταθμοί. Ο Σύλλογος ζητά την κατανόηση των γονέων, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στα υπόλοιπα επώδυνα μέτρα εντάσσεται και η υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής. 
    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Χρήστος Μεντής κάλεσε όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά όλους τους πολίτες σε ξεσηκωμό, προκειμένου να μην αποδεχθούν την εκποίηση της ζωής τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.