Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Τίτλοι τέλους στο "σήριαλ" της Δωδώνης…

    Στην κοινοπραξία της Simos Foods με το ρωσικό fund Strategic Initiatives Capital Partners καταλήγει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη που διενεργείται από τον ειδικό εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας.
    Εκκρεμεί όμως ακόμα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης καθώς πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν ζητήματα που…
άπτονται της ανάγκης πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης δεδομένων των αντιδράσεων των αγροτικών συνεταιρισμών που σήμερα μάλιστα αποστέλλουν επιστολή στον εκκαθαριστή να μην προχωρήσει σε οιαδήποτε ενέργεια πριν τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. μην προχωρήσει σε οιαδήποτε ενέργεια πριν τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.


    Η πολυεθνική Lactalis, η κοινοπραξία του ρωσικού fund με την Simos Foods και η ΤΥΡΑΣ, είναι οι τρεις εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η απόφαση για την επιλογή τους ελήφθη μετά από τις εισηγήσεις των συμβούλων της Αγροτικής Τράπεζας που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, και οι οποίοι είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.
    Το υπουργείο οικονομικών την Παρασκευή 31 Αυγούστου ανακοίνωσε την παραπάνω εξέλιξη, προαναγγέλλοντας υπογραφή συμφωνίας εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Ήδη όμως το διάστημα αυτό έχει εκπνεύσει εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι και μέτοχοι μειοψηφίας.
    Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο αξιολογητής πληροφόρησε αρμοδίως πως την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία της Simos Foods με δυο εναλλακτικά σενάρια: Το πρώτο αφορά ποσό ύψους 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το δεύτερο ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6εκατ. ευρώ σε μετρητά άμεσα, τα 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και το υπόλοιπο σε 5χρόνια.
    Η προσφορά της ΤΥΡΑΣ τοποθετείται στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια. Η γαλλική Lactalis φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 11,8 εκατ.ευρώ σε μετρητά.
    Σημειώνεται ότι ο αξιολογητής εκτιμά πως οι προσφορές που δεν είναι τοις μετρητοίς ενέχουν κινδύνους πιστωτικούς που σχετίζονται με τη λήψη δανείου, την ικανότητα αποπληρωμής του κλπ.
    Και εδώ φαίνεται ότι προσέκρουσε και η προσφορά της Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας που στη δεύτερη φάση της διαδικασίας παρουσίασαν συνεργασία με την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε., η οποία θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς των 21,3 εκατ. ευρώ.
    Την προηγούμενη Παρασκευή κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι υπεγράφη η σύμβαση κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται αλλά την ίδια ώρα φαίνεται ότι εκτιμάται πως είναι θέμα 24ωρων για να λάβει χώρα τελικά.


του Ηλία Μπέλλου από capital.gr