Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Να ανακαλέσει, ζητά η δημοτική αρχή Ζίτσας…

Νέος γύρος αντιπαράθεσης για την Παιδόπολη...
Εντονότατη ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας για την Παιδόπολη Αγ. Ελένη στον Άγιο Ιωάννη:
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. την επιστολή του κ. Τσουμάνη προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο με την οποία επανέρχεται εκ νέου στο θέμα της παραχώρησης της χρήσης...
 ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ της παλαιάς Παιδόπολης στο Δήμο Ιωαννιτών για τη στέγαση του Ξενώνα Αστέγων.
Η έκπληξή μας αυτή βασίζεται στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και είναι τα εξής:

Α. Σε παλαιότερο αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών για το συγκεκριμένο θέμα, η διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου ήταν αρνητική.

Β. Η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για την παραχώρηση ενός μόνου κτιρίου για τη δημιουργία Ξενώνα Αστέγων δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του συνόλου των εγκαταστάσεων της παλαιάς Παιδόπολης, πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σήμερα ο Δήμος Ζίτσας, έχοντας καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την μελλοντική συνολική αξιοποίηση των εκεί εγκαταστάσεων.

Γ. Η πρότασή μας αυτή που έχει παρθεί με συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ. έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων και έχει ζητηθεί η στήριξή τους με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Η απόφασή μας αυτή είναι η υπ’ αριθμ. 196/2012 του Δ.Σ. και έχει τύχει ήδη της αποδοχής από την ΠΕΔ Ηπείρου.

Δ. Φυσικά και κατανοούμε πλήρως την αγωνία του Δήμου Ιωαννιτών για την φιλοξενία των αστέγων, άποψη που είχαμε καταθέσει και όταν το θέμα ήρθε για πρώτη φορά στην επιφάνεια, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε την επιμονή του κ. Τσουμάνη για το συγκεκριμένο χώρο, από τη στιγμή που υπάρχει διαφορετική πρόταση και από την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και διαπιστωμένα κατάλληλοι χώροι για το σκοπό αυτό εντός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών.

Γεννώνται εύλογα λοιπόν πολύ σοβαρά ερωτήματα από τη στάση αυτή του Δήμου Ιωαννιτών:

Α. Μήπως τελικά η επαναφορά του εν λόγω ζητήματος αποσκοπεί σε κάτι άλλο;

Β. Μήπως όσοι «κακόπιστα» εκτιμούσαν και διαλαλούσαν ότι πρόθεση του Δήμου Ιωαννιτών είναι να μεταφέρει στον συγκεκριμένο χώρο, ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά και μόνο, δεν απείχαν αρκετά από την πραγματικότητα;

Γ. Η απόφαση της ΠΕΔ Ηπείρου για την πρόταση του Δήμου Ζίτσας δεν βρίσκει σύμφωνο και αν ναι για ποιο λόγο τον Δήμο Ιωαννιτών;

Δ. Η αποσπασματική και κατά μόνας διεκδίκηση του Δήμου Ιωαννιτών προς το Υπουργείο Υγείας και για ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΚΤΙΡΙΟ της παλαιάς Παιδόπολης από τη στιγμή που υφίσταται ήδη κατατεθειμένη πρόταση για τη συνολική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων δεν αποπροσανατολίζει τη διεκδίκηση προς το χειρότερο;

Εν τέλει εμείς ως Δήμος Ζίτσας επιμένουμε ότι η μοναδική σοβαρή και αξιόπιστη λύση για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι η πρόταση που έχουμε ήδη καταθέσει προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τη στήριξη της Περιφερειακής Αρχής, της ΠΕΔ Ηπείρου και όλων των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων η αξιοποίηση της παλαιάς Παιδόπολης προς την κατεύθυνση που προτείνουμε συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει αποδεκτή και να καταστεί βιώσιμη.
Και επειδή η απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ζίτσας έχει ήδη σταλεί προς τον αρμόδιο Υπουργό, καλούμε τον Δήμο Ιωαννιτών δια των αρμοδίων του να ανακαλέσει άμεσα την πρότασή του, στηρίζοντας την απόφαση της ΠΕΔ Ηπείρου και κατ’ επέκταση τη συλλογική δράση και διεκδίκηση που οφείλαμε να επιδεικνύουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις για την επίτευξη των μακρόπνοων στόχων μας.


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ»