Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ομόφωνο ΟΧΙ του τοπικού συμβουλίου Βερενίκης σε πρόταση απόσχισης…

Τρείς πολίτες ζήτησαν να εξετασθεί ενδεχόμενη απόσπαση της Βερενίκης από το Δήμο Ζίτσας.
κλικ για μεγέθυνση
    Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, τρεις πολίτες (εκ των οποίων ο ένας μόνο από τη Βερενίκη) έχοντας κατά νου την απόσχιση της Βερενίκης από το Δήμο Ζίτσας και την προσάρτησή της σε όμορο Δήμο του Νομού Ιωαννίνων, άνοιξαν συζήτηση σχετικά με το αν εξυπηρετεί ή όχι τη Βερενίκη η παραμονή της στο Δήμο Ζίτσας και κατ΄ επέκταση αν και κατά πόσον πρέπει να ζητηθεί η ενσωμάτωσή της σε άλλο Δήμο (τωρινό ή μελλοντικό) του Νομού Ιωαννίνων.
    Όμως έστω και αν η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας δεν...
“προσέχει” την Βερενίκη όσο επιβάλλεται (είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου Ζίτσας - περίπου 50 km από την Ελεούσα με δύσκολο δρόμο), η κίνηση αυτή φαίνεται να σταματάει όπως άρχισε, αφού ΔΕΝ βρήκε θετική απήχηση στους κατοίκους της.
    Συγκεκριμένα ο τοπικός πρόεδρος κ. Πέτρος Ντούγιας, προκειμένου να μην “σέρνεται” ένα τόσο σοβαρό θέμα συγκάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο Βερενίκης για να εκφράσει την άποψή του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε θετική περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθήσει γενική συνέλευση και αν υπήρχε θετική άποψη, τότε πλέον θα έπρεπε να πουν ναι και τα δύο Δημοτικά Συμβούλια (του Δήμου Ζίτσας και του όποιου άλλου Δήμου).
    Τελικά το όλο θέμα θεωρείται λήξαν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο της Τοπικής Κοινότητας Βερενίκης που αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, «το Τοπικό Συμβούλιο ομόφωνα απέρριψε κάθε τέτοια σκέψη».
    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η όλη συζήτηση δεν ξεκίνησε από δημότες της Βερενίκης αλλά από τους πρώην δημάρχους κ. Ι. Μπούκα (Δωδώνης) και Αλ. Δήμου (Σελλών). Οι πρώην δήμοι Σελλών και Δωδώνης αποτελούν σήμερα με τον Καλλικράτη δημοτικές ενότητες του Δήμου Δωδώνης. Ο πρώην Δήμος Σελλών είναι όμορος της Βερενίκης και οι δύο συγκεκριμένοι καποδιστριακοί πρώην δήμαρχοι θα έβλεπαν θετικά ένα νέο Δήμο με άλλη "χωροταξία" στην περιοχή σε ενδεχόμενο ανασχεδιασμό του "Καλλικράτη". Η κάθετη όμως άρνηση του Τ.Σ. Βερενίκης και κυρίως η διαφαινόμενη άρνηση του συνόλου σχεδόν των δημοτών της, απομακρύνει πλήρως αυτό το "θεωρητικό" ενδεχόμενο, τουλάχιστον προς και από την πλευρά του Δήμου Ζίτσας.