Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Δέκα εκατομμύρια Ευρώ (10.000.000 €) στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ζίτσας…

    Η προχθεσινή Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 ήταν μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για το Δήμο Ζίτσας. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ζίτσας την Τρίτη συζητήθηκαν θέματα αξίας δέκα εκατομμυρίων Ευρώ (για την ακρίβεια 9.681.000 €).
    «Με την ψυχή στο στόμα» τα 7 μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (Ρογκότης, Βλέτσας, Βούζας, Γκαβρέση, Στουγιάννος, Παπαγγέλης, Γκαραλέας), μετά από το έγγραφο...
της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ ότι θα απεντάξει τα τέσσερα έργα «Βλέτσα» αν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν τελειώσει η διαδικασία με τις δημοπρατήσεις κλπ , κλήθηκαν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.

Ιστορικό
    Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τις εντάξεις στο ΕΣΠΑ των τεσσάρων από τις πέντε «μελέτες Βλέτσα» του πρώην Δήμου Πασσαρώνος (η 5η μελέτη είναι η 13η επαρχιακή οδός Γραμμενοχωρίων 15,5 εκατ. Ευρώ που ήδη δημοπράτησε η περιφέρεια), οι οποίες στους 21 ως τώρα μήνες της δημοτικής αρχής Ρογκότη (ουσιαστικά της αντιδημαρχίας Γαρδίκου) ακόμα δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν εργολάβους.
    Έτσι η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ με έγγραφό της δήλωσε ότι θα απεντάξει από το ΕΣΠΑ τα έργα αν ως τα μέσα Οκτωβρίου δεν ολοκληρωθεί η δημοπράτησή τους και η ανάθεση στους εργολάβους. Δυστυχώς αυτή η πολιτική ανικανότητα του αντιδημάρχου έφερε τα πράγματα στο “αμήν”. Μπορεί τα λεφτά να μην είναι του Δήμου Ζίτσας αλλά του ΕΣΠΑ και των Ευρωπαίων, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να χαθεί έστω και ένα Ευρώ.

Η συζήτηση
    Στην ημερήσια διάταξη ήταν εγγεγραμμένα δύο θέματα: 1. Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Επέκταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Ελεούσας» Δήμου Ζίτσας του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013», προϋπ/σμού δαπάνης 1.900.000,00 € με ΦΠΑ και 2. Περί καταρτίσεως των όρων δημοπρασίας εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Ελεούσας» Δήμου Ζίτσας «ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013», προϋπ/σμού δαπάνης 5.075.000,00 € με ΦΠΑ Συγκεκριμένα σε δύο κρίσιμα θέματα η Επιτροπή συζήτησε για την δημοπράτηση από το ΕΣΠΑ.
    Για το 2ο («Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων του Οικισμού Ελεούσας» του Δήμου Ζίτσας, με προϋπολογισμό 5.075.000,00 ευρώ) αποφασίστηκε να γίνει η δημοπρασία σε δύο εβδομάδες. Βέβαια η αγωνία όλων των κατοίκων της Ελεούσας είναι μεγάλη αφού προλαβαίνουν – δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες (αφού ο Γαρδίκος το άφησε για τελευταία στιγμή - αν ήταν για την Άνω Λαψίστα θα το άφηνε?) και η οποιαδήποτε καθυστέρηση σημαίνει απένταξη και χάσιμο του έργου με αποτέλεσμα η αποχέτευση της Ελεούσας να πάει “στο βρόντο”.

Για την επέκταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ελεούσας  
    Για το θέμα αυτό ο εργολάβος έδωσε έκπτωση 12% και τελικά η επιτροπή αποφάσισε να το κατοχυρώσει. Όπως πληροφορηθήκαμε μπήκε το δίλλημα αν έπρεπε να ξαναδημοπρατηθεί για να δοθεί (αν δίνονταν) μεγαλύτερη έκπτωση ή όχι αφού σε τέτοια έργα συνήθως οι εκπτώσεις είναι μεγαλύτερες.
    Όμως μια επαναδημοπράτηση είχε τον μεγάλο κίνδυνο να χαθούν οι προθεσμίες και μαζί το έργο. Ο εργολάβος θα έκανε ενστάσεις, δικαστήρια κλπ. Από την άλλη τα λεφτά είναι του ΕΣΠΑ και όχι του Δήμου.
    Το δίλλημα αν “θα πάει ή όχι στράφι το δίκτυο ύδρευσης της Ελεούσας” ταλαιπώρησε την επιτροπή και τελικά πήρε την απόφαση να κατοχυρώσει το έργο.
    Θα πληροφορηθούμε λεπτομέρειες της συζήτησης και θα επανέλθουμε.

Τα άλλα δύο έργα
 Όπως σας είπαμε την Τρίτη θα γίνονταν και οι δημοπρασίες για τις άλλες δύο «μελέτες Βλέτσα». Πρόκειται για τα έργα :
 «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Γραμμενοχωρίων Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος» Προϋπολογισμού 1.616.000,00 Ευρώ
     «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Λεκανοπεδίου Δ.Ε. Πασσαρώνος» Προϋπολογισμού 1.090.000,00 Ευρώ