Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μεγάλη απόδοση: το φυτό «Γκότζι Μπέρι» έρχεται από την Κίνα και κατακτά την Ελλάδα!

Νέα ημερίδα την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012
κλικ για μεγέθυνση
Κάποτε οι βυζαντινοί καλόγεροι ταξίδευαν ως την Κίνα προκειμένου να φέρουν το μετάξι. Μερικούς αιώνες αργότερα ένα κινέζικο φυτό έρχεται από τα οροπέδια των Ιμαλαϊων για να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.
Το φυτό «Γκότζι Μπέρι» είναι ένα θαμνώδες δέντρο που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και τη Μογγολία. Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί όμως να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος.
Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1-2 χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει στον 3-4 χρόνο. Η συλλογή του καρπού είναι…
δύσκολη, καθώς γίνεται με το χέρι και για το λόγο αυτό το προτιμούν αγρότες που καλλιεργούν λίγα στρέμματα.
Το «Γκότζι Μπέρι», άγνωστο για πολλούς δέντρο, φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας και αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες. Το «Γκότζι Μπέρι» άρχισε να καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα δέντρα είναι μικρά και δεν μπορούν οι γεωπόνοι να μιλούν ούτε για συγκεκριμένες ποσότητες του καρπού ούτε για τιμή πώλησης.
Το συγκεκριμένο φυτό αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα.
Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των αγροτών πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα ημερίδα για το εν λόγω δέντρο. «Οι νέοι αγρότες ψάχνουν το ενδεχόμενο εναλλακτικών καλλιεργειών. Η περιοχή της Μακεδονίας έχει τα ροδάκινα, τα μήλα και τα σταφύλια. Το Γκότζι Μπέρι είναι ένα φυτό που θέλει λίγα στρέμματα και μπορεί να έχει καλό εισόδημα ο αγρότης. Κάποιοι το τολμούν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Νάουσας Ζαφείρης Τσουκαλάς.
Εκτός όμως από τους νέους αγρότες και αρκετοί παλαιότεροι αρχίζουν να κάνουν «στροφή» στις εναλλακτικές καλλιέργειες, δηλώνοντας απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ο κόπος τους με άλλα φυτά δεν ανταμείβεται.
κλικ για μεγέθυνση
«Οι νέοι αγρότες δεν ασχολούνται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και ψάχνουν κάτι καινούριο και πιο αποδοτικό. Και οι παλαιότεροι όμως δείχνουν απογοητευμένοι από το γεγονός ότι το λάδι, τα ροδάκινα και τα μήλα δεν είναι τόσο αποδοτικά. Βλέπουν τον κόπο τους να μην αποδίδει και αναζητούν νέες καλλιέργειες» τονίζει η γεωπόνος, Ελένη Παναγιώτου.
Στην Ελλάδα, το «Γκότζι Μπέρι» καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς ή αποξηραμένο. Κατά τη διάρκεια όμως της επεξεργασίας, χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του και είναι καλύτερα να καταναλώνεται νωπό ή σκέτο.

Η Ημερίδα
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον, η ημερίδα για την καλλιέργεια του φυτού Goji Berry στην Ελλάδα, το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βέρμιον» στον Άγιο Νικόλαο στη Νάουσα.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Νάουσας σε συνεργασία με την εταιρία Βιο Μπαξές, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην αίθουσα εκδηλώσεων δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τις 9.30 το πρωί!


Πληροφορίες για το Goji Berry
Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούμε για καινούριες καλλιέργειες στον αγροτικό τομέα. Ύστερα λοιπόν από την εχινάτσια, την στέβια και το ιπποφαές, μήπως ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε για κάτι το εντελώς καινούριο; Ο λόγος για την υπερτροφή-το θαύμα της φύσης, τα Goji berry!
Για τους πολλούς είναι εντελώς άγνωστα τα Goji berry. Στον χώρο της υγιεινής διατροφής όμως, τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι είναι από τα πιο αγαπημένα φρουτάκια. Κυρίως οι αθλητές και αθλούμενοι, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, τα χρησιμοποιούν παρά την αυξημένη τιμή τους.
Τα μικρά σπορόφυτα μεγαλώνουν πολύ αργά τον χειμώνα. Μόλις όμως ζεστάνει ο καιρός, και μεταφυτευτούν σε γλαστράκια, η ανάπτυξή τους είναι ταχύτατη. Και όταν η ρίζα του φυτού φτάσει στον πάτο της γλάστρας, το φυτό είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα ή στον κήπο. Από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι-φθινόπωρο θα έχουμε λίγα δείγματα φρούτου Goji από αυτά τα φυτά, ενώ σε κανονική παραγωγή αναμένεται να φτάσουν στον 3 χρόνο.
Προς το παρών, τα στοιχεία που έχουμε μας λένε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα, καθότι το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 έως 40 βαθμούς Κελσίου, θέλει αρκετό ήλιο και σχετικά αλκαλικά εδάφη που να έχουν καλή στράγγιση
Ήδη στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική έχουν καλλιεργηθεί μερικά φυτά Goji Berry, σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο και από μεμονωμένα άτομα που έχουν αγάπη και μεράκι για τα φυτά.
Το γεγονός ότι στα μέρη που ευδοκιμεί το φυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη νύχτα και την ημέρα, μας κάνει αισιόδοξους ότι στη βόρεια Ελλάδα ίσως και να έχει ακόμα καλύτερη προσαρμογή.
Στην πατρίδα τους, τα Goji berry τρώγονται ωμά κατά την εποχή παραγωγής τους και μετά αποξηραμένα. Εκτός από τα φρούτα όμως, καταναλώνονται και τα φύλλα τους ως λαχανικά σε φαγητά και σαλάτες. Επίσης, τα φύλλα και ο φλοιός των δέντρων γίνονται αφέψημα.
Στην Ελληνική αγορά, λόγω του ότι τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα, τα Goji κυκλοφορούν σε αποξηραμένη μορφή και σε μορφή χυμού και ταμπλετών. Χάνουν όμως μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους κατά την επεξεργασία τους για την παραγωγή χυμού και ταμπλετών, γι αυτό και είναι καλύτερα να καταναλώνονται σαν αποξηραμένα φρούτα.
Σ’ αυτήν την μορφή μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, όπως οι σταφίδες, είτε να μπουν σε διάφορα φαγητά και σαλάτες. Τα προσθέτουν επίσης σε ανάμικτους ξηρούς καρπούς, στα μούσλι και τα κορν φλέικς ή τα κάνουν χυμό στο μπλέντερ με την προσθήκη νερού.

Πληροφορίες εδώ,  εδώ και εδώ

κλικ για μεγέθυνση
Την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012 θα πραγματοποιηθεί στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας Ημερίδα με θέμα: "Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του".
Πρόκειται για μία ξεχωριστή ημερίδα στην οποία εκτός από την καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρρυ θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για τη βιολογική καλλιέργειά του φυτού, τη χρήση του ατταπουλγίτη στην καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρρυ και των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ), τα ερευνητικά αποτελέσματα των καρπών του κλπ. αλλά και άλλες άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
Την ημερίδα διοργανώνουν οι:
Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας (Ι.Π.Α.Δ.Μ.)
Δήμος Βοΐου Κοζάνης

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα θα πρέπει να προβούν σε προεγγραφή. Το κόστος συμμετοχής στην εκδήλωση ανέρχεται στα 10€. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όσοι δεν προβούν εγκαίρως σε προεγγραφή.



Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο ipadm.gr ,επικοινωνήστε στο 6945261377 με τον κ. Γκατζιούφα Σωτήρη ή βρείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook