Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Για την έντονη τσιμεντοποίηση της Πλατείας στην Ελεούσα…

Εκτεθειμένος ο αντιδήμαρχος κ. Γαρδίκος. Στο 30% το πράσινο, μόνο 4 στρέμματα από τα 13! Άλλα 500 κυβικά τσιμέντο στην πλατεία…
Πλήθος αντιδράσεων από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από την Ελεούσα αλλά και από τους κατοίκους που μαζικά παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. Αρνητικές όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
    Το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η μελέτη του έργου: «Διαμόρφωση κεντρικής πλατείας Δημαρχείου & Περιβάλλοντος χώρου» που ατυχώς υπερασπίστηκε ο αντιδήμαρχος κ. Γαρδίκος.
    Η συζήτηση διήρκησε για πάνω από τρείς ώρες και σημείο τριβής αποτέλεσε η τσιμεντοποίηση της πλατείας καθώς από τα δεκατρία στρέμματα προβλέπεται πράσινο μόνο στα τέσσερα ενώ στους υπόλοιπους χώρους θα διαμορφωθεί πίστα skateboard, ποδηλατοδρόμους κι άλλα.
Οι σφοδρές αντιδράσεις των εξ Ελεούσας δημοτικών συμβούλων καθώς και όλων των κατοίκων που πήραν το λόγο επικεντρώθηκαν...
 σε δύο σημεία.  
    Το πρώτο είναι η έντονη τσιμεντοποίηση της μοναδικής πλατείας στην Ελεούσα, αφού όπως ακούστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου προβλέπεται να πέσουν περίπου 500 κυβικά τσιμέντου, ενώ το πράσινο περιορίζεται μόνο στο 30% της έκτασης. «Με 70% τσιμέντο αυτή δεν θα είναι πλατεία  αλλά το Μανχάτταν ή η Κυψέλη» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Βλέτσας.
    Το δεύτερο σημείο τριβής είναι η ασυμβατότητα του τσιμεντένιου όγκου που απαιτεί η πίστα του σκέιτμπορντ με μονομπλόκ τριών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα λόγω της ταχύτητας που αναπτύσσουν οι έφηβοι με τα πατίνια σε ένα χώρο όπου θα παίζουν μικρά παιδία στην παιδική χαρά και θα υπάρχουν γονείς και ηλικιωμένοι. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον ποδηλατόδρομο στον οποίο λόγω της περί τα τρία μέτρα υψομετρικής διαφοράς θα αναπτύσσονται ταχύτητες, ενώ τέμνει όλες τις διαβάσεις πεζών της πλατείας, μόνο ως ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί η επιμονή του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Γαρδίκου για την ορθότητα της συγκεκριμένης μελέτης.  Πολλοί χαρακτήρισαν το έργο ως ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥ ΓΑΡΔΙΚΟΥ.
    Το άστοχο της εισήγησης του κ. Γαρδίκου αντελήφθη προς στιγμήν και ο δήμαρχος κ. Ρογκότης, που “αδειάζοντας” τον αντιδήμαρχο δήλωσε την δέσμευσή του να υπάρχει μεν στη μελέτη ο τσιμεντένιος όγκος του σκέιτμπορντ αλλά να μην κατασκευασθεί στην πράξη. Ούτε όμως και η παρέμβαση του δημάρχου έπεισε τους κατοίκους και τους από την Ελεούσα δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας που καταψήφισαν την μελέτη.
    Χείριστες εντυπώσεις προκάλεσε σε όλους τους παρισταμένους η στάση του τοπικού προέδρου της Ελεούσας κ. Στρ. Λώλα, ο οποίος αν και γνώριζε ότι θα συζητηθεί το θέμα από δεκαημέρου, δεν τόλμησε να συγκαλέσει το τοπικό συμβούλιο Ελεούσας και προτίμησε να εκφράσει την προσωπική του θέση που κατακρίθηκε έντονα. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ο κ. Στρ. Λώλας θύμισε τον γνωστό Άκη Τσοχατζόπουλο στο ανέκδοτο, όπου όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ρωτούσε «τι ώρα είναι Άκη;» ο Τσοχατζόπουλος του απαντούσε «ότι ώρα πείτε εσείς κ. Πρόεδρε».
    Για την ιστορία η πρόταση της τσιμεντοποίησης της πλατείας τελικά πέρασε με οριακή πλειοψηφία (αφού δοκιμάστηκε η αντοχή της πλειοψηφίας) με την ψήφο του κ. Λώλα και πιο συγκεκριμένα με δεκατρείς θετικές έναντι δώδεκα αρνητικών ψήφων. Αρνητική ήταν σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ από την πλειοψηφία καταψήφισαν η Βούλα Γκαβρέση- Αλεξούδη, ο Φώτης Ράρρας και ο Σπύρος Παπαγγέλης.
    Σε επόμενες αναρτήσεις θα σας δώσουμε όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης...