Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Με επιτυχία έγινε η ποδηλατική διαδρομή Ιωάννινα - Κάτω Λαψίστα !

κλικ για μεγέθυνση
Πραγματοποιήθηκε η Ποδηλατική Διαδρομή Ιωάννινα – Κάτω Λαψίστα την Κυριακή 01-04-2012, που ήταν αφιερωμένη στην παλιά διπλή λίμνη του λεκανοπεδίου Παμβώτιδας – Λαψίστας.
Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες, λίγο κρύο και συννεφιά αλλά χωρίς βροχή, και με τη συνοδεία της Τροχαίας και των Εθελοντών Σαμαρειτών/Διασωστών του ΕΕΣ Ιωαννίνων, 58 ποδηλάτες ηλικίας από 7 μέχρι 70 ετών ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 η ώρα από τη Λεωφόρο Δωδώνης (Στρατολογία) με κατεύθυνση την κεντρική Πλατεία, Πλατεία Δημαρχείου, Μπότσαρη, Ζωσιμάδων, Παύλου Μελά, Μαυρογιάννη, Λ. Γράμμου, Ελεούσα, Κάτω Λαψίστα.
Εκεί τους ποδηλάτες υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μιχάλης Ντάνας ως...
εκπρόσωπος του Δήμου Ζίτσας, και κάτοικοι του χωριού. Στο Πνευματικό Κέντρο ο Πρόεδρος του ΟΦΠΙ αναφέρθηκε στους ποδηλατοδρόμους και συγκεκριμένα στον ποδηλατοδρόμο γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα. Τόνισε ότι οι ποδηλάτες ζητάνε να γίνει ο ποδηλατοδρόμος γύρω από τη λίμνη και όχι μέσα από τη λίμνη. Ζητάνε ο ποδηλατοδρόμος να γίνει για να προστατέψει τη λίμνη και όχι να την ακρωτηριάσει.
Στη συνέχεια ο Δάσκαλος και συγγραφέας κ. Στέφανος Κωλέτας μίλησε περιληπτικά για την Ιστορία της περιοχής και μετά προβλήθηκε ένα βίντεο ντοκυμαντέρ σχετικά με τη λίμνη του λεκανοπεδίου και τα προβλήματά της. Στο τέλος ο κ. Δημήτρης Παππάς μας μετέφερε μερικά χρόνια πίσω, τότε που η λίμνη της Λαψίστας λειτουργούσε σαν εκκολαπτήριο ολόκληρης της λίμνης. Εικόνες, κείμενα και λόγια που μας προβλημάτισαν και μας συγκίνησαν. Με την ευκαιρία αυτή ίσως θα ήταν σκόπιμο από τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να αποκαταστήσουμε σύντομα τη λίμνη της Λαψίστας. Η φύση ξέρει πολύ καλύτερα από μας τους ανθρώπους τι κάνει και τι πρέπει να κάνει. Εμείς θα πρέπει να διορθώσουμε κάποια λάθη μας και όχι να τα κάνουμε όλα τσιμέντο στο βωμό του άκρατου κέρδους.
Μετά από όλα αυτά οι ποδηλάτες, αρκετά ευαισθητοποιημένοι, επέστρεψαν στα Ιωάννινα με τερματισμό στην Πλατεία Μαβίλη.
Η επόμενη εκδήλωση του ΟΦΠΙ είναι η συμμετοχή στην 5η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία που προγραμματίζεται για 13Μαϊου12. Αν την ημέρα αυτή όμως γίνουν εκλογές, η εκδήλωση θα γίνει στις 27 Μαϊου 2012.