Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Η ιστορία και η προέλευση των ονομάτων των χωριών του Δήμου Ζίτσας…

Μέρος 2ο : τα χωριά του πρώην Δήμου Μολοσσών
ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΥ
(κλικ για μεγέθυνση)
    Κοσόλιανη, Βερενίκου, Μπουτζαρά, Βουρσίνα, Κούτσι, Γιουργιάνιστα, Γκρίμποβο, Σέλτσινα, Γρανίτσα, Γρανιτσοπούλα, Κρετσούνιστα, Ίλιον, Ντοβλά, Φτέρη, Τσαρκοβίστα, Ζάλογκο, Καλοχώρι, Κούρεντα, Μάζι, Στριγκανέτσι, Ριζό, Ζελίστα, Ζωριάνου, Λάλιζα, Χίνκα κλπ
    Συνεχίζεται η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος για την ιστορία του Δήμου Ζίτσας, παρουσιάζοντας τον παλιό «Καποδιστριακό» Δήμο Μολοσσών. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε από τους μαθητές του Λυκείου Ελεούσας: Κάσσο Αντώνη, Καλόγηρο Θάνο, Κατσουλίδη Γιώργο, Ζούγκη Βασίλη. Για την συλλογή των πληροφοριών εργάστηκαν οι μαθητές του Αι του Λυκείου Ελεούσας, που με την καθοδήγηση και συμπαράσταση της φιλολόγου Ελένογλου Ελένης προσπάθησαν να αναδείξουν και να συνθέσουν ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία του τόπου τους.
    Σίγουρα η καταγραφή του συγκεκριμένου…
υλικού δεν είναι πλήρης, απλά αποτέλεσε έναυσμα και εφαλτήριο για μια διεξοδικότερη και αναλυτικότερη έρευνα των ιστορικών πηγών για την ονοματολογία και ιστορία των χωριών του Δήμου Ζίτσας.Αναλυτικά :

και το βίντεο εδώ

    Πρόκειται για αξιέπαινη προσπάθεια. Το μπράβο στους συντελεστές της προσπάθειας (εδώ).
    Χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Περισσότερες πηγές υπάρχουν για τα βυζαντινά χρόνια. Κατά το μεσαίωνα η Γκριτσούνιστα ή Κρετσούνιστα ήταν μια μεγάλη πόλη. Αριθμούσε 6.000 οικογένειες και 72 εκκλησίες, από τις οποίες σώζονται 25 μέχρι σήμερα. Οι επιδρομές των Σλάβων και Ούνων που ακολούθησαν κατέστρεψαν την παλιά πόλη, για να ξαναχτιστεί περί το 10ο αιώνα.»