Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ας χαλαρώσουμε λίγο…

«Όσοι αντιμετωπίζουν ως λύση τις εκλογές και υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε σε αυτές, πρέπει να μας εξηγήσουν με την επιθετικότητα που τους διακρίνει, πώς γίνεται να θεωρείται δημοκράτης κάποιος που θα πάει να σταυρώσει τον τάδε ή τον δείνα, αλλά φασίστας κάποιος που συνειδητά απέχει από την κάλπη.»

Πολιτική παρέμβαση του Γιάννη (ενός εκ των συντελεστών του zitsagate)
Έχω ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα κι όσο πλησιάζει η «μυθική» πλέον ημέρα των εκλογών, ακούω περισσότερα. Μέχρι σήμερα είχα μάθει ότι την αγωνία της συλλογής ψήφου την είχαν τα δύο κόμματα της εξουσίας.
Τώρα, για πρώτη φορά, βλέπω την αγωνία αυτή να έχει κυριεύσει τους οπαδούς όλων σχεδόν των κομμάτων, ασχέτως αν επιθυμούν να κερδίσει το κόμμα τους την πρώτη θέση.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ντροπιασμένοι από...
πολλά και σε όλους γνωστά, απλώς ψελλίζουν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προτιμηθεί το κόμμα τους από τους πολίτες.
Οι πιστοί των άλλων κομμάτων είναι νέοι σε αυτό το «αίτημα» και έτσι βρίσκω πολλά άλλοθι στο πάθος τους για «περισσότερους ψήφους». Άλλο, όμως, το πάθος και η πίστη στο κόμμα που υπερασπίζεσαι κι άλλο να φτάνεις στην υστερία κατηγορώντας για αρνητισμό, φασισμό ή στήριξη του Μνημονίου ή δεν ξέρω για τι άλλο όσους δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.
Αν το επιχείρημα αυτών των πολιτών ήταν να ασκήσουμε όλοι το «δημοκρατικό μας δικαίωμα» στις εκλογές επειδή δεν πρέπει να απεμπολούμε τις λιγοστές ευκαιρίες που μας δίνονται, ίσως και να τους έδινα δίκιο για την αγωνία τους. Θα έλεγα ότι υπερασπίζονται τη «λαϊκή έκφραση».
Όμως, όταν ξεκινάς την πλάκα κι αρχίζεις να τους λες «ωραία, θα πάω να ψηφίσω» σε ρωτάνε αμέσως «τι θα ψηφίσεις;». Κι εκεί αρχίζει το γλέντι. Αν απαντήσεις ότι θα ψηφίσεις «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ» θεωρείσαι ένας “κακός ψηφοφόρος υπέρ του Μνημονίου” και ίσως έχουν δίκιο.
Αν δηλώσεις ότι θα ψηφίσεις Κουβέλη, είσαι γι’ αυτούς ένα θύμα του συστήματος που σε παγιδεύει σε παράπλευρες του Μνημονίου ψηφοπαγίδες και ίσως έχουν επίσης δίκιο. Αν τους πεις ότι θα ψηφίσεις Καμμένο είσαι ένας παρασυρμένος κρυφο-εθνικιστής που σε ξεγέλασε η πατριδοκαπηλία και ίσως έχουν επίσης δίκιο.
Αν απαντήσεις ότι σκέφτεσαι να ψηφίσεις ΔΗΣΥ, Οικολόγους – Πράσινους, Κυνηγούς, Πειρατές τότε είναι πολύ πιθανόν να ακούσεις διάφορα, όπως ότι είσαι γραφικός μέχρι ότι στηρίζεις τη «χαμένη ψήφο».
Αν τους πεις ότι θα ψηφίσεις ΛΑΟΣ ή Χρυσή Αυγή, σταματούν να σου μιλούν και απλώς μπορεί να βρίσουν, επειδή ίσως θεωρούν ότι είσαι ένας φασίστας. Τα πολύ δύσκολα αρχίζουν όταν πεις γενικά κι αόριστα ότι θα ψηφίσεις Αριστερά.
Εκεί ξεκινά το δράμα. «Τι εννοείς Αριστερά;», έρχεται η ανακριτική ερώτηση. Αριστερά είναι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρέπει να μαντέψεις σωστά. Να ξέρεις τι θα ψηφίσει αυτός που κάνει την ερώτηση. Τι θέλει ν’ ακούσει. Ποια είναι η σωστή απάντηση για να κερδίσεις το ISO καλής ψήφου. Κι εδώ δεν υπάρχει κανένα δίκιο.
Εδώ γίνεται η αποκάλυψη ότι αυτός ο πληγωμένος από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πολίτης που προσπαθεί να σε πείσει να συμμετέχεις στις εκλογές δεν εννοεί αυτό που λέει. Εννοεί ότι αν δεν ψηφίσεις το δικό του κόμμα τότε είσαι «φασίστας», «στηρίζεις το Μνημόνιο», «είσαι άκυρος». Τότε, αν το συζητήσεις αρκετή ώρα, ίσως και να φτάσει ο άλλος να προσπαθεί να σε πείσει να μην πας να ψηφίσεις.
Όσοι αντιμετωπίζουν ως λύση τις εκλογές και υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε σε αυτές, πρέπει να μας εξηγήσουν με την επιθετικότητα που τους διακρίνει, πώς γίνεται να θεωρείται δημοκράτης κάποιος που θα πάει να σταυρώσει τον τάδε ή τον δείνα, αλλά φασίστας κάποιος που συνειδητά απέχει από την κάλπη.
Είναι αλλόκοτο αυτό που ζούμε. Ένα ακόμη αλλόκοτο μέσα στα υπόλοιπα. Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη κάποιων να ενισχύσουν το κόμμα τους στις επόμενες εκλογές. Ας χαλαρώσουν όμως. Ας αλλάξουν επιχειρήματα και κυρίως ας είναι ειλικρινείς.
Κι αυτό θα το καταφέρουν μόνο όταν σταματήσουν να κρύβουν την πραγματική τους αγωνία, φορτώνοντας όλα τα κακά της χώρας σε εκείνους που δηλώνουν ότι δε θα πάνε να ψηφίσουν.
Ας μιλήσουν συγκεκριμένα κι ας πουν ότι «όποιος δεν πάει να ψηφίσει το κόμμα που θα ψηφίσω εγώ, είναι φασίστας, μνημονιακός, εχθρός της δημοκρατίας» και όποια άλλη κατηγορία τους κατέβει στο κεφάλι.
Σε διαφορετική περίπτωση και μιλώντας τόσο γενικά κινδυνεύουν να ταυτιστούν με όσους θα πάνε να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ό,τι άλλο.
Ας αφήσουν στην άκρη τις γενικότητες κι ας υπερασπιστούν το κόμμα τους ανοιχτά, όπως ανοιχτά υπερασπίζονται την απόφασή τους αυτοί που δε θα πάνε να ψηφίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, το ανάθεμα σε όσους δεν ψηφίσουν γίνεται εύκολα μπούμερανγκ.


27/3/2012
ο Γιάννης του zitsagate