Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΣΒΕΚΗ: Πληρωμή των εργαζομένων, αλλά δικαστικά και πιθανόν σύντομα…

Απάντηση του υπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Θαν. Οικονόμου - ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Δια της δικαστικής οδού, την οποία έχει ακολουθήσει το ΙΚΑ και όχι με πολιτική λύση θα πληρωθούν οι πρώην εργαζόμενοι στη ΣΒΕΚΗ, αφού ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στην δικαστική διαδικασία η οποία ενδεχομένως να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. 
Η απάντηση αυτή δόθηκε χθες στη βουλή στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του...

βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου, με αφορμή την έντονη αντίδραση των απολυμένων οι οποίοι ενώ περίμεναν να πληρωθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, παρενέβη το ΙΚΑ στον πίνακα κατάταξης όσων θα πληρωθούν, ζητώντας να προηγηθεί άλλων φορέων.


Το βίντεο της συζήτησης:


Αναλυτικά από τα πρακτικά της Βουλής:


(οι υπογραμμίσεις είναι του zitsagate)


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΑ΄
Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης)
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 596/5-3-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αθανασίου Οικονόμου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  σχετικά με τη θέση της Διοίκησης του ΙΚΑ στους πρώην εργαζομένους της βιομηχανίας «ΣΒΕΚΗ».
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης.
Το λόγο έχει ο κ. Αθανάσιος Οικονόμου για να αναπτύξει την ερώτησή του.
Κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μετά από πολύμηνη διαδικασία η Συνεταιριστική Βιομηχανία Εμπορία Κρεάτων Ηπείρου ολοκλήρωσε τον πλειστηριασμό της. Κατά τον πλειστηριασμό αυτό καταγράφηκαν στο πινάκιο και καταχωρήθηκαν πρώτα εργαζόμενοι, η τράπεζα και διάφοροι άλλοι προμηθευτές και στη διαδικασία αυτή της καταχώρησης των πινακίων έκανε ανακοπή το ΙΚΑ, γιατί θεώρησε ότι δεν έχει καταγραφεί προνομιακά μαζί με τους εργαζόμενους, όπως εκτίμησε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει με βάση το ν. 3863/10 που ψηφίστηκε.
Σε αυτή τη διαδικασία, κύριε Υπουργέ, σαράντα τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν δύο χρόνια να πληρωθούν, θεωρούν ότι κατάφορα αδικούνται -και αδικούνται κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο κατά τη γνώμη μου- γιατί οι πολύμηνες προφορικές διαδικασίες που έγιναν τόσο με το ΙΚΑ, όσο και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου διαβεβαίωναν τους εργαζόμενους ότι έχουν δίκιο, καθώς ο ν. 3863 στο άρθρο 5 εξαιρεί πλειστηριασμούς οι οποίοι είχαν ξεκινήσει πριν από την ψήφιση του νόμου, όπως ο εν λόγω πλειστηριασμός της εταιρείας ΣΒΕΚΗ.
Θεωρώ ότι η κατάσταση και η κίνηση που έκανε το ΙΚΑ όχι μόνο δημιουργεί διάφορα ερωτηματικά τα οποία θα σας θέσω αμέσως παρακάτω, αλλά θεωρώ επίσης ότι το ΙΚΑ ξέχασε για ποιον δρα, για ποιον λειτουργεί. Θεώρησε ότι λειτουργεί μόνο για τον Οργανισμό και τον εαυτό του, πράγμα που σημαίνει ότι ξέχασε τον ασφαλιζόμενο, ξέχασε τον εργαζόμενο και εγκαταστάθηκε στον Πύργο του Κάφκα και ενίσχυσε τη γραφειοκρατία στο απόλυτο μεγαλείο της.
Σας θέτω αυτές τις ερωτήσεις, κύριε Υπουργέ, γιατί γνωρίζω ότι ξέρετε πολύ καλά το θέμα, ότι έχετε μιλήσει ή έχουν μιλήσει από το γραφείο σας και με τους εργαζόμενους και επίσης γνωρίζω την ευαισθησία σας. Αλλά κάποια στιγμή χρειάζεται μία αποφασιστικότητα ώστε να αίρεται εκείνη η ευθυνοφοβία των υπαλλήλων, οι οποίοι για κάποιους λόγους αποφάσισαν να εκτιμήσουν αυτή τη διαδικασία, αλλά αυτή η διαδικασία προκαλεί όλα τα προβλήματα που προκαλεί στους εργαζομένους.
Τα ερωτήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα, αν και κατά πόσο έχετε την αποφασιστικότητα να αίρετε αυτή την αδικία από τους εργαζόμενους και το ΙΚΑ να προβεί σε αναίρεση της ανακοπής, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν μετά από δύο-τρία χρόνια περίπου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
Κύριε Κουτρουμάνη, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με τη διεκδίκηση των απαιτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων ήταν το γεγονός ότι τα ταμεία στην κατάταξη που υπήρχε για τους πλειστηριασμούς ήταν ουσιαστικά στην τελευταία θέση. Δηλαδή, θα μπορούσαν να πληρωθούν όλοι οι υπόλοιποι και τελευταία τα ταμεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οδηγούσε, βέβαια, στην αδυναμία του να εισπράξουν τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ τις οφειλές.
Αυτό το καθεστώς άλλαξε, αυτό το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το καλοκαίρι του 2010 έχει αλλάξει και υπάρχει διαφορετική σειρά στην κατάταξη που γίνεται για τις απαιτήσεις. Δεν στρέφεται κατά των εργαζομένων αυτή η καινούργια σειρά, γιατί προηγούνται έναντι όλων οι εργαζόμενοι.
Όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εφήρμοσε στην προκειμένη περίπτωση το ν. 3863. Η διαδικασία πλειστηριασμού έγινε μετά τις 15 Ιουλίου. Είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες εφαρμογής του πλαισίου αναγκαστικής είσπραξης, αλλά ο πλειστηριασμός έγινε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οπότε η σειρά κατάταξης έπρεπε να γίνει με βάση το νέο καθεστώς που προέβλεπε ο ν. 3863. Οι εργαζόμενοι ούτως ή άλλως προηγούνται, αλλά στην τρίτη θέση, μετά τους πιστωτές, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με αυτήν την κατάταξη, λοιπόν, που έκαναν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, το ΙΚΑ βρίσκεται έβδομο στη σειρά. Είναι λάθος αυτή η κατάταξη. Συνεπώς, η ίδια η εταιρεία πρέπει να διορθώσει το λάθος που έχει κάνει.
Το ΙΚΑ διεκδικεί 700 χιλιάδες ευρώ από τη συγκεκριμένη εταιρεία και θα προηγηθεί έναντι των τραπεζών ή άλλων που διεκδικούν οποιεσδήποτε οφειλές από την εταιρεία.
Επαναλαμβάνω πως το ΙΚΑ δεν στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, οι οποίοι θα πληρωθούν κανονικά. Πρέπει, όμως, να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή με τη σειρά κατάταξης. Το ΙΚΑ διεκδικεί να είναι τρίτο στη σειρά και επομένως να εξασφαλίσει την είσπραξη των 700 χιλιάδων ευρώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το  λόγο έχει ο κ. Αθανάσιος Οικονόμου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, βεβαίως το ΙΚΑ θα πρέπει να διεκδικήσει βάσει του ν. 3863 να προηγείται των υπολοίπων προμηθευτών και δανειστών της εταιρείας, όχι όμως των εργαζομένων. Αλλά εμμέσως με τον τρόπο που χρησιμοποιεί την ανακοπή πληρωμής των εργαζομένων, στρέφεται κατά τους. Έχει ξεχάσει για ποιο λόγο υπάρχει. Το ΙΚΑ υπάρχει για να στηρίζει τους ασφαλιζόμενους, τους εργαζομένους και όχι για να διατηρεί έσοδα για το κράτος ή για τον οργανισμό απρόσωπα.
Η διαδικασία του πλειστηριασμού άρχισε πριν τις 15 Ιουλίου που ψηφίστηκε ο νόμος. Σαφέστατα έχετε δίκιο ότι αυτό αναφέρει ο νόμος, αλλά ο νόμος ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου ενώ ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 31 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς. Επαναλήφθηκε στις 28 Απριλίου και στις 16 Ιουνίου. Κρίθηκαν, όμως, άγονοι αυτοί οι διαγωνισμοί. Άρα, είχαν προηγηθεί τρεις διαγωνισμοί –δυο κανονικοί διαγωνισμοί και ένας επί πληρωμή συμβαλλόμενου προμηθευτή- πριν τις 15 Ιουλίου. Αυτά είναι κατατεθειμένα και είναι προς γνώση σας.
Το ΙΚΑ αναφέρει ότι αυτή τη διαδικασία θα τη λύσουν τα δικαστήρια. Έχουμε αναλογιστεί τι σημαίνει αυτό; Είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να λυθεί με μια ερμηνευτική διάταξη του Υπουργείου σας η οποία να διευκρινίζει ότι εξαιρούνται από το νόμο οι πλειστηριασμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν ξέρω πόσοι διαγωνισμοί βρίσκονταν σε εξέλιξη. Εγώ δεν γνωρίζω άλλους. Πόσοι να ήταν; Δυο, τρεις πλειστηριασμοί; Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μια ερμηνευτική διάταξη που να απελευθερώνει και τις νομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μια θετική διάθεση του ΙΚΑ, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δικαστική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μετά από δυο, τρία χρόνια. Έχουμε εργαζόμενους –και εδώ επικαλούμαι την κοινωνική σας ευαισθησία- που έχουν να πληρωθούν από το 2008. Θα περιμένουμε να  ολοκληρωθεί η διαδικασία το 2015 για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους; Θα μπορούσαν όλα αυτά να λυθούν με μια πολιτική βούληση προς το συμφέρον των εργαζομένων και όχι αορίστως προς την πλευρά του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ υπάρχει για τους εργαζόμενους.
Θα ήθελα μια συγκεκριμένη σας δέσμευση ή μια συγκεκριμένη σας διάθεση, κύριε Υπουργέ.
Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμα όσον αφορά τους επαγγελματίες που βρίσκονταν σε περιοχές κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων και ανήκαν στον ΟΓΑ. Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί.
Τι εικόνα έχετε γι’ αυτούς τους επαγγελματίες που ενώ βρίσκονταν στον ΟΓΑ εκκρεμεί να πάνε στον ΟΑΕΕ; Είχατε πει ότι θα υπάρξει μια κατώτατη κλίμακα του ΟΑΕΕ. Τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε να ησυχάσει μια μεγάλη κοινωνική μερίδα επαγγελματιών της υπαίθρου;
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Οικονόμου.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, όπως είπα και πριν, το ΙΚΑ και εμείς δεν αμφισβητούμε την προτεραιότητα που έχουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν την περίπτωση για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Εκείνο που αμφισβητούμε είναι η σειρά κατάταξης μετά τους εργαζόμενους.
Όταν το ΙΚΑ είναι έβδομο στη σειρά με βάση την κατάταξη που έχει κάνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, το ΙΚΑ δεν έχει κανένα λόγο να διεκδικήσει οτιδήποτε, γιατί τα χρήματα που θα μοιραστούν σ’ αυτούς που προηγούνται, δεν επαρκούν ούτε για να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις. Άρα, το ΙΚΑ δεν έχει να πάρει τίποτα. Γι’ αυτό υπήρξε αυτή η αλλαγή.
Εάν συνεχίζαμε την ίδια πρακτική, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα είχαν κανένα λόγο να παίρνουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία προκειμένου να καταλήγουν στον πλειστηριασμό. Και τα προηγούμενα χρόνια σε ένα μεγάλο βαθμό τα ασφαλιστικά ταμεία έκαναν όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνταν για να διασφαλίσουν τις όποιες απαιτήσεις για την καταβολή παλαιών οφειλών χωρίς να φτάνουν ποτέ στον πλειστηριασμό, γιατί δεν είχαν κανένα συμφέρον. Ουσιαστικά ωφελούνταν όλοι εκείνοι που προηγούνταν.
Αυτό δεν έχει να κάνει με τους εργαζόμενους και τη μισθοδοσία τους, με την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Έχει να κάνει με τη σειρά κατάταξης μετά ακριβώς από τους εργαζόμενους.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εταιρεία και την εξέλιξη που είχαμε σε σχέση με τον πλειστηριασμό, να σας αναφέρω ότι υπήρχαν πλειστηριασμοί που είχαν προηγηθεί. Αυτός είναι ο τελευταίος πλειστηριασμός, ο οποίος διενεργήθηκε μετά τις 15 Ιουλίου 2010 και επομένως έπρεπε να εφαρμοστεί η νέα σειρά κατάταξης. Επομένως, δεν είναι υπόθεση του ΙΚΑ ή εμμονή του ΙΚΑ να ταλαιπωρήσει τους εργαζόμενους. Κάθε άλλο, οι εργαζόμενοι όπως είπα έχουν δίκιο και πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Όμως, γιατί θα πρέπει να προηγούνται όλες οι τράπεζες και το δημόσιο και να έρχεται τελευταίο το ΙΚΑ; Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξει η σειρά κατάταξης ούτως ώστε το ΙΚΑ να μπει στην τρίτη σειρά, έτσι όπως προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσει και αυτό να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλονται, δηλαδή οι 700 χιλιάδες ευρώ.
Αυτή είναι ουσιαστικά η αντιδικία μας, αν θέλετε, με τη συγκεκριμένη εταιρεία και όχι με τους εργαζόμενους. Θέλουμε να ικανοποιήσουμε όχι μόνο τους εργαζόμενους που προηγούνται, αλλά και τις απαιτήσεις του ΙΚΑ. Διαφορετικά δεν θα εφαρμόζαμε το νόμο.
Γνωρίζω ότι υπάρχει μια δικαστική διαδικασία η οποία ενδεχομένως να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Ενδεχομένως θα υποχρεωθεί η εταιρεία και δικαστικά να συμμορφωθεί με το νόμο και να μπει το ΙΚΑ στη σειρά κατάταξης που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στην τρίτη θέση. Έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα των εργαζομένων.
Όσον αφορά το άλλο ερώτημα που θέσατε, η δική μας προσέγγιση είναι να υπάρξει μια ρύθμιση για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν μικρό αριθμό δωματίων. Πρέπει να ενταχθούν σε μια ενδιάμεση ασφαλιστική κατηγορία στον ΟΑΕΕ. Γιατί όταν εταιρείες, επιχειρήσεις ή ξενοδοχεία λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα, έχουν και λιγότερα έσοδα από τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Επομένως, είναι δίκαιο το αίτημα.
Έχουμε κάνει συζητήσεις με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Στον πρώτο νόμο που θα εισαχθεί στη Βουλή από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση που θα αφορά τα μικρά ξενοδοχεία.
Ευχαριστώ.