Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πινακοθήκη Χαρακτικής Κώστα Μαλάμου του Δήμου Ζίτσας…

    Μια «στέγη» χαρακτικής δεν αφορά μόνο τη φύλαξη και έκθεση μιας συλλογής χαρακτικών έργων. Η ύπαρξη αυτής καθεαυτής πινακοθήκης χαρακτικής σημαίνει και σηματοδοτεί πολλά περισσότερα. Ανοίγει την πόρτα στη γνώση και τη γνωριμία και αναδεικνύει τη δημοκρατικότητα της ευρύτητας που χαρακτηρίζει την εγχάρακτη τέχνη.
    Υπό αυτό το πρίσμα η Πινακοθήκη Χαρακτικής της Ζίτσας Ιωαννίνων είναι μια σημαντική γέφυρα προς…
τον πλούτο των εκφραστικών μέσων, την ποικιλία των υλικών, την ιστορία της Νεοελληνικής χαρακτικής κατά τον 19ο και 20ο αιώνα και πάνω από όλα, πρόκειται για το άνοιγμα της συζήτησης ανάμεσα στους δημιουργούς του 21ου αιώνα που προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Η συγκέντρωση των έργων και το όραμα της ίδρυσης του μουσείου οφείλονται σε έναν πολύ σημαντικό Νεοέλληνα ζωγράφο, που κατά πως αποδεικνύεται είχε ένα κοινό σημείο αναφοράς με τα έργα που συνέλεγε. Ήταν απόλυτα έως ουτοπικά δημοκρατικός.
    Ο λόγος για τον Κώστα Μαλάμο, ο οποίος τίμησε με κάθε δυνατό τρόπο τον τόπο καταγωγής του, τη Ζίτσα Ιωαννίνων και με ακούραστη διάθεση και αγάπη τους συναδέλφους του, είτε ζωγράφους είτε χαράκτες.
    Στους χώρους της Πινακοθήκης, ξεκινάει ένα γοητευτικό ταξίδι από τις απαρχές της Νεοελληνικής χαρακτικής, με τη διαδρομή να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για ειδικούς «ταξιδιώτες» αλλά και μη μυημένους. Ο προορισμός μένει πάντοτε ανοιχτός και προσωπικός για τον επισκέπτη. Οι μεγάλοι δάσκαλοι, «Πατέρες» της χαρακτικής, οι μαθητές τους, οι ζωγράφοι και οι συνεχιστές τους είναι εκεί και μέσα από τα έργα τους περιμένουν να ξεναγήσουν καθέναν από εμάς σε αυτό το ταξίδι. 

    Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Βούλγαρη, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης

Αναλυτικά με φωτογραφίες στην επίσημη παρουσίαση κλικ εδώ