Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ένταση για το αιολικό του Κασιδιάρη στην κατάμεστη αίθουσα…

Ρογκότης : Ναι γιατί είναι και εθνικό συμφέρον
Βλέτσας : Όχι γιατί θα παίρνει το χρόνο 11 εκατ. € ο Άκτωρας και μόνο 170.000 € ο Δήμος 
Βούζας : Όχι γιατί τελικά θα το πάρουν οι Γερμανοί και όχι η ΔΕΗ
Τζίμας : Όχι γιατί θα το πάρουν ιδιώτες 
Κατσάνος : Όχι με ποσοστό κάτω του 20 %
    Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο κέντρο μαρμάρου Κληματιάς η ενημερωτική συγκέντρωση για το αιολικό του Κασσιδιάρη. Η αίθουσα ήταν εντελώς γεμάτη από συνδημότες που...
ενδιαφέρονταν για το θέμα. Η συζήτηση ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και γόνιμη.

Το zitsagate θα σας μεταφέρει τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεων.

Παππάς Παν. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έκανε την τεχνική ενημέρωση. Πρόκειται για 50 συνολικά ανεμογεννήτριες από τις οποίες 21 στο Δήμο Ζίτσας. Το κόστος θα είναι περίπου 70 εκατ. €. Ετησίως η εταιρεία (θυγατρική του Άκτωρα) θα εισπράττει περίπου 11.000.000 €. Στο Δήμο θα δίνει περίπου 170.000 € και σε ρεύμα για τους κατοίκους άλλα περίπου 100.000 €.
Ρογκότης Δημ. Ο Δήμαρχος είπε ότι τα αιολικά είναι ανανεώσιμη ενέργεια που είναι φιλική στο περιβάλλον. Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε θετικοί και για λόγους εθνικού συμφέροντος. Επισήμανε ότι μπορούμε τώρα να πούμε ναι στα περιβαλλοντικά και μετά να διαπραγματευτούμε με την εταιρεία τα επιπλέον ανταποδοτικά.
Βλέτσας Σάκης. Είπε ότι τα αιολικά έχουν δύο παραμέτρους την περιβαλλοντική και την οικονομική που είναι αλληλένδετες και δεν ξεχωρίζουν. Επισήμανε ότι από εδώ και 7 μήνες (από τον Μάρτιο) ζητά από την δημοτική αρχή να γίνει και η οικονομική συζήτηση και αυτή αρνείται. Τόνισε ότι σύμβαση που η εταιρεία να παίρνει 11 εκατ. € το χρόνο και να δίνει μόνο 170.000 € στο Δήμο είναι αποικιοκρατική και την αρνείται. Επανέλαβε ότι δεν πρέπει να δει ο δήμος ξεχωριστά τα περιβαλλοντικά από τα οικονομικά, αλλά μόνο μαζί.
Βούζας Χρυσ. Είπε ότι οι Γερμανοί ξανάρχονται. Πρόβλεψε ότι τελικά ο Άκτωρας θα το πουλήσει σε Γερμανούς και το αιολικό θα το πάρουν ξένα χέρια (Γερμανικά) που με το μνημόνιο μας κόβουν τους μισθούς κλπ. Επισήμανε ότι η ΔΕΗ αδικείται. Ακόμη είπε ότι θα γίνουν δρόμοι 40 μέτρων και μεγάλες τρύπες για τα πέδιλα και ότι το τσιμέντο δεν θα το πάρουν από τον Λέφα ή τον Τασιούλα ή τον Μωϋσιάδη αλλά θα το κάνουν μόνοι τους και ότι θα εισάγουν τα βασικότερα. Είπε ότι το οικονομικό κέρδος για το Δήμο είναι ελάχιστο και το αρνείται.
Τζίμας Τάκης. Είπε ότι αυτός είπε όχι και στο αιολικό Κουρέντων και στου Ζαλόγγου, ότι ο Ρογκότης λέει ναι σε όλα και ότι ο Βλέτσας και ο Βούζας είπαν ναι στα Κούρεντα και όχι στο Ζάλογγο (αλλού λένε ναι και αλλού όχι – δεν είναι σταθεροί). Είπε όχι γιατί θα το κάνουν ιδιώτες.
Κατσάνος Μιχ. Ο πρώην Δήμαρχος Ευρυμενών είπε ότι δεν ξεχωρίζει το περιβαλλοντικό από το οικονομικό, αφού είναι αλληλένδετα. Τόνισε ότι αν ο Δήμος δεν πάρει τουλάχιστον 20 % να πούμε όχι.