Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ο Κώστας Ασκούνης νέος πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε;

Ασκούνης ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία της ΚΕΔΕ, Τζανακούλης της ΝΔ - Γιατί αποκλείστηκαν Κουράκης, Κοιμήσης και Καμίνης.
 .
• Μετά από πολύμηνη κυοφορία και πολλές συζητήσεις που δεν ήταν πάντα ήρεμες και ανέφελες, το ΠΑΣΟΚ κατέληξε οριστικά στο πρόσωπο που θα υποστηρίξει για την κορυφαία αυτοδιοικητική (και όχι μόνο…) θέση, του Προέδρου της πρώτης Καλλικρατικής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο εκλεκτός είναι ο Δήμαρχος...
Καλλιθέας Αττικής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασκούνης.
Ο τελικώς επιλεγείς δεν ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση. Ενδιαφερόμενοι ήταν ακόμη και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ σήμερα στην ΚΕΔΚΕ, Απόστολος Κοιμήσης ενώ για μεγάλο διάστημα «έπαιξε» και το όνομα του Δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη.
Η επιλογή του κ. Ασκούνη ουσιαστικά «κλείδωσε» σε σχετική συνάντηση του Γραμματέα του Τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Λ. Μίχου με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τον Γραμματέα του κόμματος Σπ. Λυκούδη και όπως ουσιαστικά άφησε να διαρρεύσει το ΠΑΣΟΚ η επιλογή ήταν κοινή συνισταμένη της απόφασης των δυο συνεργαζόμενων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης κομμάτων να υποστηριχθεί για την προεδρία της ΚΕΔΕ από κοινού Δήμαρχος που θα είχε εκλεγεί με την υποστήριξη και των δυο κομμάτων όπως ο κ. Ασκούνης.


ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η απόπειρα όμως να μετατεθεί το βάρος της απόφασης στο κόμμα του κ. Κουβέλη ή έστω στην πολιτική επιλογή να ενισχυθεί η στρατηγική συμμαχία με τη ΔΗΜ.ΑΡ. στο χώρο της αυτοδιοίκησης δεν έπεισε κανέναν από τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
 Η επιλογή Ασκούνη ήταν καθαρά πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ και προήλθε από τα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος καθώς ο Δήμαρχος Καλλιθέας είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του προέδρου του.
Στα κλιμάκια αυτά ο «έλεγχος» του αυτοδιοικητικού χώρου είναι υπόθεση πρώτης προτεραιότητας, ενόψει πολιτικών εξελίξεων και ιδιαίτερα τώρα που δοκιμάζεται έντονα η σχέση με τον άλλο πυλώνα εσωκομματικής ισχύος, το συνδικαλιστικό κίνημα.

ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ…
Επισήμως αφήνεται να διαρρεύσει ότι επελέγη Δήμαρχος του κέντρου αντί της περιφέρειας λόγω της «ανάγκης συνεχούς παρουσίας στην Αθήνα για την παρακολούθηση της πορείας του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Στην πραγματικότητα περισσότερο «κόπηκαν» οι άλλοι δυο βασικοί υποψήφιοι παρά προκρίθηκε ο Κ. Ασκούνης ο οποίος δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι και το πρόσωπο με τις περισσότερες συμπάθειες στους αυτοδιοικητικούς του ΠΑΣΟΚ. Και κόπηκαν ακριβώς διότι θεωρήθηκαν «απρόβλεπτοι» και «μη ελεγχόμενοι» τόσο σε θέματα αμιγώς αυτοδιοικητικά όσο και σε ενδεχόμενη μείζονα εσωκομματική κρίση.
Ο Γ. Κουράκης παρά το θηριώδες ποσοστό εκλογής του και τις συμπάθειες που έχει σε όλο το αυτοδιοικητικό φάσμα (προσόν απαραίτητο για πρόεδρο συλλογικού οργάνου) ουσιαστικά «πληρώνει» την στήριξη στον Β. Βενιζέλο το 2007 ενώ ανάλογη είναι και η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Δήμαρχο Αμφιλοχίας και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος».
«Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με το 20ετές σύστημα Κουκουλόπουλου στην ΚΕΔΚΕ» είναι η λογική που επικράτησε στις επιλογές των προσώπων ιδιαίτερα όσον αφορά την υποψηφιότητα Κοιμήση.
Όσο για τον Δήμαρχο της Αθήνας Γ. Καμίνη η περίπτωσή του συζητήθηκε σοβαρά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά αποκλείστηκε όταν διαπιστώθηκε ότι το «βουνό» των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει στο Δήμο δεν επιτρέπει πολυτέλειες άλλων ενασχολήσεων.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ…
Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί βεβαίως βασίζονται στο δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει την πλειοψηφία στη νέα ΚΕΔΕ και άρα θα μπορεί να εκλέξει το νέο πρόεδρο. Η πρώτη ανάγνωση των συσχετισμών πράγματι επιβεβαιώνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
Επειδή όμως οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και το πολιτικό σκηνικό άκρως ευμετάβλητο και επειδή ακόμη δεν είναι καν γνωστό πότε θα γίνουν οι εκλογές στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων για εκλογή αντιπροσώπων στην ΚΕΔΕ, μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Πολύ περισσότερο αν αντιδράσουν οι «κομμένοι» ευθέως ή παρασκηνιακά, γιατί ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει την επιρροή τους στον αυτοδιοικητικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ.
Σ’ αυτή την περίπτωση, η Ν.Δ. που και αυτή φαίνεται πως έχει καταλήξει στον εκλεκτό της υποψήφιο πρόεδρο, τον πολύπειρο Δήμαρχο της Λάρισας Κ. Τζανακούλη, περιμένει «στη γωνία» για να επωφεληθεί.




ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ