Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τα ...παρασκήνια της εκδρομής για την αδελφοποίηση του ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ με το ΔΗΜΟ Νardό ΙΤΑΛΙΑΣ…

«…δυστυχώς όμως δεν έγιναν όπως ακριβώς όλοι τα περίμεναν… …δεν υπήρχε κάποια αντιπροσωπία να την περιμένει εκτός από 2 – 3 οι οποίοι δήλωναν άλλος… ...τελικά μαζεύτηκαν καμιά δεκαριά ντόπιοι (!!!) και το χορευτικό προς τιμή του δέχτηκε να χορέψει στην ουσία μπροστά στους συνοδούς από την Ελλάδα…»

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδρομή της αντιπροσωπίας του Δήμου Ζίτσας αποτελούμενη από το Δήμαρχο κ. Δ. Ρογκότη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ  Π. Παππά, τους αντιδημάρχους κ.κ. Φ. Ράρρα και Σ. Πάικα, τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ Κ. Γιαννόπουλο, Σ. Παπαγγέλη, Δ. ΔήμοΝ. ΜπούτσικοΓ. Σταλίκα, Κ. Καραμπίνα, τον Πρόεδρο της κοινότητας Ζίτσας κ Π. Γρίβα, τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Ζιτσαίων κ. Ι. Τσέλιο, το χορευτικό του Δήμου και ακόμη καμιά εικοσαριά...
Ζιτσιώτες, για την τελετή αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Ζίτσας και του Δήμου Ναρντό Ιταλίας.
Το πρωί της Παρασκευής η αποστολή κατέφτασε στο λιμάνι του Μπρίντιζι και από εκεί για το Λέτσε, τη Βενετία του Νότου όπως την αποκαλούν. Στο Λέτσε επισκέφθηκε το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου θαύμασε την αρχιτεκτονική στους ναούς και τα κτίρια, όλα σε ρυθμό Μπαρόκ. Επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό με την επιβλητική πρόσοψη , το κάστρο της, την κεντρική πλατεία με το άγαλμα του Σαν Ορόντζο, το αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, περιηγήθηκε στα στενά γραφικά δρομάκια με τα παλάτια φτιαγμένα από τη χαρακτηριστική πέτρα Λετσέσε. Στη συνέχεια αναχώρησε για το ξενοδοχείο. Το απόγευμα επισκέφθηκε τα ελληνόφωνα χωριά Καλιμέρα και Ζολίνο.
Στο Ζολίνο σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να γίνει χορευτική παράσταση του χορευτικού του Δήμου μας και στη συνέχεια η αποστολή θα παρακολουθούσε κονσέρτο στη Γκρίκο (ελληνική διάλεκτος) από κάποιο τοπικό συγκρότημα.
Δυστυχώς όμως δεν έγιναν όπως ακριβώς όλοι τα περίμεναν.
Πρώτα πρώτα δεν υπήρχε κάποια αντιπροσωπία να την περιμένει εκτός από 2 – 3 οι οποίοι δήλωναν άλλος αντιδήμαρχος, άλλος πρόεδρος πολιτιστικού κλπ . Εδώ υπήρξε ένας εκνευρισμός από πλευράς της αποστολής του Δήμου Ζίτσας.
Τελικά μαζεύτηκαν καμιά δεκαριά ντόπιοι (!!!) και το χορευτικό προς τιμή του δέχτηκε να χορέψει στην ουσία μπροστά στους συνοδούς από την Ελλάδα. Μεγάλη ευθύνη έχει και η υπεύθυνη του προγράμματος της Αδελφοποίησης η οποία σχεδίασε στο γόνατο, "για να μην πούμε βαρύτερες εκφράσεις" , την αποτυχία και το χάσιμο χρόνου το απόγευμα της Παρασκευής.
Το Σάββατο είχε ενδιαφέρον, ξεκινήσε με περιήγηση στην πόλη που επρόκειτο να γίνει η αδελφοποίηση. Ο αντιδήμαρχος Αντόνιο Καβάλο, υπεύθυνος της αδελφοποίησης, ο οποίος είχε έλθει και στη Ζίτσα το προηγούμενο καλοκαίρι έκανε την ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν καταπληκτικό, μικρογραφία του Λέτσε και στη συνέχεια η αντιπροσωπία έγινε δεκτή από το δήμαρχο του NARDO στο δημαρχείο της πόλης που βρίσκεται μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης.
Μίλησε πρώτος ο δήμαρχος του NARDO στη συνέχεια ο δήμαρχος του Δήμου μας κ. Ρογκότης και ο πρώην δήμαρχος του NARDO ο οποίος είχε έρθει στη Ζίτσα για τις πρώτες υπογραφές αδελφοποίησης.
Η αντιπροσωπία πληροφορήθηκε από τον δήμαρχο του NARDO ότι η αδελφοποίηση δε θα γίνει στην παρούσα φάση λόγω του ότι δεν έχει τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου και προσδιόρισε ότι κατά τον Οκτώβριο θα είναι σε θέση να προβεί στην υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης. Η αδυναμία υπογραφής του πρωτόκολλου αδελφοποίησης ήταν γνωστή 2 - 3 μέρες πριν γίνει το ταξίδι. Η υποδοχή που επιφύλαξε η δημοτική αρχή του NARDO ήταν αρκετά καλή.
Το απόγευμα η αποστολή επισκέφθηκε την όμορφη πόλη Καλλίπολη, αρχαία αποικία των Ελλήνων. Εδώ υπάρχει και το μοναδικό ελληνικό σιντριβάνι, το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα. Από κει πήγε στην πανέμορφη πόλη του Οτράντο, που είναι το κοντινότερο σημείο από την Ελλάδα, περίπου 70 χιλιόμετρα.
 Την επόμενη μέρα λόγω προβλήματος με το πλοίο το οποίο θα μετέφερε την αποστολή στην Ελλάδα, η αντιπροσωπία μετέβη στο λιμάνι του Μπάρι , όπου από κει με το super fast II αναχώρησε για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Δυο λόγια την αδελφοποίηση .
"Η ευρεία διάδοση του θεσμού των αδελφοποιήσεων έδωσε τη δυνατότητα σε κοινότητες που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία επαφή, να ανακαλύψουν τα κοινά στοιχεία που τις ενώνουν." 
Αυτό συμβαίνει και στη δική μας περίπτωση όπου οι δύο δήμοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως ο δήμος ΖΙΤΣΑΣ και του ΝΑΡΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑΣ (Όμορφο φυσικό περιβάλλον, ανάπτυξη οινογαστρονομικού τουρισμού και παραγωγή, ποιοτικών κρασιών, ξεχωριστών ποικιλιών, ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού). Έτσι λοιπόν… το Σάββατο 31 Ιουλίου 2010 είχε γίνει στη Ζίτσα η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Ζίτσας και του Δήμου Ναρντό Ιταλίας. Σαν επακόλουθο των παραπάνω, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Δήμο του ΝΑΡΝΤΟ.
Ενώνουμε τις προσπάθειες μας με όλες μας τις δυνάμεις για να βοηθήσουμε στην επίτευξη της ευημερίας και της προόδου των δήμων μας, με κοινές δράσεις συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.







από αδελφότητα Ζιτσαίων