Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μέχρι 31 Ιουλίου φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα μελισσοκόμων...

Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν κατ’ εξαίρεση φέτος οι εκπαιδεύσεις των μελισσοκόμων, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη. 
Στην εν λόγω απόφαση ορίζονται…
η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο τρόπος πληρωμής, ο έλεγχος και οι κυρώσεις της επιχορήγησης της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» στο πλαίσιο εφαρμογής των προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, (Καν. Ε.Κ. 1234/2007) 2011 – 2013. Με εξαίρεση το πρόγραμμα του 2011, ως περίοδος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων καθορίζεται το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου, έως 15 Μαΐου κάθε έτους.
Σύμφωνα με την απόφαση εκπαιδεύσεις που θα πραγματοποιούνται πέραν της περιόδου αυτής είναι μη επιλέξιμες.
Αναλυτικά, κάποια άρθρα της απόφασης έχουν ως εξής:
1. Σκοπός – Περιγραφή της Δράσης
Καθορίζουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις, τους ελέγχους, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία επιχορήγησης για την υλοποίηση της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2011 − 2013, βάσει του Καν. Ε.Κ. 1234/2007 του Συμβουλίου (άρθρα 105 – 110), όπως ισχύει κάθε φορά.
Η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης καθορίζεται σε τρεις (3) ημέρες σε κάθε επιλέξιμη περιοχή για κάθε έτος εφαρμογής του προγράμματος. Προβλέπεται η πραγματοποίηση κύκλων μαθημάτων ανά επιλέξιμη περιοχή έτσι ώστε με την ολοκλήρωση κάθε τριετούς προγράμματος να έχουν καλυφθεί όλα οι θεματικές ενότητες που αναφέρονται παρακάτω:
− Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
− Βασιλοτροφία
− Εχθροί, ασθένειες μελισσών
− Παραγωγή προϊόντων κυψέλης
− Μελισσοκομικοί χειρισμοί − Μελισσοκομικός εξοπλισμός
− Μεταχείριση των μελισσιών στη διάρκεια του έτους − τροφοδοσία
− Μελισσοκομικά φυτά
− Νομοθεσία − Προγράμματα
− Τυποποίηση Εμπορία – marketing μελισσοκομικών προϊόντων
Ως περίοδος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων καθορίζεται το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου, έως 15 Μαΐου κάθε έτους. Εκπαιδεύσεις που θα πραγματοποιούνται πέραν της περιόδου αυτής είναι μη επιλέξιμες.
Κατ’ εξαίρεση, για το πρόγραμμα 2011 η περίοδος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι 31 Ιουλίου.
Η επιλογή των περιοχών διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων γίνεται με γνώμονα την εμπειρία των προηγούμενων ετών υλοποίησης της Δράσης, με σκοπό την κάλυψη όλης της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη το μελισσοκομικό ενδιαφέρον, τον αριθμό των κυψελών και των μελισσοκόμων καθώς και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής οι οποίες καθορίζουν την ευκολία πρόσβασης (π.χ. οδικό δίκτυο, έκταση Περιφερειακής Ενότητας, νησιωτικές περιοχές κ.λπ.).
2. Δικαιούχοι
Δικαιούχος της προβλεπόμενης επιχορήγησης και υπεύθυνος για τη διοργάνωση και πραγματοποίηση των εκπαιδεύσεων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος οργανισμός του ΥΠΑΑΤ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ΟΓΕΕΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
3. Ύψος επιχορήγησης
Για το πρόγραμμα 2011 ενισχύεται το 100% των δαπανών υλοποίησης των εκπαιδεύσεων και μέχρι συνολικού ποσού 100.000 ευρώ.
4. Επιλέξιμες δαπάνες – ύψος ενίσχυσης ανά θέση δαπάνης για το 2011
− Αμοιβές εισηγητών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προβλεπόμενη επιλέξιμη δαπάνη μέχρι: 35.000 ευρώ.
− Κάλυψη εξόδων μετακινήσεων, διαμονής και ημερησίων αποζημιώσεων εισηγητών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προβλεπόμενη επιλέξιμη δαπάνη μέχρι 24.000 ευρώ.
− Έξοδα για διατροφή εκπαιδευομένων (μικρογεύματα και καφές). Προβλεπόμενη επιλέξιμη δαπάνη μέχρι 18.000 ευρώ.
− Έξοδα για εκπαιδευτικό υλικό και λοιπά αναλώσιμα υλικά της εκπαίδευσης. Προβλεπόμενη επιλέξιμη δαπάνη μέχρι 6.700 ευρώ.
− Ενοικίαση αιθουσών και μέσων, εφόσον δεν λειτουργεί Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ ή ο Μελ/κός Φορέας δεν διαθέτει αίθουσα και μέσα. Προβλεπόμενη επιλέξιμη δαπάνη μέχρι 600 ευρώ.
− Έξοδα οργάνωσης – συντονισμού της εκπαίδευσης (ταχυδρομικά, τηλεφωνικά τέλη, καθαριότητα, γραμματεία, υπευθύνου οργάνωσης της εκπαίδευσης όπου απαιτείται κλπ). Προβλεπόμενη επιλέξιμη δαπάνη μέχρι 11.000 ευρώ.
− Κρατήσεις υπέρ του φορέα (απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΕΕΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ). Προβλεπόμενη επιλέξιμη δαπάνη μέχρι: 5% του συνόλου των εγκεκριμένων δαπανών.
Το σύνολο των παραπάνω επιλέξιμων δαπανών συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων υπέρ του φορέα δεν μπορεί να υπερβαίνει το προβλεπόμενο στην παρ. 3 της παρούσας ποσό των 100.000 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά δύνανται να επανακαθοριστούν για τα επόμενα έτη υλοποίησης του προγράμματος (2012, 2013).
Διαβάστε εδώ τη σχετική απόφαση με το Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων μελισσοκόμων για το 2011

από agronews