Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Όλα βαίνουν καλώς για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, για την αρχαία Πασσαρώνα όμως ;


Διαβάστε από τη εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ το ρεπορτάζ, για να δείτε πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά κινούνται σε άλλους Δήμους (επί του προκειμένου ο κ. Κατσανάκης στο Δήμο Δωδώνης)  και πόσο «ύπνοι» είναι στο Δήμο Ζίτσας. Φαίνεται ότι στο Δήμο Ζίτσας ο Φώτο Ράρρας και ο Δήμαρχος μόνο για εκδρομούλα πηγαίνουν στα αρχαία …
του Δήμου μας.

      «Ιστορική επανεκκίνηση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης χαρακτήρισε την φάση που βρίσκεται σήμερα το μνημείο, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών για την Ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, εν μέσω αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των αρχαιολόγων, της τοπικής κοινωνίας και της τότε δημοτικής αρχής, ο κ. Μπένος και τα υπόλοιπα μέλη του «Διαζώματος» αντίκρισαν μία τελείως διαφορετική εικόνα και ένα κλίμα ενότητας με στόχο την παράδοση του αρχαίου θεάτρου στους πολίτες.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ο κ. Μπένος παρουσίασε τους σκοπούς του Διαζώματος ακολούθησε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, όπου τα μέλη του Διαζώματος, υπηρεσιακοί παράγοντες και αυτοδιοικητικοί, όπως ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας και ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, ξεναγήθηκαν από τον προϊστάμενο της ΙΒ’ Εφορείας Κωνσταντίνο Σουέρεφ και τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης, Γιώργο Σμύρη.
Τα μέλη του «Διαζώματος» αλλά και όλοι όσοι βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης είδαν από κοντά την πιλοτική αποκατάσταση της πρώτης κερκίδας και διαπίστωσαν πως πλέον δεν υπάρχει καμία αισθητική διαφοροποίηση από το υπόλοιπο θέατρο. Η αποκατάσταση θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στις υπόλοιπες οχτώ κερκίδες, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε η επιστημονική επιτροπή Δωδώνης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Μάλιστα, ήδη στον αρχαιολογικό χώρο έχει εγκατασταθεί μέρος του εργοταξίου που θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες αναστήλωσης, ενώ η χρηματοδότηση αρχίζει σταδιακά να εκταμιεύεται.
Στόχος από δω και πέρα της κίνησης είναι όχι μόνο να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των εργασιών με κάθε μέσο που διαθέτει, αλλά να ξεκινήσει τον αγώνα για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε μετά το 2015 να ξεκινήσει η αναστήλωση στο δεύτερο διάζωμα του θεάτρου.
Αυτό υπογράμμισε ο κ. Μπένος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο τονίζοντας πως επιθυμία του «Διαζώματος» είναι το μνημείο της Δωδώνης να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μνημεία της Ηπείρου.
«Θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, τους θεσμούς και τους πολίτες, θέλουμε ένα κίνημα αγάπης και προστασίας για την αρχαιολογική κοινότητα και έπειτα για την παράδοση των μνημείων. Πριν δύο χρόνια το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό για το μέλλον του μνημείου. Η σχέση έχει αποκατασταθεί και έχουμε μία νέα ιστορική επανεκκίνηση, μετά την εργασία του μεγάλου Δάκαρη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Κ. Σουέρεφ, υπογράμμισε την προσφορά του Διαζώματος και αναφέρθηκε στη σύνδεση του αρχαιολογικού μουσείου Ιωαννίνων με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. «Η σύνδεση αυτή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και να αποδείξει ότι οι αρχαιότητες δεν είναι πέτρες, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος στον οποίο μπορεί να παραπεμφθεί κανείς κάθε φορά που αντικρίζει αυτές τις πέτρες».
Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γιώργος Σμύρης αναφέρθηκε στο έργο της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης και στις εργασίες αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο.
Το έργο της αποκατάστασης του πρώτου διαζώματος έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα το 2015.
«Τότε θα είναι σίγουρα έτοιμο προς θέαση, γιατί προς χρήση αποφασίζεται από άλλα όργανα. Όμως σε κάθε περίπτωση θα έχουμε ένα ζωντανό μνημείο», σημείωσε ο κ. Σμύρης, που υπογράμμισε ότι έχουν επιλυθεί όλα τα τεχνικά προβλήματα, αλλά και τα ιδεολογικά και αισθητικά που απασχόλησαν την περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.


Τη σημασία του Διαζώματος για την ανάδειξη του πολιτισμού της Ηπείρου υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ενώ ο Δήμαρχος Δωδώνης Κ. Κατσανάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που μπορεί να προσδώσει στον Δήμο του η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ανασκαφή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου με... χορηγό

Την «υιοθέτηση» τριών αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου αναλαμβάνει η Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα», με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανασκαφή τους.
Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης και το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του «Διαζώματος», πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ήπειρο μαζί με άλλα μέλη της κίνησης.
Το «Διάζωμα» έχει ήδη συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη αρχαίων θεάτρων σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο με εκδηλώσεις και εκδόσεις, όσο και με άνοιγμα «λογαριασμών» ώστε χορηγοί και απλοί πολίτες να καταθέτουν όσα χρήματα επιθυμούν.
Η πρόταση του κ. Μπένου να συνδράμει στην πρωτοβουλία αυτή η Περιφέρεια της Ηπείρου κατατέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, παρουσία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.
Στην σύσκεψη στην Περιφέρεια συνόδευαν τον κ. Μπένο ο συνθέτης και ταμίας του Διαζώματος Γιώργος Κουρουπός, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Κωνσταντίνος Σουέρεφ, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης Γιώργος Σμύρης, ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας και στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Αρχαιολογίας.
Βασικό κίνητρο για την πρόταση αυτή του Διαζώματος είναι το γεγονός πως το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο έργα αναστηλώσεων των μνημείων και όχι ανασκαφών.
«Εάν δεν κάνουμε τίποτα, τα μνημεία αυτά θα μας περιμένουν για δεκαετίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Καχριμάνη να καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου ένα συμβολικό ποσό, με στόχο την ευαισθητοποίηση και άλλων φορέων και πολιτών.
Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε πως τέτοιες προσπάθειες, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνά η χώρα είναι αξιέπαινες και ζήτησε από τα μέλη του Διαζώματος να του αποστείλουν εγγράφως το αίτημα, ώστε να θέσει το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στις δράσεις του «Διαζώματος» εντάσσεται και η δημιουργία ντοκυμαντέρ για τα μνημεία της Ηπείρου από τον Ηπειρώτη Βαγγέλη Ευθυμίου ενώ στον κ. Σμύρη προτάθηκε η έκδοση βιβλίου για τις εργασίες αναστήλωσης της Δωδώνης.»