Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Στο «καταπράσινο» των χρεών ο Δήμος Ζίτσας - στο "πορτοκαλί" ο Δήμος Ιωαννιτών που δεν αποφεύγει το πρόγραμμα εξυγίανσης

       Στην «καθαρότερη» κατηγορία από πλευράς χρεών είναι σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος Ζίτσας.
       Αντίθετα σε πρόγραμμα εξυγίανσης θα μπουν 24 συν ακόμα 34 υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας, από τους συνολικά 325, που έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, πάνω και το 100% των εσόδων τους.
       Η κατηγοριοποίηση του Υπουργείου έχει τις εξής κατηγορίες Δήμων. Αυτούς που από πλευράς χρεών είναι : στο κόκκινο, στο ανοιχτό κόκκινο, στο πορτακαλί, στο σκούρο πράσινο, στο πράσινο και στο καταπράσινο. Αναλυτικά : ...    
   

Ο δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται στο "πορτοκαλί" με χρέος πάνω από το 100% των εσόδων του και μένει να διευκρινιστεί ακριβώς ποια μέτρα εξυγίανσης θα υποχρεωθεί να λάβει.


Ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ανέφερε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης θα προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Προηγουμένως θα διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση του δήμου από ορκωτούς ελεγκτές και η έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έκανε δηλώσεις μαζί με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλέξανδρο Αντωνόπουλο σημειώνοντας ακριβώς ότι το πρόγραμμα από το οποίο θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι, προβλέπει τα μέτρα που σημειώσαμε, αλλά θα περιλαμβάνει ακόμα και μεριά «πλεονεκτήματα» όπως επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων.

Οι λίστες των χρεωμένων δήμων παρουσιάζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών (εδώ) κι έχουν ως εξής:
Στο κόκκινο (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ), οι οποίοι είναι κατά σειρά: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
Στο ανοιχτό κόκκινο (με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.
Στο πορτοκαλί (με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.
Στο πράσινο: Δήμοι που έχουν συνολικό χρέος κάτω από 100%.
1.    Πρόκειται για 45 δήμους που έχουν συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ,
2.    82 δήμους που έχουν συνολικό χρέος από 50% έως 80%
3.    από 140 δήμους που έχουν συνολικό χρέος μέχρι 50%. (εδώ είναι ο Δήμος Ζίτσας)


Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των δήμων που θα μπουν στο πρόγραμμα


- Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω Προγράμματος. Η ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση – επισκευή των υποδομών
- Πάγωμα ή περιορισμό χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών (δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κλπ.)
- Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και συμβάσεων
- Υποχρέωση υλοποίησης του Προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο.
Οι ανωτέρω υποχρεώσεις, συνολικά ή εν μέρει, μπορεί να αφορούν μόνο σε μια δημοτική ενότητα του Δήμου, εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το πρόβλημα


Το Πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει:
- Επιμήκυνση περιόδου για την αποπληρωμή των δανείων
- Κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων και λοιπών πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικά ιδρύματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- Κάλυψη των χρεολυσίων, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- Η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από το «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα γίνει ως εξής:
•1.Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης βάση αντικειμενικών κριτηρίων
•2.Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του από τους αξιολόγηση ΟΤΑ από τους ορκωτούς λογιστές
•3.Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης
4.Έγκριση του προγράμματος από την τριμελή Ελεγκτική επιτροπή
Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει:
Α. Επιμήκυνση του σημερινού μέσου χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 15 ετών μέχρι 25 για την αποπληρωμή τους
Β. Μείωση του επιτοκίου που θα ανέρχεται στο 5,9%.
Η μείωση της τοκοχρεωλυτικής δόσης θα φτάσει, όπως αναφέρθηκε μέχρι και το 55%, ώστε τελικά να είναι μικρότερη του 20% των συνολικών ετήσιων εσόδων του δήμου, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης» και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και για ένταξη των χρεωμένων δήμων στην κατηγορία του πράσινου.

Από epirusonline