Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις...

Με νύχια και με δόντια ή ακόμη και με τα... ψέματα, εκατοντάδες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της χώρας, μικρές στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προσπαθούν να παραμείνουν σε λειτουργία.
Η τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου στις τιμές των δημητριακών, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Το ενδεχόμενο λουκέτων …
σε κάποιες από τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του νομού είναι εξαιρετικά πιθανό, εάν η πολιτεία δεν ανταποκριθεί άμεσα σε όσα η ίδια έχει αναλάβει και έχει δεσμευθεί.Τα προβλήματα του κλάδου συζητήθηκαν στην συνάντηση που διοργάνωσε ο σύνδεσμος των ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι παραγωγοί στην Αθήνα, όπου εκφράστηκε η αγωνία του κλάδου για την επόμενη ημέρα.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Μιχάλης Κασσής, η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ειδικά από την ΑΤΕ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις.
«Η αγωνία είναι διάχυτη σε όλους. Η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται, κάτι που έγινε και με την προηγούμενη και με τη σημερινή κυβέρνηση. Δε ζητούμε χάρες. Ζητάμε σε αυτή τη φάση, να μας δοθεί το δάνειο που έχει εγκριθεί εδώ και τρεις μήνες, το οποίο όμως έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία», τόνισε ο κ. Κασσής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι μικρές επιχειρήσεις, όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και για τις μεγαλύτερες. Υπάρχουν ωστόσο και σε αυτή την περίοδο κρίσης, κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία που σχετίζονται με την αγοραστική κίνηση.
«Οι καταναλωτές στηρίζουν τα προϊόντα του κλάδου και αυτό μας γεμίζει με δύναμη και αισιοδοξία. Αν η πολιτεία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα, τότε θα ανταποκριθούμε και εμείς καλύτερα στις υποχρεώσεις μας», σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με τη φημολογούμενη διαδικασία συγχώνευσης των συνεταιρισμών Ιωαννίνων και Άρτας, ο κ. Κασσής τόνισε πως πρόκειται για συνένωση, που όμως εάν είναι βιώσιμη ή όχι θα αποδειχθεί από σχετική μελέτη βιωσιμότητας.


από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ