Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τι έγινε την Κυριακή 10/4 στο Βουτσαρά για το αιολικό πάρκο ...

   Πολύ λίγοι κάτοικοι (περίπου 20-25 σύν οι δημ. σύμβουλοι) ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Ζίτσας και πήγαν στο Βουτσαρά την Κυριακή στη γενική συνέλευση με βασικό θέμα το Αιολικό πάρκο Κουρέντων που συγκάλεσε ο Δήμος.
    Η οργάνωση από πλευράς δημοτικής αρχής ήταν (ηθελημένα ;) ελλιπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έλεγαν στους κατοίκους και οι τρείς επικεφαλείς της αντιπολίτευσης,  ο  κ. Βλέτσας (η ώρα της Ζίτσας), ο κ. Βούζας (συμμαχία πολιτών) και ο κ. Τζίμας (λαϊκή συσπείρωση), δεν είχαν στα χέρια τους την περιβαλλοντική μελέτη με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Όταν μάλιστα η πρόσκληση ήταν από την Τετάρτη, θα έπρεπε η μελέτη να δοθεί και στους επικεφαλείς αλλά και στούς φορείς.
     Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έκανε μιά γενικής φύσης ενημέρωση και ακολούθως ο κ. Βλέτσας και ο κ. Βούζας επιφυλάχθηκαν να ενημερωθούν καλύτερα και δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν στο Δ.Σ. Αρνητικός ήταν ο κ. Τζίμας. Από τους κατοίκους της γύρω περιοχής υπήρξαν διάφορες απόψεις από ένθερμα θετικές μέχρι κάθετα αρνητικές. Στην ανακεφαλαίωση ο Δήμαρχος κ. Ρογκότης δήλωσε θετικός.
     Οι περίπου 10 δημότες Χίνκας (όπου προβλέπεται το αιολικό πάρκο) που ήταν παρόντες δεν...
 τοποθετήθηκαν δημόσια. Στις συζητήσεις τους έδειχναν ότι δεν γνώριζαν το ύψος του οφέλους γιά τους ίδιους και το χωριό τους ούτε κατά προσέγγιση.
     Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Π. Παππάς στη Χίνκα θα πάει το 80 % από το 1,7 % των εισπράξεων της εταιρείας, δηλαδή το 1,36 %. Και επειδή διευκρινήστηκε ότι ο Δήμος Ζίτσας θα έχει περίπου τα 2/3 και το υπόλοιπο 1/3 ο Δήμος Δωδώνης, απο όσο κατάλαβαν οι κάτοικοι η Χίνκα θα παίρνει περίπου 60.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι το σίγουρο και μένει να συζητήσουν πρώτα με το Δήμο Ζίτσας και μετά με τον επενδυτή για περισσότερα. Επιπλέον μείωση λογαρισμών ΔΕΗ και κάποια έργα που όμως πολλοί τα χαρακτήρισαν "καθρεπτάκια στους ιθαγενείς".
    Σε τελική ανάλυση η ελλιπής και καθυστερημένη ενημέρωση από πλευράς Δήμου δεν διαφώτισε τους κατοίκους, οι οποίοι έλεγαν οτι θα έχουν ενωτική στάση και ήδη συζητούν μεταξύ τους.
    Όσον αφορά τον υπόλοιπο Δήμο, τα σίγουρα έσοδα από το συγκεκριμένο Αιολικό θα είναι περίπου  20.000 ευρώ το χρόνο σίγουρα σύν την μίσθωση χώρων.
   Η υπόθεση σίγουρα θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια και το zitsagate  θα σας κρατά ενήμερους ...