Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ: Αρχίζει να φαίνεται ανεπάρκεια …

"Αναδεικνύονται σιγά – σιγά σε “πατριάρχες” των μικροαναθέσεων"
  Πολλές αρνητικές και ελάχιστες θετικές ενέργειες καταλογίζει στην δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας και στον Δήμαρχο κ. Δ. Ρογκότη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σάκης Βλέτσας. «Ο κ. Ρογκότης δεν συνειδητοποίησε πόσους καρπούς για τα χωριά και τους δημότες έχει το δένδρο του Δήμου Ζίτσας. Πάτησαν πάνω στο παχύ χαλί που στρώσαμε εμείς, με έτοιμες για ένταξη μελέτες 20,0 εκ. € και προσπαθούν να τις εντάξουν (9,0 εκ. € η αποχέτευση ακαθάρτων της Ελεούσας, 2,5 εκ. € τα δίκτυα ύδρευσης των χωριών, 3,0 εκ. € η σύνδεση της Βλαχόστρατας με την Ιόνια, 7,0 εκ. € η νέα χάραξη της 13ης Ε.Ο. κλπ.). Αυτό είναι και το μόνο θετικό στοιχείο στην υπηρεσιακή τους προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Καλλικράτη » δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο κ. Βλέτσας με την συμπλήρωση του 1ου τριμήνου της νέας δημοτικής αρχής. 
   Συνεχίζοντας ο κ. Βλέτσας αναφέρθηκε στα οικονομικά : «Ο νέος Δήμος Ζίτσας ξεκίνησε με καλές οικονομικές προοπτικές. Μόνο από τον πρώην Δήμο Πασσαρώνος, βρήκε σημαντικό πλεόνασμα. Συγκεκριμένα βρέθηκαν μετρητά στο ταμείο 1.055.536 €, πλέον 1.353.581 € που έχει να λαμβάνει έσοδα βεβαιωμένα και εισπρακτέα και πλέον 200.000 € από έσοδα λατομείων του 2010. Σύνολο 2,6 εκ. € έναντι πολύ λιγότερων υποχρεώσεων».
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Βλέτσας για την ως τώρα πορεία της δημοτικής αρχής: «Η δημοτική αρχή βαδίζει τρεκλίζοντας. Ο κ. Ρογκότης πρωτοτυπώντας, κατάφερε πριν συμπληρωθεί το 1ο τρίμηνο, να τροποποιήσει τρείς φορές την απόφαση για τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων (απόφ. 1,150,167/2011). Αναλογιστείτε ...
λοιπόν πόσες εσωτερικές διαμάχες φιλόδοξων επιγόνων υπάρχουν με το καλημέρα. Δυστυχώς η δημοτική αρχή άρχισε να δείχνει σημάδια ανεπάρκειας» δήλωσε. Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε ο κ. Σάκης Βλέτσας, «ένας νέος μεγάλος “Καλλικρατικός” δήμος πρέπει να είναι σύγχρονος, αποτελεσματικός, δημιουργικός και κοινωνικός, να είναι δίπλα και στο μακρινότερο χωριό. Με ανθρώπινο πρόσωπο, με έμφαση στην καθημερινή ζωή και με έργα ανάπλασης, αναβάθμισης και εξυπηρέτησης των δημοτών».

“Πατριάρχες” των μικροαναθέσεων

     Και συνέχισε επισημαίνοντας τα πρώτα δείγματα ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής του κ. Ρογκότη: «Αντιθέτως ο Δήμος Ζίτσας και η νέα δημοτική αρχή έκαναν ένα Τεχνικό Πρόγραμμα – μνημείο απ΄ ευθείας αναθέσεων και κατατμήσεων των έργων, χωρίς κανένα όραμα, χωρίς καμία απολύτως προοπτική ανάπτυξης, ανάπλασης και αναβάθμισης των χωριών. Μετέθεσαν την ανάπτυξη στο μέλλον … ».
     Ιδιαίτερα επικριτικός για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ζίτσας ο κ. Βλέτσας είπε με έμφαση «Σύντομα θα τους παρασύρει το “τσουνάμι” των απ΄ ευθείας αναθέσεων και των κατατμήσεων των έργων που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αναδεικνύονται σιγά – σιγά σε “πατριάρχες” των μικροαναθέσεων», ενώ για την προχθεσινή απουσία του Δήμου Ζίτσας από την σύσκεψη με τον κ. Σηφουνάκη στην Αθήνα για το Ρυθμιστικό αναρωτήθηκε: «έβαλαν “πάγο” στο δήμο μας ή αδιαφορούν για τις επεκτάσεις του σχεδίου, τη ρύθμιση των χρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος ; ».
     Τέλος αναφερόμενος στην προστασία του περιβάλλοντος, του Καλαμά
και της τάφρου της Λαψίστας σημείωσε «είναι ντροπή που ο Δήμος Ζίτσας δεν
προβλέπει να βάλει ούτε ένα Ευρώ πρόστιμο για τη ρύπανση
. Δεν βλέπουν την
κατάσταση του Καλαμά, της ΒΙΠΕ και της τάφρου ; ».