Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Απουσία του Δήμου Ζίτσας από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη συνδρομή στους πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας…

Ο Δήμος Ζίτσας έμεινε εκτός της σύμπραξης που υπέβαλε πρόταση στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους»! Ερώτηση Γαρδίκου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αντικείμενο του προγράμματος.
    Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η συνδρομή στους πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, μπορεί να είναι στις προτεραιότητες κάθε Δημοτικής Αρχής, όχι όμως αυτής του Δήμου Ζίτσας όπως δείχνουν τα πράγματα!
    Όπως προκύπτει από την απάντηση του δημάρχου κ. Πλιάκου σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλη Γαρδίκου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, ο Δήμος Ζίτσας απουσιάζει(!!!) από την Κοινωνική Σύμπραξη που συγκροτήθηκε με...
χωρική αναφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, με «ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΟ» το Δήμο Ιωαννιτών και συνολικά 28 συμμετέχοντες εταίρους!
     Η πρόταση αυτή είναι στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος « Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020», του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους.
    Η δικαιολογία του δημάρχου Ζίτσας κ. Πλιάκου για την απουσία του Δήμου Ζίτσας από την παραπάνω πρόταση, είναι ότι αρχικά επρόκειτο να γίνει η πρόταση από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον κ. Καχριμάνη, όπου δεσμεύτηκε ο κ. Πλιάκος και όχι από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Το αντικείμενο του προγράμματος:
1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ).
3. Συνοδευτικά μέτρα (ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική, κοινωνικοποίηση κλπ.)

Το Πρόγραμμα
    Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330.555.921,00 ευρώ για την επιλέξιμη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020), θα διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης.

Η πρόταση
    Ο Δήμος Ιωαννιτών ως «επικεφαλής εταίρος» υπέβαλε την Πέμπτη 12/2/2014 τον φάκελο της «έκθεσης πεπραγμένων» στο Υπουργείο για την συγκρότηση της Κοινωνικής Σύμπραξης που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα. 
    Η τελική συνάντηση στη διαδικασία διαβούλευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα. Η υποβολή «έκθεσης πεπραγμένων» αποτελεί το πρώτο στάδιο στο πλαίσιο της προκήρυξης του προγράμματος με καταληκτική ημερομηνία 13/2/2014.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας
    Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους» θα διανέμει, στοχευμένα, τρόφιμα και υλική βοήθεια, ενώ θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης σε συνανθρώπους μας που βιώνουν συνθήκες φτώχιας.
    Με αφορμή την υποβολή του φακέλου στο Υπουργείο, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως «σημαντικό μέρος και της τοπικής κοινωνίας μας βιώνει ήδη συνθήκες φτώχειας, ή απειλείται από αυτή και έχει ανάγκη στήριξης. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η συνεργασία όλων μας, για την ανάπτυξη ενός δικτύου ισχυρών κοινωνικών δομών και αξιόπιστων μηχανισμών παρέμβασης, για να δράσουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη».
    Σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Οικονομικών, Θανάσης Μανταλόβας υπογράμμισε πως «ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί και αξιοποιεί κάθε προγράμματος και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν πρόκειται για προγράμματα που μας δίνουν τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική κρίση».

Ποιοι συμμετέχουν εκεί που απουσιάζει ο Δήμος Ζίτσας
Την Κοινωνική Σύμπραξη με χωρική αναφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου συγκροτούν:
1.ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Επικεφαλής Εταίρος
2.ΔΗΜΟΣ Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
3.ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
4.ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
5.ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
6. Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ)
7.ΠΑΝ/ΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
8.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
9.ΠΕΡ. ΤΜ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
10. Α.Μ.Κ. "ΜΕΡΙΜΝΑ"
11. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ
12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
14. ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
15. ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΒΔ ΕΛΛΑΔΟΣ
16. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
17. ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
18. ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
19. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΖΑΓΟΡΙΟΥ
20. ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
21. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
22. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
23. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
24. ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
25. Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
26. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
27. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ
28. ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αντικείμενο του ΕΠ αποτελούν:
1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ).
3. Συνοδευτικά μέτρα (ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική, κοινωνικοποίηση κλπ.)

Η υλοποίηση του προγράμματος
    Η εξασφάλιση της επιτυχίας του προγράμματος εξαρτάται άμεσα από τις ικανότητες του Επικεφαλή Εταίρου και την εμπειρία του, η οποία προέρχεται από το σύνολο των δράσεων που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί, όπως τονίστηκε από όλους τους εταίρους και κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης
    Ο Δήμος Ιωαννιτών, ως επικεφαλής εταίρος, διαθέτει τις Δομές, τα Στελέχη και την Εμπειρία για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, καθώς:
    --- ο Δήμος Ιωαννιτών, ως Μητροπολιτικός Δήμος (από το 2011 και σύμφωνα με τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες από το Ν. 3852/2010) διαχειρίζεται ήδη τις αρμοδιότητες υποστήριξης των απόρων στο σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών .
    --- Εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» που αποτελεί το πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελουμένων του Επιχειρησιακού Προγράμματος « Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020», ενώ εντάχθηκε ήδη στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» και ξεκινάει την υλοποίηση του.
    --- Ο Ο.Κ.Π.Α.ΠΑ ΤΟΥ Δήμου Ιωαννιτών έχει την εμπειρία και τα στελέχη, καθώς υλοποιεί προγράμματα που αφορούν στην στήριξη οικογενειών, παιδιών, ηλικιωμένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και λειτουργεί δομές όπως παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο κ.λ.π.
    Τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά ταμεία επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, να γίνεται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, διατύπωσε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας