Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ο Καλαμάς που πληγώναμε…

Η κατάσταση είναι απελπιστική ενώ η αγανάκτηση ξεχειλίζει.
    Δυστυχώς, ο φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να καταγράψει μυρωδιές διαφορετικά η δυσοσμία θα έφτανε και στα δικά σας ρουθούνια. 
    Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές της μόλυνσης στην τάφρο της Λαψίστας τα νερά της οποίας καταλήγουν στον Καλαμά που πληγώναμε και συνεχίσουμε να πληγώνουμε.
    Κάτοικοι της περιοχής του Ροδοτοπίου μας οδήγησαν μέσα από ένα στενό μονοπάτι λίγο έξω από το χωριό προκειμένου να...
καταγράψουμε τα λύματα που χύνονται από τις άκρες των πλαστικών σωλήνων στην τάφρο
    Η κατάσταση απελπιστική ενώ η αγανάκτηση τους ξεχειλίζει. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο Καλαμάς αφού είναι πιθανόν τα λύματα να περνούν και στον υδροφόρο ορίζοντα. Οπότε αντιλαμβάνεστε για το μέγεθος του προβλήματος.
    «Αυτό που βλέπετε είναι για μας η καθημερινότητά μας. Εδώ φτιάξαμε τα σπίτια μας και τώρα εξαιτίας αυτής της ρύπανσης δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Οι περισσότεροι στο χωριό έχουν προβλήματα άσθματος» λέει η κα. Βάσω που ξεκαθαρίζει πως «μπορεί να μην ρυπαίνουν όλες οι επιχειρήσεις της Βιομηχανικής αλλά αρκετές εξ’ αυτών δημιουργούν μεγάλα ζητήματα με τα βιομηχανικά απορρίμματα».
    Αγανακτισμένος και ο επόμενος πολίτης που εμφανίστηκε φανερά προβληματισμένος για την κατάσταση και φυσικά για την εικόνα της τάφρου που σήμερα, και πιθανά όχι μόνο σήμερα, γεμίζει από λύματα που φτάνουν στον ποταμό.
    Τέλος, ο Μπάμπης Καλογερίδης της κίνησης “Καθαρός Καλαμάς” αναφέρθηκε στον ποταμό Καλαμά: «Κάτοικοι του Ροδοτοπίου μας πληροφόρησαν ότι λύματα αφρίζοντα διέρρεαν  κατά μήκος της τάφρου δίπλα στο μεγάλο δρόμο (όπως εκείνοι τον λένε). Επισκεφτήκαμε το σημείο και παρατηρήσαμε λευκούς αφρούς και μικρά-μικρά φτερά που διέρρεαν από αγωγό που βρίσκεται στα πρανή της τάφρου. Υποτίθεται ότι τον καθαρίζουν τα τελευταία 30 χρόνια αλλά δυστυχώς βλέπετε τι συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι και ο Βιολογικός καθαρισμός που φτιάχτηκε για λιγότερους και τελικά εξυπηρετεί 130.000 χιλιάδες. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση αυτή».