Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μείωση των αντικειμενικών αξιών ζητά ο Δήμος Ζίτσας…

Σε ομόφωνη απόφαση κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο.
    Δυσβάσταχτα είναι τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δήμο Ζίτσας, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στον οριζόντιο χαρακτήρα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά και στις υψηλές αντικειμενικές αξίες κυρίως στην Ελεούσα και στη Βουνοπλαγιά.
    Αυτός ήταν και ο λόγος που το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την πρωτοβουλία να ανήκει στον νεοεκλεγέντα περιφερειακό σύμβουλο με την Όλγα Γεροβασίλη και για 10 μέρες ακόμη δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Πάικα, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή...
γλώσσα κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Πάικας πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και να διεκδικήσει την επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών που αυξάνουν το φόρο, καλώντας τους πολίτες να μην πληρώσουν αν δεν υπάρξουν διορθώσεις. «Τα χωριά της υπαίθρου βάλλονται άδικα και κατάφωρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν διορθώσεις στον Νομό Ιωαννίνων, καθώς υπάρχει παντού προσδιορισμός αντικειμενικών αξιών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει και εξαίρεση των Δήμων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
    Την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη σύνδεση της φορολόγησης των ακινήτων με εισοδηματικά κριτήρια ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Σάκης Βλέτσας, εστιάζοντας στο ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ζίτσας. «Οι αντικειμενικές αξίες για την περιοχή καθιερώθηκαν την 1η-1-2011 και σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές. Σήμερα η Ελεούσα είναι ακριβότερη από το Νεοχωρόπουλο, τα Καρδαμίτσια και πολλές περιοχές της πόλης. Είχαμε εκφράσει μαζί με το ΤΕΕ τις αντιρρήσεις μας, όμως ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας συμπαρατάχθηκε με την Εφορία και έτσι μπήκαν οι φουσκωμένες τιμές», ανέφερε μεταξύ άλλων.
    Τη φορολόγηση μόνο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ζίτσας  Τάκης Τζίμας. «Αυτός ο φόρος στρέφεται ενάντια στη λαϊκή στέγη και χτυπά κατακέφαλα τους αγρότες. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση και η κατακραυγή», σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε το λαό να παλέψει για την κατάργηση κάθε είδους χαρατσιού.
    Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ζήτησαν επίσης ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Δήμου Ζίτσας Μανώλης Ματσάγκας και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γκαραλέας, προτείνοντας παράλληλα να υπάρξει παρέμβαση στη συζήτηση που θα ανοίξει για τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών.
    Ο κύκλος των παρεμβάσεων έκλεισε με τον Δήμαρχο Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη να επισημαίνει πως οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπως η Ελεούσα και η Βουνοπλαγιά είναι άδικες σε σχέση με αυτές που έχουν οριστεί σε όμορες περιοχές, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση για επανεξέταση μετά από παρεμβάσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η δημοτική αρχή.
    Ο κ. Ρογκότης κατέθεσε την πρόταση να υπάρξει απόφαση με δύο σκέλη, σε πολιτικό επίπεδο να ζητείται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και σε πρακτικό η μείωση των αντικειμενικών αξιών για τον Δήμο Ζίτσας. 
    Στην πρόταση αυτή συμφώνησε και ο εισηγητής του θέματος Σπύρος Πάικας, για να ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην των δύο συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης που διαφώνησαν ως προς το πολιτικό πλαίσιο.