Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση της «ΡΙΖ.Α.» Δήμου Ζίτσας…

Με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, διαμαρτύρεται ότι στα κανάλια δεν είχε ισότιμο χρόνο.
    Σε ανακοίνωσή της η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ζίτσας «Ριζοσπαστική Ανατροπή» με υποψήφιο Δήμαρχο το Μανώλη Ματσάγκα, καταγγέλλει τα κανάλια, κάνοντας λόγο για «μη ισότιμη προβολή των θέσεων όλων των παρατάξεων», χωρίς όμως να τεκμηριώνει αυτή της την άποψη.
    Η οδηγία του ΕΡΣ αναφέρει αναλογική κατανομή για παρατάξεις που υπήρχαν και στις προηγούμενες εκλογές (παρατάξεις Γαρδίκου, Βούζα και Μανούση) και διαφορετικό χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενες (παρατάξεις Πλιάκου και Ματσάγκα) και όχι ισότιμη προβολή όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, όπως επιθυμεί η παράταξη του κ. Μαν. Ματσάγκα. Και στα παραπάνω αθροίζει το ΕΡΣ τους χρόνους τόσο των επικεφαλής, όσο και των υποψηφίων συμβούλων.
    Χωρίς να θεωρούμε τη διαμαρτυρία της «Ριζοσπαστικής Ανατροπής» ως «άλλοθι» για ένα πιθανό κακό εκλογικό αποτέλεσμα, σίγουρο είναι ότι από τις 27 Μαρτίου που αναφέρει την πρώτη συζήτηση μέχρι...
τις 12 Μαΐου που έγινε η τελευταία, θα μπορούσε έγκαιρα να διαμαρτυρηθεί και όχι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή της προεκλογικής περιόδου, γεγονός που προβληματίζει.
    Παράλληλα διαμαρτυρίες αυτής της μορφής για να έχουν πλήρη αντικειμενικότητα, πρέπει να τεκμηριώνονται με αναφορά στους χρόνους κάθε παράταξης αναλυτικά και σύγκρισή τους με τους προβλεπόμενους χρόνους από την οδηγία του ΕΡΣ, κάτι όμως που η παράταξη του κ. Ματσάγκα αποφεύγει, περιοριζόμενη έτσι στη «μισή αλήθεια», θεωρώντας ορθή τη δική της άποψη ότι ο τηλεοπτικός χρόνος πρέπει να κατανέμεται εντελώς ισότιμα σε όλες τις παρατάξεις.

    Μετά από τα αναγκαία σχόλιά μας, με τα οποία ΔΕΝ κρίνουμε την ορθότητα ή μη της άποψης της «ΡΙΖΑ», αλλά περιοριζόμαστε στις επισημάνσεις μας, αναρτούμε ολόκληρη την ανακοίνωση της «Ριζοσπαστικής Ανατροπής» που διαμαρτύρεται για την «μεταχείρισή της» από τα κανάλια.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση της παράταξης του Μανώλη Ματσάγκα

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ
Η δημοτική παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ», από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, είχε σαν στόχο την ισότιμη, δημοκρατική αλλά  και την έντιμη συμμετοχή της στην διαδικασία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Ποτέ δεν ζήτησε περισσότερο χρόνο, από αυτόν που της αναλογεί, για την προβολή των θέσεων και απόψεων της στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι αυτή η θέση μας αυτή εκλαμβάνεται ως αδυναμία, από τα ηλεκτρονικά κυρίως μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικά κανάλια), με αποτέλεσμα τον πλήρη σχεδόν αποκλεισμό μας, με λίγες εξαιρέσεις, από τηλεοπτικές συζητήσεις. Συζητήσεις οι οποίες γινόταν με εκπροσώπους δύο ή τριών εκ των παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο του πολίτη.
Φαίνεται, πως κάποιοι είναι τα χαϊδεμένα παιδιά των τοπικών ΜΜΕ, με αποτέλεσμα την προβολή κυρίως των παρατάξεων του κ. Γαρδίκου, του κ. Πλιάκου και του κ. Βούζα. Προφανώς, κανείς τους δεν είχε αντιληφθεί, ότι κάνοντας τηλεοπτικές συζητήσεις μόνο με εκπροσώπους αυτών των παρατάξεων, αποκλείει τις υπόλοιπες δύο  από την προβολή των θέσεών τους.
Θεωρούμε ότι είναι ντροπή, ο αποκλεισμός παρατάξεων από τον δημόσιο λόγο, αλλά και η μη ισότιμη προβολή των θέσεων όλων των παρατάξεων. Η στοιχειώδη ευγένεια αλλά και η ανάγκη για ισοτιμία, θα επέβαλλε οι συζητήσεις να γίνονται με υποψηφίους και των πέντε παρατάξεων.
Αισθανόμαστε όμως ντροπή και για τους συνυποψήφιους των τριών συγκεκριμένων παρατάξεων, οι οποίοι καταδέχονταν να λάβουν μέρος σε τέτοιες συζητήσεις καταστρατηγώντας κάθε έννοια δεοντολογίας και σεβασμού προς τους υπολοίπους συνυποψήφιους, αλλά και υποτιμώντας την νοημοσύνη των τηλεθεατών.
Φαίνεται πως συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί παίζουν το ρόλο προεκλογικών κέντρων και διαφημιστές συγκεκριμένων υποψηφίων. Δεν μπορούν ούτε τα προσχήματα να κρατήσουν.
Για τους λόγους αυτούς καταγγέλλουμε τον τηλεοπτικό σταθμό ΒΗΜΑ TV και θα θέλαμε να εκφράσουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια στο εν λόγω κανάλι και την, κατά τα άλλα έμπειρη και έγκριτη δημοσιογράφο Βίλιαν Στασινού η οποία, πραγματικά, δίνει μια άλλη διάσταση στις έννοιες των παραπάνω λέξεων, καταφέρνοντας το ακατόρθωτο. Να καλέσει δηλαδή σε τηλεμαχία και μάλιστα δύο φορές, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και ισοτιμίας, τους εκπροσώπους των παρατάξεων του κ. Γαρδίκου, του κ. Πλιάκου και του κ. Βούζα.
Συγκεκριμένα, στις 27-03-2014, (εδώ) ήταν καλεσμένοι οι Απ. Χανδόλιας από ΓΑΡΔΙΚΟ, Γιάν. Τσόλης από ΒΟΥΖΑ και Π. Λιακος από ΠΛΙΑΚΟ, ενώ στις 13-05-2014, (εδώ) ήταν καλεσμένοι ήταν οι Μιχάλης Μπίγγος (από Γαρδίκο), Κώστας Καραμπίνας (από Βούζα), και Περικλής Γρίβας (από Πλιάκο).
Ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, δεν μπήκε στον κόπο να μας καλέσει, αλλά και ούτε να σηκώσει κανένα τηλέφωνο για να ακούσει τις διαμαρτυρίες μας. Για αυτούς φαίνεται πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προδικασμένο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ενοχλείται ο ψηφοφόρος, αλλά και κανένας από τους συνυποψήφιούς μας με ερωτήσεις και τοποθετήσεις οι οποίες θα επισημαίνουν λάθη και παραλείψεις τους για όσο καιρό ασκούσαν διοίκηση ή αντιπολίτευση στο Δήμο μας.
Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε «οργώσει» κυριολεκτικά το Δήμο Ζίτσας τρεις και τέσσερις φορές για την προβολή και προώθηση των θέσεων μας και δεν βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να παρακαλάμε ή να πληρώνουμε για λίγη δημοσιότητα παραπάνω, αλλά ούτε και να υποσχεθούμε στους ψηφοφόρους λαγούς με πετραχήλια.
Τα παιχνίδια σας δεν μας αγγίζουν